Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Pacijent preminuo pred zaključanim vratima Hitne pomoći

Poljičanin Kuzma Bajčić (70) preminuo je od srčanog udara čekajući intervenciju jedinog liječničkog tima na otoku Krku.
04. studenoga 2011. u 09:30 38 komentara 1021 prikaza
Krk- Hitna pomoć (1)
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Poljičanin Kuzma Bajčić (70) od srčanog udara preminuo je u srijedu, na pločniku, pred zaključanim vratima Hitne pomoći na Krku. Nesretni čovjek doživio je srčani udar dok je jedini tim liječnika Hitne na otoku bio na terenu s drugim pacijentom!

Liječnik bez ključa

Štoviše, preminulom Bajčiću pokušao je pomoći obiteljski liječnik iz Doma zdravlja dr. Nenad Mijić, no ni on nije imao ključ da uđe u prostorije Hitne u kojoj se nalaze aparati i lijekovi za hitna stanja. Riječ je o tome, objašnjava dr. Mijić, da je u lipnju, nakon Milinovićeve reforme, HMP izdvojen iz domova zdravlja pa obiteljski liječnici u tu ambulantu više nemaju pristupa.

– Nisam bio ovdje kada se sve to dogodilo jer živim u Opatiji. Možda je i bolje tako jer bih najvjerojatnije od bijesa sve porazbijao – rekao je Darko Bajčić, sin preminulog Kuzme. Njegovu je ocu, priča, pozlilo nedaleko od kuće, negdje oko 15 sati, dok je bio u šetnji.

– Preživio je moždani udar, ali je već duže vrijeme bio u dobrom stanju, vitalan i pokretan – prisjeća se D. Bajčić. Zet Zvonko, nastavlja, odmah ga je s majkom odvezao u Dom zdravlja u Krku, ali su tamo naišli na zatvorena vrata Hitne pomoći.

– Šogor je nazvao 112, a operater ga je upitao je li riječ o čovjeku koji je umro uz cestu, no moj otac u tom trenutku još nije bio mrtav! – priča D. Bajčić i priznaje da ni danas ne znaju na koga je operater mislio i je li možda još neki čovjek toga dana skončao na cesti.

I dok se obitelj, nad umirućim čovjekom, borila s informacijama o tome koga sljedećeg trebaju nazvati jer u Hitnoj nema nikoga, pred zgradu je izašao obiteljski liječnik Mijić. Vidjevši što se događa, odmah je priskočio u pomoć i počeo oživljavati pacijenta.

– Slučajno sam izašao do auta i primijetio što se zbiva, a obitelj mi je rekla da leži tako već 10 minuta. Više nije imao pulsa – prepričao je dr. Mijić. Oživljavao ga je, tvrdi, više od dvadeset minuta, no kako su vrata Hitne bila zaključana, nije mogao do defibrilatora ili lijekova.

– Mi od lipnja više nemamo ključeve Hitne, a kada jedini tim ode na teren i vozi zbrinutog pacijenta u riječku bolnicu, nitko od liječnika u pripravnosti ne može unutra – pojasnio je liječnik.

Upozoravali na propuste

U takvim situacijama svaki dan u tjednu pripravan je uskočiti jedan od šest obiteljskih liječnika s otoka.

– Kakva korist od toga ako je primjerice taj dan dežuran liječnik iz Baške, pa njemu do Krka treba i 30 minuta automobilom – upozorava liječnik i dodaje da će se, ako se nešto ne promijeni, ovakve situacije ponavljati. Na manjkavosti novog ustroja Zavoda za hitnu medicinu u Primorsko-goranskoj županiji upozoravali su i iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, a glavni tajnik KOHOM-a dr. Leonard Bressana jučer je uputio HZHM-u i zahtjev za obustavom takvog ustroja.

– Što će biti ljeti kada na otoku borave brojni turisti, a dežura samo jedan tim Hitne – upozorio je dr. Mijić.
Iz Ministarstva zdravstva, kažu, jučer su zatražili da im se dostavi sva dokumentacija o slučaju smrti Poljičanina, a potom će odlučiti treba li na Krk slati inspekciju.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • retrovizor:

    ča su dobre ove miline reforme,za umrijeti!!!-kao ča ste vidjeli!!!!

  • alapača:

    Milinović je čarobnjak. kad misliš da ne može gore, eto njega s razornim demantijem.

  • ankicascreiber:

    taj čovjek nije imao moždani već sigurni udar.