Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam

Oživjeli duh tradicije u Gornjem Knegincu

zanat
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/3
22.07.2011.
u 14:15

– Sajam daje priliku poljoprivrednim gospodarstvima, udrugama i ugostiteljima, čija se ponuda temelji na tradiciji, za promidžbu i prodaju proizvoda – kaže Kaniški

Tridesetak izlagača okupilo se na 2. sajmu tradicijske baštine u Gornjem Knegincu. Na ovoj manifestaciji, kaže načelnik Goran Kaniški, posjetitelji mogu osjetiti i doživjeti duh tradicije, ali i osladiti nepca tradicijskim domaćim proizvodima do kojih se sve teže dolazi, jer mnogih proizvoda nema u trgovinama.

– Sajam daje priliku poljoprivrednim gospodarstvima, udrugama i ugostiteljima, čija se ponuda temelji na tradiciji, za promidžbu i prodaju proizvoda. Posebno ohrabruje to što su izlagači prepoznali važnost priredbe te nas je većina izlagača s prošlogodišnjeg sajma, zajedno s novim izlagačima, podržala i ove godine– ističe Kaniški. Na sajmu je bilo doista svega, od čipke do domaćih kolača. Svoja je djela izložio  Josip Remenar Jožica iz Petkovca. Jožica od starih trsova stvara likove životinja, ljudi, raspela... Starim je čokotima posebno dočarao težinu križnoga puta i radost Isusova uskrsnuća. No, na sajam je ova jput donio i tinkture ljekovitog bilja. Bilo je tu tinktura od dragoljuba za spolnu moć, stolisnika za jačanje apetita, tinkture za jačanje imuniteta, žučne kamence...

– Tinkture radim desetak godina, a imam ih tridesetak vrsta, no rijetko ih izlažem po sajmovima. Za sve su vrste tegoba, a sve bilje berem na Kalniku – kaže Jožica. Livadni i cvjetni med, med od akacije, propolis u medu, cimet u medu, cvjetni sušeni prah, ali i žive pčele mogle su se vidjeti na štandu Stjepana Seketina iz Martinkovca. Pčelarstvom se bavi više od 30 godina.

– Na posjedu od tri tisuće četvornih metara imamo 65 pčelinjih zajednica. Još obrađujemo vinograd, voćnjak, vrt i cvjetnjake te uređujemo kuću u tradicijskom stilu – rekao je Seketin.

Tijekom  sajma, za najmlađe posjetitelje bile su organizirane  dvije radionice, likovna radionica "Kak te vidim dragi kaj" te radionica modeliranja gline i izrade licitara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije