Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE SLJEDEĆI?

Ozbiljne optužbe vozača na račun tvrke Gamont

presica u Sindikatu vozača, 19. 05.
M. Fančović/VLM
19.05.2011.
u 14:08

Na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom pogibije vozača Marka Zeca na kojeg se prošli tjedan srušio teret iz kamiona, otpušteni vozači govorili su o kršenju zakona u tvrtki Gamont

Kako kažu otpušteni vozači, na tiskovnoj konferenciji priključilo bi im se i 4-5 kolega koji još rade u Gamontu, ali su oni u zadnji čas odustali zbog straha da će ne samo dobiti otkaz, nego da će im u radne knjižice kao razlog otkaza upisati da su na poslu krali naftu, i tako ih zauvijek lažno obilježiti kao lopove. Vozači u Gamontu pri zapošljavanju ne dobivaju ugovor u radu, kažu Dražen Britvec, Šimun Burečić i Igor Radinić, već potpisuju prazan list papira na koji tvrtka kasnije dopisuje ugovor, i izloženi su mobbingu koji su prije mjesec dana prijavili nadležnim tijelima, zasad bez rezultata. Čak su im poslovođe i prijetili da će oni koji se pojave na sahrani poginulog kolege M. Zeca dobiti otkaz zbog toga.

Bili su pod pritiskom da moraju raditi dvostruki posao bez odmora, sjedati za volan neispravnih vozila, voziti ture po 14-15 sati i tovariti dvostruko više tereta od dopuštenog. Svi vozači službeno primaju minimalac a ostatak plaće su dobivali  na ruke, u zatvorenoj koverti. Pritisak je toliki da mnogi vozači šute, bojeći se ne samo otkaza - koji dobivaju usmeno, bez obrazloženja - nego i optužbi za krađu u radnoj knjižici.

Predsjednik sindikata Miljenko Gošen napomenuo je da zbog rečenih uvjeta rada prepoznatljivi žuti kamioni Gamonta predstavljaju veliku opasnost na cesti, naročito sad u doba maturalnih ekskurzija kad na ceste idu autobusi puni djece. Ni drugdje nadzor nad vozačima nije bolji, kaže Gošen koji se nakon desetogodišnje karijere vozača prije dvije godine ostavio volana i pokušava uz veliki osobni angažman, zasad radeći bez plaće, organizirati kolege i ostvariti bolje radne uvjete, do sada bez mnogo uspjeha. Gošen je naveo nedavni primjer dojave kolega da autobus s djecom vozi vozač obolio od vodenih kozica, bolesti ne samo zarazne za djecu nego i opasne jer mu onemogućava puni radnu sposobnost dok je u vožnji.

I. Radinić spomenuo je slučaj kad se čistom srećom zaustavio na auto-putu, da bi pomogao vozaču čiji se auto pokvario, i ustanovio da mu je nakon kočenja - otpao kotač. Neodmoreni vozači za volanom neispravnih kamiona, napominje Gošen, opasnost su za svakoga - i najodmorniji vozač, u najispravnijem vozilu, ne može biti siguran da mu u susret ne dolazi vozač izraubanog kamiona koji samo što se nije onesvjestio od umora.

Gošen je dodao da Gamont uglavnom posluje s gradskim i državnim tvrtkama, a da "štednjom" tako što za potreban obujam posla zapošljava dvostruko manje vozača i time ne otvara nova radna mjesta, te time što neuposleni vozači i vozači na fiktivnom minimalcu ne plaćaju odgovarajuća davanja, izravno oštećuje i državni proračun. Vozači iz Zagreba i Karlovca prijavljeni su kao zaposleni u Zadru, Šibeniku, Glini i drugim mjestima, što znači da bi za rad izvan tih mjesta trebali svaki dan dobivati posebne dnevnice, koje su možda proknjižene i završile u nečijem džepu.

Državne inspekcije, premda financirane pristupnim fondovima EU i navodno bi trebale poslovati po europskim propisima, kroz cijelu 2009. naplatile su 117 tisuća kuna kazni tvrtkama koje su kršile propise u prometu, a toliko se na cestama u npr. Njemačkoj naplati za oko tjedan dana, kaže Gošen. Zasad se nijedan inspekcijski organ nije pojavio u Gamontu, a na sastanku u Ministarstvu pomorstva, prometa i veza prije nekoliko dana državni tajnik Ivica Perović rekao je predstavnicima sindikata da je prijava protiv Gamonta podnesena prije samo 14 dana, te još nisu ispitani navodi iz nje.

Sindikat vozača Hrvatske zahtjeva od nadležnih tijela da najhitnije, u roku od osam dana, hitno uđu svi nadležni organi: inspekcija rada, inspekcija cestovnog prometa, porezna uprava i kriminalistička policija. od Gamonta se traži hitno izdavanje valjanih ugovora o radu svim zaposlenicima, isplata svih zaostalih plaća i dnevnica, te ubuduće rad striktno po odredbama Zakona o mobilnim djelatnicima. U slučaju neispunjenja tih zahtjeva SVH će poduzeti sve raspoložive industrijske akcije u cilju osiguranja temeljnih radničkih prava.

Iz Gamonta se na naše upite o tvrdnjama sindikata nisu do zaključenja ovog teksta očitovali. Iz Ministarstva prometa potvrdili su Gošenove navode o sastanku u Ministarstvu koji je održan 17. svibnja, rekli da su podnesene prijave protiv ukupno 17 tvrtki, i napomenuli da je "postupak u tijeku", te da su počeli vršiti inspekcijski nadzor nad Gamontovim vozilima na cestama.

 

 

Komentara 4

OB
-obrisani-
07:56 20.05.2011.

tužiteljstvo i policija se bavi anonimkama a poznato ne istražuje .....boli ih k .... za radnike .!

TR
Trucker
16:52 19.05.2011.

Naravno da ministarstvo ne reagira, jer treba dat priliku GAMONTU da ukloni sve dokaze! U Njemačkoj firme koje rade za državu moraju biti "čiste"! Što znači firme koje ne rade po zakonu ODMAH GUBE SVE POSLOVE i dolaze na crnu listu, za njih nema više posla ni na natječajima da su neznam kako povoljne uvjete dali!

ST
strojar
17:17 19.05.2011.

Da tako je to u gamontu znam radio sam. to je najgora tvrtka u sjevernoj hemisferi.A drzava nemoze reagirat jer je potkupio puno drzavnih sluzbenika,pa tako i inspektore i policiju.. Treba ga pitati koliko je dao samo bandicu za namjestene natjecaje al to je samo kap u moru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije