Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
naplata dugova

Ovršitelji optužuju: Miljenić je u sukobu interesa

\'12.01.2012.,  Zagreb - Ministar pravosudja Orsat Miljenic odrzao konferenciju za medije u Ministarstvu pravosudja.  Photo: Davor Visnjic/PIXSELL\'
Davor Višnjić/PIXSELL
14.06.2012.
u 18:30

Ministar pravosuđa ukinuo bi javne ovršitelje jer ih smatra nepotrebnim gulikožama

Hrvatskoj javni ovršitelji nisu potrebni, stav je Vlade i ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji bi te “mrske gulikože” već poslao u povijest da može – ali čeka se zeleno svijetlo iz Bruxellesa. Novi ovršni zakon iz kojeg je izbačen institut javnoovršiteljske službe već je napisan ali je na “recenziji” u Europskoj komisiji.

Provizija do 50 posto

Stoga je Vlada danas još jednom odgodila primjenu starog, a nikad konzumiranog Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima – koji, ako bude po volji ministra pravosuđa, uopće neće ni zaživjeti – do 15. listopada kako ne bi nastao pravni vakuum.

– Žao mi je zbog ljudi (javnih ovršitelja, nap. a.) koji su dovedeni u tu neobičnu poslovnu situaciju, ali to je pitanje koncepta – rekao je premijer Zoran Milanović, a javne ovršitelje nazvao paradržavnim elementom.

– Sudski ovršitelji, sudovi, pa i policija funkcioniraju u provedbi sudskih odluka i poseban parasustav ne treba – rekao je Milanović.

“Nismo mi nikakva paradržava, nego su to javni bilježnici, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić je u sukobu interesa”, poručili su iz Udruge javnih ovršitelja.

– Miljenić je u sukobu interesa jer prema uobičajenoj poslovnoj praksi u odvjetničkim krugovima odvjetnik koji preuzme odvjetnički ured isplaćuje proviziju od 40 do 50 posto dobiti od svih preuzetih predmeta onomu od kojega je ured preuzeo – rekao je Vedran Vidmar, dopredsjednik Udruge javnih ovršitelja.

U udruzi tvrde da je Orsat Miljenić neposredno prije nego što je postao ministar kao odvjetnik potpisao unosan ugovor s HPB-om da ih zastupa u petini svih njihovih ovršnih predmeta. Uz to, napominju, Miljenić je u ovršnim predmetima zastupao i još nekoliko velikih klijenata poput Vipneta. Miljenić je odvjetnički ured sa svim tim ugovorima prepustio odvjetnici Vesni Alaburić.

U udruzi javnih ovršitelja tvrde da se Orsat Miljenić bori da ih isključi iz zakona samo zato da odvjetnici ne izgube veliki dio posla i veliku zaradu koju sada imaju od ovršnih predmeta.

– Nismo mi paradržava, nismo još ni počeli raditi, niti bismo bili, a javni bilježnici su ti koji su paradržava. Lobiraju da ne bi izgubili 90 do 95 posto posla i zato se bore protiv nas – tvrdi Vedran Vidmar.

Stoga će udruga javnih ovršitelja DORH-u predložiti da od banaka i štedionica pribavi ispise svih transakcija obavljenih na svim privatnim i poslovnim računima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, odvjetnice Vesne Alaburić i Damira Kaufmana (bivšeg predsjednika nadzornog odbora HPB-a, a danas glavnog tajnika u Miljanićevom ministarstvu) kako bi se “otklonila svaka sumnja u to da Miljenić i dalje dobiva proviziju od dobiti od HPB-ovih Vipnetovih i ostalih ovršnih predmeta”.

“O ukidanju i prije mene”

– To je stupidno i netočno. Ja jesam odvjetnik statusom, ali moj odvjetnički ured ne postoji i nemam nikakav interes u tome, najave o ukidanju krenule su i prije nego što sam ja postao ministar – rekao je ministar Orsat Miljenić.

Komentara 24

FI
Fisherman
21:55 14.06.2012.

Vec su oformili i udrugu javnih ovrsitelja a jos nisu ni poceli raditi a tvrde da nisu gulikoze i para sustav-nego kakav bi to oni posao trebali raditi a da vec nerade drzavne sluzbe. Malo im je sto zaraduju ko javni biljeznici-ovo bi valjda radili u fusu

MA
maja007
22:17 14.06.2012.

ovaj zakon o ovršiteljima ima 20 država EU, a odnedavno i Srbija, tako da vi neupučeni malo bolje čitajte o čemu se tu radi a ne da pljuckate

DU
Deleted user
21:13 14.06.2012.

Političari samo pričaju o otvaranju radnih mjesta, ali ništa u tom pogledu nerade. Ali vrlo rado donose zakone gdje će nekome tko je pošteno radio za svoju kuću zaplijeniti istu, jer vlasnik više nema para plaćati državni aparat koji je i kriv za krizu. I sada dolaze na red ovi lopuže zakonom zaštićeni da pljačkaju imovinu građana jer to je jedino što se može još u ovoj državi opljačkati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije