Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekstremni sportovi

Padobranom u skafanderu želi izvesti skok smrti s ruba svemira

Baumgartner1
Foto: Red Bull Files
1/32
22.01.2010.
u 16:15

Felix Baumgartner u travnju želi srušiti rekord Amerikanca Josepha Kittingera iz 1960. Skočit će iz stratosferskog balona s visine od 36.576 metara.

Ekstremni padobranac i basejumper, Salzburžanin Felix Baumgartner objavio je jučer u New Yorku namjeru da će travnju srušiti jedan od najpostojanijih svjetskih rekorda skokom s ruba svemira. Stratosferskim se balonom, odjeven u astronautski skafander, želi podići na visinu od 36.576 metara (120.000 stopa), što je krajnja granica dosega takvih letjelica, i odatle se sručiti prema Zemlji te prizemljiti padobranom.

Projektom “Red Bull Stratos, Misija na rub svemira” želi srušiti rekord Amerikanca Josepha Kittingera koji je svoj rekordni skok s visine od 31.300 metara izveo 16. kolovoza 1960. godine. Velikan američkoga zrakoplovstva Joseph Kittinger pridružio se Austrijancu na objavi te namjere za medije.

Izvedba takvoga skoka ni na koji način nije jednostavna. Na velikim visinama vladaju gotovo svemirski uvjeti: praktično je vakuum, temperature su vrlo niske, a pri takvom skoku u rijetkom zraku svojim golim tijelom dvaput će probiti zvučni zid. Proračuni kažu da bi, prije nego zakoči na podzvučne brzine, u slobodnome padu mogao dosegnuti brzinu od 1200 kilometara na sat!

U akciji Excelsior Kittinger prije 50 godina slobodno je padao četiri minute i 36 sekundi, pri čemu je postigao brzinu od 988 kilometara na sat. Padobran je otvorio na visini od 5500 metara. Baumgartner ne samo da će skakati s veće visine, nego će padobran otvoriti još kasnije. Tim bi skokom trebao srušiti najmanje četiri svjetska rekorda. A za takvu akciju potrebna je silna logistika.

Baumgartner je čovjek koji je prvi skočio s tornjeva Petronas u Kuala Lumpuru, sa zgrade Taipei 101, nekada najviše zgrade na svijetu, 2003. godine skokom u kombinezonu s krilcima preletio je kanal La Manche, na Velebitu je izveo iznimno rizičan skok u grotlo 200 metara duboke zakrivljene jame Mamet.

Dr. Jonathan Clark iz tima koji se brine za organizaciju toga skoka medicinski je voditelj pothvata. Kao kirurg sudjelovao je u šest misija space shuttlea, ali sada je pred posve drukčijim izazovom:

– Ovo je korak u nepoznato. Nitko ne može točno predvidjeti kako će ljudsko tijelo reagirati kad postigne brzinu veću od zvuka, a to moramo doznati. Svemirski programi budućnosti moraju računati i na spašavanje pilota i astronauta skokom s velike visine.

Komentara 13

Avatar jura-100
jura-100
17:26 22.01.2010.

I opet ovaj \"novinar\" Kiš piše o stvarima o kojima pojma nema! On je očito JAKO dobar fizičar kad je tako točno uspio izračunati krajnju visinu balona - 36.576 metara. Ni metar više ili manje!!! Baš 36.576. BRAVO!!! Još jeje zavidnije znanje taj \"novinar\" pokazao kad govori o temperaturi. Budući je propustio prvi sat fizike u pučkoj školi, mali Miroslav zamišlja to u stilu: što više - to hladnije. Pa tako dolazi do zaključka da je na 36 km visine temperatura MINUS 80 C. A nije. Nego je oko NULA stupnjeva (točnije - oko minus 2). Dakle, savjet ovom \"načitanom\" novinaru: knjigu iz fizike u ruke i čitati... puno čitati...

KV
Klr_Velikl
17:32 22.01.2010.

Jura, siguran sam 100% kako je novinar prepisao članak s engleskog gdje je spomenuta visina od 12.000 stopa, jer ako pomnožiš taj broj s 0.3048 dobiti ćeš visinu u metrima, a to je ravno - 35.576 m.

Očoćinskipe
16:38 22.01.2010.

skači, skači... slomit ćeš nogu jedamput...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije