Naslovnica Vijesti Svijet

Pad EgyptAira: Crne kutije bit će poslane u Francusku na popravak

Tek će analiza uređaja koji bilježe podatke o letu omogućiti da se utvrde uzroci nesreće zrakoplova A320 koji se srušio u more sa 66 osoba, među kojima 40 Egipćana i 15 Francuza, pošto je iznenada nestao s radarskih zaslona
23. lipnja 2016. u 23:00 1 komentara 150 prikaza
egyptair
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Memorijske jedinice dviju crnih kutija EgyptAirova Airbusa koji se prije mjesec dana srušio u Sredozemno more su "oštećene" i idući tjedan će biti poslane u Francusku na popravak, priopćilo je u četvrtak navečer egipatsko istražno povjerenstvo.

Tek će analiza uređaja koji bilježe podatke o letu omogućiti da se utvrde uzroci nesreće zrakoplova A320 koji se srušio u more sa 66 osoba, među kojima 40 Egipćana i 15 Francuza, pošto je iznenada nestao s radarskih zaslona.

"Oštećena je memorija dviju crnih kutija", ističe povjerenstvo u priopćenju te dodaje da će idući tjedan otputovati u Francusku s dijelovima crnih kutija koji trebaju biti popravljeni u laboratoriju Ureda za istragu i analizu (BEA) gdje će biti i uklonjene naslage soli.

EgyptAir EGYPTAIR Šef forenzičara odbacio sugestije o eksploziji zrakoplova: 'To su puke pretpostavke' egyptair NOVI DETALJI Pilot EgyptAira pokušao naglo sletjeti, prije pada kontaktirao kontrolu leta?

Potom će biti  "vraćeni u Kairo radi analize podataka u laboratoriju ministarstva za civilno zrakoplovstvo", navodi se u priopćenju.

Uređaj koji zapisuje razgovor u pilotskoj kabini (CVR) i uređaj koji bilježi parametre leta (FDR) "u dijelovima" je prošlog tjedna izvukao iz mora "John Lethbridge", brod francuske tvrtke Deep Ocean Search (DOS).

Usto, "ekipa francuskih forenzičara pridružit će se egipatskim kolegama u operacijama vađenja dijelova tijela" žrtava u zoni pada zrakoplova, ističe se u priopćenju.

Pretpostavka da je uzrok nesreće teroristički napad koju je isprva isticao Egipat, ustupa mjesto tezi tehničkog kvara: dvije minute prije pada u zrakoplovu se oglasila automatska uzbuna, što upućuje na prisutnost dima u kabini i na kvar računala koje je upravljalo naredbama.

Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

  • unbekant:

    Posto su "crne kutije"preslusane,nekima se ocito ne svidja sadrzaj na njima,pa su eto poslane"na popravak"u Francusku,koliko je to jadno i prozirno.