Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad cijene nafte

Pada cijena goriva, ali građani uzalud čekaju da pojeftine hrana i struja

režije, računi
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/3
24.12.2014.
u 09:15

Cijene naftnih derivata padaju osmi tjedan. Litra eurosupera 95 u utorak je pala za 31 lipu i sada stoji 8,80 kuna, a tu je vrijednost imala krajem 2010.

Cijene naftnih derivata padaju osmi tjedan. Litra eurosupera 95 u utorak je pala za 31 lipu i sada stoji 8,80 kuna, a tu je vrijednost imala krajem 2010. Prema računici portala cijenagoriva.info, prosječni spremnik od 50 litara od srpnja je jeftiniji čak 117 kuna. Cijena eurodizela pala je za 27 lipa na 8,47 lipa i najniža je od veljače 2011.

Gorivo do 7,5 kuna

Glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja kaže da ne očekuje da će se trenutačni disbalans na tržištu održati dugoročno. – Možemo očekivati umjeren rast cijena sirove nafte tijekom sljedeće godine – kaže Šaravanja. Pad cijene nafte mogao bi se još samo u nekoliko ciklusa odraziti na manju cijenu goriva kod nas, a prema procjeni prof. Igora Dekanića na 7,5 kuna za litru benzina.

– Mislim da bi cijene mogle pasti još oko 50 lipa uz trenutačnu cijenu nafte na svjetskom tržištu – kaže naftni konzultant Miro Skalicki.

I dok su prijašnjih godina zbog rasta cijena goriva domaći proizvođači odmah posegnuli za poskupljenjima svojih proizvoda, pojeftinjenja sada, prema najavama, ne treba očekivati. – Cijene goriva i energije koje u košarici potrošačkih cijena sudjeluju s gotovo 12 posto i zasigurno će, uz oslabljenu domaću potražnju, pridonijeti izostanku bitnijih inflatornih pritiska – kažu analitičari RBA. Savjetnik za promet u HUP-u Marijan Banelli tvrdi da nema šanse da prijevoznici spuste cijene jer s ovim padom goriva kompenziraju prijašnje godine u kojima su poslovali na rubu rentabilnosti.

– Jedino bi to možda mogli učiniti proizvođači koji imaju vlastiti prijevoz, primjerice trgovački lanci s vlastitom distribucijom – kaže Banelli.

– Cijene energenata nisu zastupljene u konačnoj cijeni pekarskih proizvoda s velikim postotkom pa ne utječu bitno ni kad poskupljuju ni kad pojeftinjuju. Da gorivo i plin poskupe deseterostruko, to onda ne bi bilo zanemarivo – kaže Nada Barišić, direktorica Žitozajednice. Ipak, poznato je da proizvođači i trgovci, bez obzira na to o kojoj se grani industrije radi, polagano spuštaju svoje cijene kada im cijena ulaznih sirovina pada, a brzo dižu kada im cijena ulaznih sirovina raste. To je jedan dodatni ‘prostor’ za ekstrazaradu i profit. Isto tvrde i u HGK.

– Nažalost, svjedoci smo uvijek jednosmjernog korigiranja cijena, kada rastu cijene goriva, rastu i cijene proizvoda i usluga, ali ne i obratno – kažu u Komori.

HEP bez odgovora

Ni u HEP-u ne odgovaraju hoće li smanjivati cijenu struje. Dosad je u razdobljima poskupljenja energenata i suše struja redovito poskupljivala, no u godini gotovo monsunskih kiša još nije stigla najava pojeftinjenja. – HEP prati predviđanja vezana uz ostale elemente koji utječu na cijenu – cijenu struje iz uvoza, cijene energenata – jer se na temelju svih tih faktora definira konačna cijena – kažu u HEP-u.

>>Novi pad cijena goriva, benzin ispod 9 kuna

>>Eurosuper napokon ispod 9 kuna!

Komentara 17

IS
istina00
09:12 24.12.2014.

naravno da ostale cijene ne padaju niti će padati - razliku će si svi staviti u džepove i sačekati da cijena nafte opet poraste na prethodne razine, a to će onda našim "poštenjacima" biti razlog da dignu svoje cijene za dodatnih 10-ak % i dodatno nas opljačkaju!!!

LI
liskovaca
09:14 24.12.2014.

pa naravno da neće! znaju trgovci da sitnozubi izlaze na ulicu samo zbog nogometa!

TH
than
09:21 24.12.2014.

Pojeftiniti ce, ali malo sutra. Pogotovo nece sada za Bozic kada se gotovo svi ponasaju kao da ih je netko sa lanca pustio. Jedino sto bi moglo pojeftiniti je uvozna roba, bez obzira sto kuna lagano pada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije