Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAH UZGAJIVAČA Svinjska gripa prijeti kolapsom tržišta

Padne li potražnja za mesom, propast ćemo

27.04.2009.
u 17:00

Epidemija svinjske gripe, koja se u samo nekoliko dana iz Meksika raširila po Americi, Novom Zelandu i Europi, zabrinula je i slavonske svinjogojce koji strahuju da bi prodaja svinjskog mesa uskoro mogla značajno pasti.

Navike spašavaju tržište
Sličan na scenarij viđen je, naime, prije nekoliko godina na hrvatskom tržištu piletine, kada je zbog pojave ptičje gripe prodaja mesa peradi bila gotovo prepolovljena. Tada su u samo nekoliko mjeseci propale brojne farme brojlera, a na tržištu su ostali samo najjači proizvođači pilića koji su imali financijske snage prebroditi krizu. Slični se trendovi sada predviđaju svinjogojskoj proizvodnji.

– Nemam veliku proizvodnu, godišnje utovim oko 200 svinja, ali od toga živim. Ako padne potražnja pasti će i cijena, a nemam drugog načina da prehranim obitelj i platim režije osim svinjogojstvom. Da imam zemlje prešao bih na ratarstvo, bar na godinu ili dvije dok ne prođe kriza. Ali sa 12 hektara zemlje koliko obrađujem ne mogu ni pomisliti da živim od uzgoja žitarica – kaže Mijo Radanović iz Klakara. S druge strane, zbog navika hrvatskih potrošača, veliki svinjogojci ne očekuju znatnije poremećaje na tržištu svinjskog mesa, uvjereni su čak ni u slučaju da se svinjska gripa pojavi na području Hrvatske.

Prema riječima uzgajivača Željka Kurkutovića iz Vrbe, koji godišnje kroz vlastite objekte, ali i kooperante uzgoji oko 14 tisuća tovljenika, prehrambena kultura kontinentalne Hrvatske zasnovana je na svinjskom mesu te je svinjogojstvo u znatno stabilnijem tržišnom položaju nego peradarstvo, govedarstvo ili slatkovodno ribarstvo.

– Nema bojazni, svinjsko meso je na domaćem tržištu toliko traženo da svinjogojsku proizvodnju gripa ili neka druga bolest ne mogu ugroziti – kaže Kurkutović. Uvoz prvi pada

Dodaje kako će potražnja vjerojatno pasti, ali još uvijek ne u tolikoj mjeri da izazove znatnije poremećaje na tržištu.

– Od četiri milijuna svinja koliko ih se godišnje u Hrvatskoj proda, iz domaćeg uzgoja dolazi samo oko 800 tisuća. Ostatak su smrznute svinjske polovice uvezene iz inozemstva, a uvoznici će, po nekoj logici, prvi trpjeti posljedice, dok proizvođači u registriranim farmama ostaju relativno zaštićeni – zaključio je.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije