Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smrt simbola Torcide

Padobranci ne vjeruju da je Ojdanić napravio pogrešku

17.11.2011., Split - Tematska sjednica Gradskog vijeca Split vezana za projekt Nas Hajduk i njihov nadzorni odbor. Zan Ojdanic, Stipe Lekic.
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
04.04.2016.
u 08:35

U utorak će se u istragu, kojom treba otkriti uzrok tragedije, uz tužiteljstvo i policiju uključiti i Agencija za civilno zrakoplovstvo

Još uvijek je nepoznat uzrok stravične nesreće u kojoj je legendarni torcidaš Žan Ojdanić izgubio život skačući s padobranom u subotu na sportskom aerodromu u Sinju. Očevid na mjestu nesreće provelo je Državno odvjetništvo u suradnji s policijom. Izuzeli su materijalne tragove, tijelo je poslano na obdukciju, a, najvjerojatnije u utorak, uključit će se i istražni tim Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo. Nakon istrage utvrdit će se uzrok nesreće, odnosno je li padobran bio ispravan, ili je Ojdaniću možda pozlilo, ili iz nekoga drugog razloga nije poduzeo sve što je trebao poduzeti. Njegovi prijatelji ističu kako je bio vrlo iskusan letač, a bio je i instruktor letenja, pa ne mogu vjerovati da je krivo procijenio situaciju ili zakasnio reagirati, što ga je stajalo života. Bio je član i potpredsjednik Padobranskog kluba Graviton, a oni koji su ga poznavali tvrde da je bio oprezan i iskusan padobranac te ne vjeruju da mu se dogodila pogreška.

On je bio taj koji je obučavao mlađe naraštaje. Međutim, među letačima postoji i priča prema kojoj je Ojdanić navodno pokušavao izvesti manevar poznat kao “hook turn” što je jedno od najatraktivnijih i najzahtjevnijih prizemljenja, ali je, očito, nešto krenulo po zlu.

Ojdanić je poginuo pred očima šokiranih gledatelja i sudionika “Kroatien Boogie 2016”, padobranske manifestacije u kojoj sudjeluje stotinjak padobranaca iz Njemačke, Crne Gore i Hrvatske. Nakon pada, liječnički ga je tim pokušao spasiti, ali uzalud su ga reanimirali. Sućut obitelji, prijateljima i “svoj hajdučkoj zajednici” izrazio je i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

>> Zakazao mu padobran na 70 m visine 

>> Navijači Hajduka se spontano okupili na Poljudu i oprostili od Žana Ojdanića

Komentara 16

Avatar think pink
think pink
08:53 04.04.2016.

i daleko veće padobranske "face" od njega su lomile kosti na hook-turnu... a on i nije bio baš neka "faca" - imao je samo oko 500 skokova, što u padobranstvu i nije neka brojka... i ljudima koji imaju po par tisuća skokova znaju se dogoditi takve greške... zato nema nikakve potrebe sada izmišljati nekakve sulude teorije zavjere... čovjek je jednostavno napravio grešku, koja je relativno česta kod manje iskusnih padobranaca koji žele fascinirati gledatelje ovim atraktivnim prizemljenjem

Avatar Honduras
Honduras
09:45 04.04.2016.

ovaj manevar "hook turn" zna biti opasan ako se krivo izvede. a sudeći prema slici ovaj lik i nije bio baš jako mršav - što je otežavajuća okolnost ako se hook turn napravi prenisko - veća težina uzrokuje veću silu udara... a onda su i posljedice teže.

Avatar Honduras
Honduras
09:47 04.04.2016.

zašto uporno pišete krivo ime poginulog?? ime mu nije bilo Žan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije