Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
07.01.2022. u 09:30

Imajmo na umu i da puno roditelja majčinstvo i očinstvo nikad nije učinilo ljudima, dok su pojedinci bez djece činili dobro

Zašto se digla prašina oko papine izjave da kućni ljubimci “ponekad zauzimaju mjesto djece” u društvu? Papa je određenom sebičnošću nazvao to što neki ljudi ne žele imati dijete, što ponekad imaju samo jedno dijete, ali zato imaju pse i mačke koji zamjenjuju djecu.

Rasplamsale su se rasprave kako je uvrijedio vlasnike kućnih ljubimaca koji ih smatraju članovima obitelji, ali može li se argumentirano kritizirati papu znajući da su u središtu crkvenog nauka obitelji s djecom, da je za Crkvu smisao obitelji u imanju djece, a ne u imanju kućnih ljubimaca?

Naravno da će se neki vlasnici kućnih ljubimaca koji nisu željeli imati djecu, što je njihovo pravo, naći uvrijeđenima, kao i neki roditelji jednog djeteta, ali doista kućni ljubimci ponekad zauzimaju mjesto djece jer neki ih ljuljaju u krilu kao bebe kojima šapuću:

“Ne boj se, mama je tu” ili “Tata će te nahraniti...”?

Koliko god ih voljeli, koliko god ih s razlogom smatrali članovima obitelji, kućni ljubimci nisu djeca, ni zamjena za djecu. Zar od pape treba očekivati da promovira obitelji s kućnim ljubimcima ili one s jednim djetetom!? To mogu očekivati samo oni koji ne razumiju papinu ulogu.

Možda je papa bio preoštar u riječima da nam nijekanje majčinstva i očinstva oduzima ljudskost jer puno je roditelja u svijetu koje majčinstvo i očinstvo nikad nije učinilo ljudima, a naspram njih imamo pojedince koji nikad nisu imali djecu, a učinili su za svijet i druge ljude puno više od pojedinca koji su imali puno djece.

Papa je u pravu i kad kaže da civilizacija stari bez čovječanstva i da je emocionalni odnos s kućnim ljubimcima lakši od složenog odnosa između roditelja i djece. Obitelji s više djece načelno daju veći doprinos društvu od obitelji s jednim djetetom jer da smo svi odlučili imati samo kućne ljubimce ili jedno dijete, kotač života i današnje civilizacije davno bi bio zaustavljen. Možemo mi raspravljati i o tome bi li Papa lakše razumio probleme obitelji da se ukine celibat, ali tim slijedom možemo se pitati i koliko zdrav liječnik može razumjeti probleme bolesnog čovjeka.

A i kad je riječ o celibatu, nije isključeno da će i do toga doći za koje desetljeće, no ni tada Crkva neće u istu ravan stavljati kućne ljubimce i djecu. Naše vrijeme je ograničeno, budućnost ne pripada nama, niti kućnim ljubimcima, nego djeci.

>> VIDEO Čovjekov najbolji prijatelj: Ozlijeđenog planinara pas grijao 13 sati

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije