Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stroge kazne

Padova uvodi zabranu prošenja novca na ulicama

prosjačenje
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.08.2014.
u 10:47

Direktor Caritasa u Padovi, don Luca Facco, kaže kako je sveto pravo prositi o čemu govori i Biblija

U Padovi, gradu sv. Antuna, gradonačelnik Massimo Bitonci, član Sjeverne lige, namjerava od početka rujna uvesti zabranu prošenja novca na ulicama grada. Izmijenit će pravilnik ponašanja gradskih stražara pa će morati kažnjavati osobe koje prose novac. U nekim mjestima Italije, posebno u kojima su načelnici predstavnici Sjeverne lige, već je uvedena zabrana prošenja novca na ulicama. Uvedene su i kazne.

U mjestu Cittadella osobu koja prosi na ulici može se kazniti sa od 25 do 500 eura uz oduzimanje svog novca koji gradski stražari nađu u džepovima osobe koja prosi. Gradonačelnik Verone, također sjevernoligaš, Flavio Tosi, uveo je u travnju ove godine kažnjavanje sa do 500 eura osoba koje beskućnicima u središtu grada donose hranu, pokrivače ili odjeću. Načelnici nekih gradova traže donošenja zakona protiv „reketa prosjaka“. Drže kako iza nekih prosjaka stoji zapravo kriminalna organizacija koja ih iskorištava i ubire njihovu „zaradu“.

Fenomen prošenja na ulicama nije samo rasprostranjen u gradovima talijanskog sjevera, već postoji i na jugu. Ispred jedne trgovine samoposluživanja u Cataniji, na Siciliji, postavljen je plakat na kojem se pozivaju kupci:

 - Ne dajte novac ciganima koji prose ispred ulaza, jer zarađuju od 60-80 eura na dan, što je više od zarade talijanskog radnika, a ne plaćaju ni porez.

Na koncu poruke se zahvaljuje kupcima na suradnji. Lokalno glasilo Padove, Corriere del Veneto, u svome uvodniku postavlja pitanje može li se direktivom izbrisati siromaštvo, te naglašava kako osoba može dobrovoljno odlučiti hoće li nekome dati novac ili neće isto kao što se slobodno može odlučiti hoće li se prositi na ulici ili ne. Razvila se polemika.

Direktor Caritasa u Padovi, don Luca Facco, kaže kako je sveto pravo prositi o čemu govori i Biblija. Važno je da osoba koja prosi ne bude agresivna. 

- Ne možemo ne primijetiti povećanje broja ekstremno siromašnih osoba. Vidim kako mnogi kupuju odjeću i obuću siromašnima, ili im jednostavno plate kavu. To čine na diskretan način, kaže don Luca.

U Rimu ima pravih prosjaka-kriminalaca, odnosno postoji organizacija koja na parkiralištima pita novce za čuvanje vozila, bez obzira što su parkirališta već na plaćanje. Oni su toliko agresivni da je jedan od njih udario osobu koja mu nije htjela dati novac. Uhićen je i po hitnom postupku izveden pred sud gdje je, zasigurno na preporuku odvjetnika, izjavio kako nije učinio ništa, već samo upozorio osobu kako je parkirala svoj motor preblizu ulazu u ljekarnu. A, tu osobu koja prosjaku nije htjela dati novčić napala je cijela skupina „prosjaka“. Postalo je aktualno pitanje postavljanja granice između osoba koje prose novac jer su stvarno siromašne i onih koji organiziraju prošenje novca kao kriminalni čin iznuđivanja.

>> Prosječna im je plaća 400 eura, ali kako je litra benzina 3 kune, žive bolje nego Hrvati

Ključne riječi

Komentara 3

BF
brkonja fra brkati
13:41 25.08.2014.

Ovo nije pojava samo u Italiji,nego u svim EU državama prema zapadu.To se događa i kod nas.Imamo stalni priliv Roma,uglavnom iz Rumunjske .Neki se vraćaju jer su protjerani sa Zapada,a drugi dolaze iz Rumunjske.One babe što prose po ulicama, dovoze i odvoze kombijima.Rekao mi jedan policijski inspektor da ih ima sve više.A i po sredstvima javnog prijevoza ordiniraju i ne treba im karta,kao normalnim ljudima. Nije tako davno je bio prikazan dokumentarac sa BBC-ja kako djeca i maloljetnici Romi u Engleskoj napadaju ljude koji dižu novac na bankomatima i pokušavaju im ga ukrasti.Koliko je to uzelo maha.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
13:11 25.08.2014.

na željezničkoj stanici u Bologni "prosjaci" iz Rumunjske, vjerojatno Romi, su izmislili novu vrstu prosjačenja...na silu uzimaju putnicima kovčege iz ruku i nude se za pomoć u prenošenju prtljage i onda za to traže novac...postaju sve agresivniji, pa često dolazi do svađa sa putnicima....ipak je smiješno kad udaraju novčane kazne onima koji to ne mogu platiti, jer nemaju ni love niti posjeduju išta...ne čudi me da sjevernoligaši imaju svakakve ideje, ali kada je bivši gradonačelnik Firenze Leonardo Domenici - bivši komunist i lijevičar - uveo novčanu kaznu za prosjake-pijance koji legnu na cestu, jer je to nije "dolično" za grad...onda su se svi smijali. kao da su ti pijanci krivi ako im nije dobro, pa se sruše...i kako se njih uopće može kazniti nečim ako nemaju ništa..haha

AA
aabbcc
19:51 25.08.2014.

Kako zabranama mirne prosjake ne bi natjerali da kradu istima bi Vlast trebala izdati neku potvrdu da su bez primanja i kupiti fiskalne kase radi poreza da nesto i za Vlast naprose.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije