Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni standard

Pacijenti više neće lutati po odjelima, specijalisti dolaze njima

bolnica
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
06.12.2012.
u 11:32

Na jedinstvenom ulaznom mjestu medicinari će primati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti pacijente u hitnim stanjima

– Objedinjeni hitni bolnički prijam ogledalo je tri stvari: stručnosti, organiziranosti i humanosti. Dosad su pacijenti lutali od vrata do vrata, a sada će sve dobiti na jednom mjestu. Time se omogućuje smanjenje morbiditeta, invaliditeta i mortaliteta.

Do kraja godine objedinjeni hitni prijam otvorit ćemo još u Ogulinu, a do kraja 2013. u 21 hrvatskoj bolnici – poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić na svečanom otvorenju objedinjenog hitnog bolničkog prijma u Općoj bolnici Karlovac u čije je uređenje i opremanje uloženo 4,3 milijuna kuna.

 Po stupnju hitnosti

 Novac je osiguran u sklopu projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu koji Ministarstvo zdravlja provodi uz pomoć zajma Svjetske banke. Ministar je bio oduševljen viđenim te je zahvalio ravnatelju dr. Nedjeljku Strikiću i karlovačkom županu Ivanu Vučiću na dosad učinjenom.

U sklopu objedinjenog hitnog bolničkog prijma nalazi se trijaža, moderna dijagnostika, hitni laboratorij, reanimacijske sale, hitna operacijska sala, prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. To je jedinstveno ulazno mjesto gdje će se primati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti hitni pacijenti.

Kod njihova prijeme najprije se radi trijaža u sklopu koje medicinske sestre određuju stupanj hitnosti od 1 do 5 s time da je broj jedan najhitniji i odmah ide na reanimaciju. Pacijenti s ostalim stupnjevima hitnosti raspoređuju se po ambulantama opremljenim najmodernijom opremom, poput anestezioloških aparata, monitora za praćenje životnih funkcija, EKG aparata, mobilnih ultrazvučnih uređaja...

 Komunikacijske vještine

 – Kroz hitne službe Opće bolnice Karlovac godišnje prođe 53.800 pacijenata ili čitav Karlovac. Ovime smo omogućili da su pacijenti u središtu svega. Sada specijalisti dolaze njima. Nakon cjelokupne obrade oni odlaze kući ili se smještaju na neki od naših odjela.

Veseli nas što je ministar u godini dana dva puta bio kod nas, ali ne zbog problema nego unapređenja zdravstvene zaštite. Prilikom otvorenja novouređene Jedinice intenzivnog liječenja tada je rekao da suvremena bolnica mora imati tri ključna odjela: intenzivnu, objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevnu bolnicu.

Nakon četrdeset godina prelazimo na potpuno drugačiji način zbrinjavanja hitnih pacijenata. Imamo vrhunski kadar, ali su se zbog prelaska na novi sustav i dodatno educirali. Usvojili su i komunikacijske vještine, da znaju pacijentima objasniti zašto moraju pričekati, zašto se neki pregled ne može obaviti odmah i slično – rekao je ravnatelj karlovačke bolnice dr. Nedjeljko Strikić.

Karlovački župan Ivan Vučić kazao je da je ministarstvo dosad ostvarilo tri od šest stvari u županijskom zdravstvu. Ogulinska bolnica dobila je CT, rješava se dugogodišnji problem Poliklinike SUVAG koji bi uskoro mogao u nove prostore, a Karlovac i Ogulin dobili su ultrazvučne parate. Preostalo je još rješavanje medicine rada, zdravstvene njege u kući i fizikalne terapije.

Ključne riječi

Komentara 5

DO
donqihot
17:22 06.12.2012.

Svaka čast. Za pohvalit. Ajde da se i u tom Karlovcu neš događa osim političkih prepucavanja

MA
mador
19:16 06.12.2012.

Svaka cast ! Mozda zato sto zivim u inostranstvu pa sam tamo naucio na druge standarde ljubaznosti osoblja prema pacijentu smatram da sve ovo sto je uradeno nista nece vrijediti ako sestre budu nadrdane i "ljubazne" kao do sada ii ako te doktori priupitaju dali nisi mogao pricekati do ujutro a ne doci oko pola tri u noci kad im se mozda i spava.Ako se samo te male "sitnice" promijene bit ce onda ovo sve drugo za pohvalu....

TC
toni-ch
20:57 06.12.2012.

MADOR,,,,jos samo nauči da živiš u inozemstvu i onda će biti sve OK.a za osoblje bi se još puno toga moglo dodati da bi bili kako treba.posebno za Doktore?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije