Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pacijenti više neće lutati po odjelima, specijalisti dolaze njima

Na jedinstvenom ulaznom mjestu medicinari će primati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti pacijente u hitnim stanjima
06. prosinca 2012. u 11:32 5 komentara 578 prikaza
bolnica
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell

– Objedinjeni hitni bolnički prijam ogledalo je tri stvari: stručnosti, organiziranosti i humanosti. Dosad su pacijenti lutali od vrata do vrata, a sada će sve dobiti na jednom mjestu. Time se omogućuje smanjenje morbiditeta, invaliditeta i mortaliteta.

Do kraja godine objedinjeni hitni prijam otvorit ćemo još u Ogulinu, a do kraja 2013. u 21 hrvatskoj bolnici – poručio je ministar zdravlja Rajko Ostojić na svečanom otvorenju objedinjenog hitnog bolničkog prijma u Općoj bolnici Karlovac u čije je uređenje i opremanje uloženo 4,3 milijuna kuna.

 Po stupnju hitnosti

 Novac je osiguran u sklopu projekta unapređenja hitne medicinske službe i investicijskog planiranja u zdravstvu koji Ministarstvo zdravlja provodi uz pomoć zajma Svjetske banke. Ministar je bio oduševljen viđenim te je zahvalio ravnatelju dr. Nedjeljku Strikiću i karlovačkom županu Ivanu Vučiću na dosad učinjenom.

U sklopu objedinjenog hitnog bolničkog prijma nalazi se trijaža, moderna dijagnostika, hitni laboratorij, reanimacijske sale, hitna operacijska sala, prostor za smještaj i nadzor akutnih pacijenata. To je jedinstveno ulazno mjesto gdje će se primati, pregledavati, dijagnosticirati i liječiti hitni pacijenti.

Kod njihova prijeme najprije se radi trijaža u sklopu koje medicinske sestre određuju stupanj hitnosti od 1 do 5 s time da je broj jedan najhitniji i odmah ide na reanimaciju. Pacijenti s ostalim stupnjevima hitnosti raspoređuju se po ambulantama opremljenim najmodernijom opremom, poput anestezioloških aparata, monitora za praćenje životnih funkcija, EKG aparata, mobilnih ultrazvučnih uređaja...

 Komunikacijske vještine

 – Kroz hitne službe Opće bolnice Karlovac godišnje prođe 53.800 pacijenata ili čitav Karlovac. Ovime smo omogućili da su pacijenti u središtu svega. Sada specijalisti dolaze njima. Nakon cjelokupne obrade oni odlaze kući ili se smještaju na neki od naših odjela.

Veseli nas što je ministar u godini dana dva puta bio kod nas, ali ne zbog problema nego unapređenja zdravstvene zaštite. Prilikom otvorenja novouređene Jedinice intenzivnog liječenja tada je rekao da suvremena bolnica mora imati tri ključna odjela: intenzivnu, objedinjeni hitni bolnički prijem i dnevnu bolnicu.

Nakon četrdeset godina prelazimo na potpuno drugačiji način zbrinjavanja hitnih pacijenata. Imamo vrhunski kadar, ali su se zbog prelaska na novi sustav i dodatno educirali. Usvojili su i komunikacijske vještine, da znaju pacijentima objasniti zašto moraju pričekati, zašto se neki pregled ne može obaviti odmah i slično – rekao je ravnatelj karlovačke bolnice dr. Nedjeljko Strikić.

Karlovački župan Ivan Vučić kazao je da je ministarstvo dosad ostvarilo tri od šest stvari u županijskom zdravstvu. Ogulinska bolnica dobila je CT, rješava se dugogodišnji problem Poliklinike SUVAG koji bi uskoro mogao u nove prostore, a Karlovac i Ogulin dobili su ultrazvučne parate. Preostalo je još rješavanje medicine rada, zdravstvene njege u kući i fizikalne terapije.

Osim suvremene opreme i vrhunskih djelat

Osim suvremene opreme i vrhunskih djelatnika, Opća bolnica Karlovac može se pohvaliti i što ima prvu specijalizanticu hitne medicine u Hrvatskoj.

Tihana Pomoravac u karlovačkoj je bolnici od lani, a dio specijalizacije, koja traje pet godina, odradit će i u KBC-u Zagreb.

 – Nije lako, malo nas je, ali budućnost je sjajna. To je viša razina zbrinjavanja pacijenata jer se ne može sve odraditi na terenu – kaže Pomoravec.

 Nakon što je završila fakultet, radila je u Hitnoj u Karlovcu. Specijalist interne medicine Vanja Starčević dodaje da će pacijentima trebati barem pet godina da se priviknu na novi sustav.

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • donqihot:

    Svaka čast. Za pohvalit. Ajde da se i u tom Karlovcu neš događa osim političkih prepucavanja

  • mador:

    Svaka cast ! Mozda zato sto zivim u inostranstvu pa sam tamo naucio na druge standarde ljubaznosti osoblja prema pacijentu smatram da sve ovo sto je uradeno nista nece vrijediti ako sestre budu nadrdane i "ljubazne" kao do sada i ... prikaži još!i ako te doktori priupitaju dali nisi mogao pricekati do ujutro a ne doci oko pola tri u noci kad im se mozda i spava.Ako se samo te male "sitnice" promijene bit ce onda ovo sve drugo za pohvalu....

  • toni-ch:

    MADOR,,,,jos samo nauči da živiš u inozemstvu i onda će biti sve OK.a za osoblje bi se još puno toga moglo dodati da bi bili kako treba.posebno za Doktore?