Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NESTABILNO VRIJEME

Dugotrajnije stabilizacije nema na vidiku: Evo kada će oborine biti najobilnije

Šibenik: Promjenjivo vrijeme pra?eno kišom na šibenskom podru?ju
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
09.03.2024.
u 08:35

U Europi su, kako pojašnjavaju iz DHMZ-a, blatne kiše najčešće na području Pirinejskog poluotoka, Apeninskog poluotoka te na području Grčke

Za vikend i početkom idućeg tjedna nastavlja se promjenljivo i nestabilno vrijeme. Povremeno će padati kiša, većinom na Jadranu i krajevima uz Jadran gdje lokalno može biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Najčešća i najobilnija oborina očekuje se potkraj nedjelje te u prvom dijelu ponedjeljka. Za vikend će biti i razmjerno vjetrovito, osobito na moru gdje će puhati jako i olujno jugo. Uz dotok toplog zraka po visini u nedjelju temperatura opet će biti znatno iznad prosjeka, uglavnom između 15 °C i 18 °C, na istoku moguće i 20 °C. Početkom novog tjedna s okretanjem vjetra na sjeverni i sjeveroistočni, dnevna temperatura u unutrašnjosti u blagom padu, naveli su za Večernji list dežurni prognostičari DHMZ-a. 

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, kako navode, u idućih desetak dana dugotrajnije stabilizacije nema na vidiku. Vremenske prilike bit će, dodaju, i dalje proljetno promjenljive.

Klimatologinja dr. sc. Ksenija Cindrić Kalin, voditeljica Odjela za razvoj klimatskih podloga i aplikacija, osvrnula se na dosadašnje temperature zraka u ožujku. 

Foto: DHMZ

"Tek smo u prvoj dekadi ožujka tako da s klimatološkog aspekta nije moguće u ovom trenutku govoriti o pouzdanoj ocjeni mjeseca. Prema do sada raspoloživim podacima na meteorološkim postajama DHMZ-a, srednja temperature zraka bila je znatno viša od prosječne dnevne temperature zraka u ožujku. Najveća odstupanja zabilježena su u kontinentalnoj i gorskoj Hrvatskoj. Na primjer, na postaji Gradište prosječna temperatura zraka prvih pet dana ožujka bila za 4,3 °C toplija od prosječne dnevne temperature za ožujak (u odnosu na klimatsku normalu 1991. – 2020.). No, tek na kraju mjeseca moći ćemo dati stvarne vrijednosti temperaturnih anomalija za ožujak", pojasnila je.

Za vikend će, potvrdili su prognostičari DHMZ-a, padati i takozvana blatna kiša, odnosno kiša u kojoj ima pijeska. Objasnili su nam i kako ona nastaje:

"Općenito blatna kiša nastaje samo u određenim sinoptičkim situacijama. Na području Hrvatske nastaje kada je nad našim predjelima ili malo južnije u prizemnom sloju atmosferski sustav koji sadrži dosta vlage, ciklonalno polje ili i izraženi frontalni sustav, a u višim slojevima atmosfere (od 5000 metara i više) je izraženo jugozapadno ili južno strujanje. U takvim situacijama čestice pijeska iz sjeverne Afrike, odnosno područja Sahare, dospijevaju u više slojeve atmosfere te ulaze u oblačne sustave pa kiša koja pada iz njih u sebi sadrži saharski pijesak te je stoga obojena", navode te napominju kako kiša može dodatno biti onečišćena drugim česticama u atmosferi, primjerice peludi.

VEZANI ČLANCI:

U Europi su, kako pojašnjavaju iz DHMZ-a, blatne kiše najčešće na području Pirinejskog poluotoka, Apeninskog poluotoka te na području Grčke gdje se ona češće pojavljuje upravo zbog blizine sjeverne Afrike i mogućnosti obogaćivanja zraka vlagom prilikom prelaska Sredozemnog mora. 

"Ipak, nad našim područjima takve sinoptičke situacije nisu prečeste, a i blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost", ističu prognostičari.

GALERIJA Promjena vremena donijela snijeg na Platak

Šibenik: Promjenjivo vrijeme pra?eno kišom na šibenskom podru?ju
1/14

Komentara 1

MO
montello
09:23 09.03.2024.

kiša 5 dana zaredom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije