Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sirija i Irak

Padaju ISIL-ova uporišta u Siriji i Iraku. Na redu Raka i Der Zor

al-Qaryatain
Foto: Reuters/PIXSELL
04.04.2016.
u 07:15

Oslobođeni Al-Qaryatain poznat je kao kršćanski grad čiji su žitelji zarobljeni i odvedeni u Raku, a drevni samostan sravnjen sa zemljom

Nakon što je sirijska vojska oslobodila drevni grad Palmiru, u žestokom naletu oslobodila je i Al-Qaryatain koji je naseljen uglavnom kršćanima, a teroristi ISIL-a zauzeli su ga u kolovozu 2015. godine, nakon čega su islamistički militanti u gradu provodili nezapamćen teror nad kršćanima.

Teroristi ISIL-a počinili su tada još jedan kulturocid kojim su zgrozili svijet. Buldožerima su sravnili sa zemljom kršćanski samostan, a više od 100 kršćana, među kojima i istaknutog svećenika Jacquesa Mourada, odveli su u svoje uporište Raku.

Njihova sudbina nije poznata do danas. U međuvremenu, u ruskim zračnim udarima u provinciji Idlib ubijen je glasnogovornik terorističke organizacije Nusra Front, koja je povezana s Al-Qa’idom, i još dvadesetak pripadnika te organizacije. I dok sirijske snage i borci Hezbollaha, uz potporu ruskih bombardera, napreduju prema uporištima ISIL-a Der Zoru i Raki iračke su snage oslobodile grad Hit, zapadno od Bagdada, važno središte ISIL-a za prebacivanje terorista između Iraka i Sirije, što je dodatno stezanje obruča oko njihova glavnog uporišta u Iraku, grada Mosula.

U borbama za grad Hit iračka vojska oslobodila je oko 1500 zarobljenih civila koji su se nalazili u ISIL-ovu zatvoru ispod zemlje. 

>> ISIL želi napadati i dronovima 

>> Islamisti okružili Hrvatsku: kampovi uz granicu i u Srbiji

Komentara 7

Avatar superhik74
superhik74
04:00 05.04.2016.

Sram bilo te Ruse I Sirijsku Armiju unistavaju zapadnu "demokratsku" tvorevinu kanibala dekapitatora nazvanu ISIL, odnosno uvezenu "oporbu" placenih probisvijeta ispranoga mozga. Saudijci, Katar I Turska su u zalosti, potrosili tolike zelembace a sistem im se raspao.

GV
golub Vaso
00:25 05.04.2016.

SAA spasava krscane od terorista sponzoriranih i od zapada, onda ce me zapadni mediji krstit da je assad zlo...

GM
Gjuro-Mrki
07:11 05.04.2016.

meni su zanimljivi troškovi rata u Siriji.rusi su objavili da su u polugodišnjoj ratnoj kampanji utrošili pola milijarde USA $.Ameri tvrde da su u 18-mjesečnoj kampanji utrošili 5 milijardi $.glede rezultata ostvarenih u tim zračnim kampanjama utrošak love nekaj mi mi miriše na veliku praonu love.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije