Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE GUARDIAN

Paddy Ashdown postaje novi izaslanik EU za Balkan?

Paddy Ashdown
02.06.2010.
u 11:12

Moguća nova Ashdownova dužnost obuhvaćala bi BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH i bivši predsjednik britanskih liberalnih demokrata, postaje novi izaslanik EU za Balkan, piše Guardian.

Catherine Ashton, visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, o tome bi sutra u Londonu trebala razgovarati s novim britanskim ministrom vanjskih poslova Willamom Hagueom. Hague je, inače, veliki prijatelj Ashdowma s kojim je nedavno objavio zajedničko pismo u kojem su dvojica autora kritizirala politiku EU u BiH te tražila "robusniji" pristup. Guardian podsjeća kako Hagueov ured vodi Armina Helic, analitičarka konzervativne stranke koja je devedesetih izbjegla iz BiH, a koja je velika pobornica Ashdownove politike.

- Od kada sam prije četiri godine napustio Balkan, stalno se spekulira o izaslaniku za Balkan. Smatram da je to dobra ideja - rekao je Ashdown za Guardian.

O uspostavljanju takve funkcije trebalo bi biti riječi i na skupu u Sarajevu na koji će doći i Ashdown. Guardian spekulira da bi njegovo imenovanje moglo naići na otpor Njemačke koja smatra da bi, uz barunicu Ashton, imenovanje još jednog Britanca donijelo preveliku zastiupljenost Velike Britanije.

Moguća nova Ashdownova dužnost obuhvaćala bi uz BiH još i Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

List podsjeća kako se u Bruxellesu i Londonu sklapa mreža političara s "balkanskim iskustvom". Uz šeficu ureda ministra vanjskih poslova, i ured britanskog premijera Davida Camerona vodi osoba sa sličnim iskustvom - Ed Llewellyn, bivši Ashdownov politički savjetnik u Sarajevu. I u uredu barunice Ashton u Sarajevu rade ljudi s iskustvom s Balkana, uglavnom iz BiH.

Ključne riječi

Komentara 43

AC
a.c.i.d.e
11:45 02.06.2010.

Buđavi tvorac velike aljbanije, umesto izaslanik UN sada je izasranik EU za širenje aljbanije i njenih fekalnih nakaza, droge i kriminala po celoj evropi !

DO
downunder
11:49 02.06.2010.

Koji gadovi ti Englezi, miniraju šugavu EU gdje god stignu a htjeli bi se ugurati u najviše instance EUa.

OB
-obrisani-
11:27 02.06.2010.

Kak bi rekao Linić: ŠPIJUNČINA Iz ovog članka je jedino pozitivno kaj nisu Hrvatsku gurnuli u probrano društvo kojim bi \"drmao\" stari brit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije