Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teško primio poraz

Pahor je Slovencima bio premekan pa su ga zvali Barbika

Borut Pahor
Željko Lukunić/PIXSELL
21.09.2011.
u 18:26

Njegova stranka u ovom trenutku nema drugo ime i vjerojatno će Pahor ostati čelnik socijaldemokrata.

U studenome 2008. godine Slovenci su dobili svoju Barbiku i Kena, kako su nazvali prvog socijaldemokratskog premijera od osamostaljenja, tada 45-godišnjeg Boruta Pahora, i njegovu ministricu unutarnjih poslova, desetak godina mlađu Katarinu Kresal.

Poslije je nadimak Barbika pripao premijeru Pahoru, a prema ocjeni promatrača Pahor je izgubio ugled među Slovencima jer nije bio dovoljno odlučan, u njemu više nisu vidjeli lidera. Vlada je potrajala manje od tri godine, Pahor je uspio postati simpatičan Hrvatima, odnosi između dviju država normalizirali su se, a javnost se zabavljala zajedničkim snimkama slovenskog premijera i hrvatske premijerke Jadranke Kosor.

Trčanje po vrućini

Kako nam otkriva Damir Smrtić, dopisnik HTV-a iz Ljubljane, promatrači tvrde da je i u trenutku kad je njegovoj vladi izglasovano nepovjerenje u slovenskom parlamentu Pahor mobitelom razgovarao s nekim Davorom iz Hrvatske. U Sloveniji se špekulira da je to bio blizak suradnik premijerke Kosor Davor Stier, kojemu se pripisuje velika uloga u zatopljavanju slovensko-hrvatskih odnosa. No, u javnosti će ostati dojam da je upravo dobar osobni odnos dvoje premijera bio ključan za to da se odnosi poprave u trenutku kad je u Sloveniji na vlasti ljevica, a u Hrvatskoj desnica. U srpnju ove godine premijeri su se družili u Dubrovniku, na Croatia Summitu. Slovenski portali tvrdili su da je Pahorova šetnja Stradunom u društvu s atraktivnom smeđokosom suradnicom Dušankom Božič bila – romantične prirode, a takvih je priča oko Pahora bilo i prije. Sastanak na vrhu u Dubrovniku ostat će zapamćen i po tome što je Pahor navečer odradio svoju uobičajenu turu trčanja, unatoč paklenoj vrućini. Njegovi tjelesni čuvari nisu izdržali sat vremena džoginga uz premijera koji se bavi triatlonom, napornom sportskom disciplinom koja ujedinjuje trčanje, plivanje i biciklizam. Hrvatski novinari pratili su slovenskog premijera u stopu i kad je ljetovao na hrvatskoj obali, u vikendici svoje nevjenčane partnerice Tanje Pečar pokraj Umaga. U Hrvatskoj je snimljen i sa 14-godišnjim sinom Lukom.

Tanja Pečar uspješna je odvjetnica koja vrlo rijetko s Pahorom izlazi u javnost, a tračerske rubrike u Sloveniji tvrde da njih dvoje više nisu par. Priča se tako da Pahor preko tjedna živi u državnom stanu u središtu Ljubljane, dok u Moste, gdje u svojoj obiteljskoj kući živi njegova partnerica, dolazi tek potkraj tjedna. Tada ga viđaju u šetnji. Pahora su često viđali i kod majke u Šempetru kod Nove Gorice, a s majkom se pojavio i pred kamerama kad je u lipnju 2010. išao na referendum o arbitražnom sporazumu s Hrvatskom. Taj referendum ocjenjuje se njegovim najvećim političkim uspjehom.

Učitelj plivanja

Unatoč svim tračevima Pahorov privatni život nije izazivao skandale, kao ni ono što je poznato o njegovu životu. Rođen u Postojni 1963., u devetoj godini ostao je bez oca, a othranila ga je majka krojačica. Za nju je u intervjuu za Playboy rekao da je bila mudra unatoč prosječnom obrazovanju. "Odgojila me kao slobodnog čovjeka, bez predrasuda", rekao je. Ispričao je da ipak tijekom odrastanja nije osjetio oskudicu, ali je već u gimnaziji počeo raditi preko praznika, a nastavio je to i u vrijeme studija politologije, smjer međunarodne politike. Tijekom studija bio je učitelj plivanja, turistički vodič i maneken, a i taj nadimak nadijevali su mu tijekom kratkog premijerskog mandata.

Za svoj diplomski rad dobio je dvije nagrade, bilo je to pri kraju vijeka bivše države, 1987. godine. Političku karijeru počeo je na tada uobičajen način, u Savezu socijalističke omladine, pa u Savezu komunista, bio je izabran za delegata u slovenskoj Skupštini, a zatim je 1992. i u osamostaljenoj državi izabran u Državni zbor, slovenski parlament. U podjelama nekadašnjeg Saveza komunista ostao je u krilu socijalnih demokrata koji su pod njegovim vodstvom 2008. godine osvojili vlast. Ulazi u koaliciju s mladom čelnicom Liberalnih demokrata Katarinom Kresal, koja je postala ministrica unutarnjih poslova. Slično kao u Hrvatskoj, i u Sloveniji su osnovali poseban policijski ured za borbu protiv korupcije.

Nezgodno je bilo što je ured smješten u zgradi kupljenoj baš od ministričina kućnog prijatelja, pa je 38-godišnja ministrica nedavno morala odstupiti. Ona je i dalje podržavala Pahora, ali oporba je iskoristila i ovaj skandal te je Pahorova vlada pala. Ministrica, inače odvjetnica, putem svog partnera Mire Senice, također odvjetnika, bila je spominjana i u kontekstu jednog od najvećih slovenskih skandala o kojem su izvještavali i hrvatski mediji. Riječ je o smrti slovenskog liječnika Saše Baričevića, koji je izgrizen do smrti nakon što je seksualno zlostavljao svoje pse, bulmastife, a s Baričevićem se povezuje ministričin partner Senica...

Kamo će Pahor nakon premijerskog kabineta, znači li to povlačenje iz politike? Njegova stranka u ovom trenutku nema drugo ime i vjerojatno će ostati čelnik socijaldemokrata.

Komentara 17

BU
bubica5
18:58 21.09.2011.

,,,,,,, dokle vise ce te cutati Slovenci?? Cega se bojite

ST
stevica
19:05 21.09.2011.

Pitam se tko ce sad ***** dati azil kad bude bjezala,heheh ocu se slatko smijati,heheh...Ona je vecinu nas svojim smijanjem dovodila do ludila...hehehe...

Avatar alien79
alien79
06:53 22.09.2011.

Pahor im je premekan? A što su onda naši jadovi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije