Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Ovrhe: Nema blokade računa bez pisane obavijesti

ovrha
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/2
12.08.2014.
u 15:23

Od 1. rujna stižu neke promjene koje će dijelu dužnika pomoći da lakše dišu, kada na snagu stupa najveći dio Ovršnog zakona

Splićani su jedini u prvih šest mjeseci smanjili iznos duga građana koji se utjeruje ovrhom na njihovim računima za desetak milijuna kuna, dok je Dubrovnik jedini smanjio broj blokiranih dužnika, no Dubrovčanima koji su ostali pod blokadom povećao se iznos duga, kao i svima drugima u državi. U šest mjeseci dug blokiranih građana skočio je za četiri milijarde kuna – na gotovo 28 milijardi kuna – a broj blokiranih dužnika za 17.000 – na 317.000. Državna intervencija u sustav ovrha bitno je sporija od dužničkoga galopa, no od 1. rujna ipak stižu neke promjene koje će dijelu dužnika pomoći da lakše dišu. Tada će stupiti na snagu najveći dio izmijenjenog Ovršnog zakona, koji dopušta da se zaštićeni račun otvori i za primanja koja imaju status drugog dohotka, odnosno honorare, ako su jedini izvor prihoda.

Adrese iz MUP-a

Od rujna se ovrha neće provoditi ni na darovima za novorođenče i djecu do 15 godina, naknadi za prijevoz na posao i službeno putovanje, potporama za slučaj smrti radnika ili člana obitelji, bolovanjima te naknadama za saniranje štete od katastrofa i elementarnih nepogoda. Odgoda ovrhe predviđena je samo za područje za koje je proglašeno stanje katastrofe, i to dok se ne saniraju štete.

Foto: VECERNJI LIST

Odgodu ovrhe po novome će moći tražiti i približno tisuću građana koji su se zadužili u nekim austrijskim i domaćim zadrugama i one im plijene imovinu bez obzira na to što se protiv kreditora vode postupci po službenoj dužnosti. Neke promjene Ovršnog zakona tiču se svih građana, primjerice tim se zakonom na mala vrata vraćaju ukinute opomene pa se nalaže svima koji šalju račune za mjesečne režije da unutar tog računa obavijeste građane i o dugu iz prethodnih mjeseci. Komunalci, telekomi i svi drugi koji posluju s građanima ovrhom će moći utjerivati neplaćene režijske račune samo ako dokažu da su prethodno o tome obavijestili dužnike. Trebao bi se bitno poboljšati i način informiranja građana pa Fina više neće smjeti blokirati račun dužnika prije nego što ga pismenim putem obavijesti o blokadi. Svi koji se nalaze u lancu ovrha, od odvjetnika, preko javnih bilježnika i Fine, dobit će pristup adresama građana u MUP-u i na te će se adrese slati sve potrebne obavijesti.

Ne znaju razlog

Dio zakonskih promjena vezanih uz ovrhu na nekretninama bit će u primjeni od 1. siječnja 2015. godine, a dotad bi, prema obećanjima u Ministarstvu pravosuđa, trebao biti ozakonjen i osobni bankrot građana. Masovni se otpis dugova ne očekuje, no u Ministarstvu financija pripremaju zakonske promjene koje bi potaknule vjerovnike da socijalnim kategorijama otpišu dugove male vrijednosti – do 10 tisuća kuna. Pedesetak tisuća blokiranih građana duguje do 2000 kuna, a oko 93.000 od 2000 do 10.000 kuna. Otpisani dugovi priznavali bi se vjerovnicima kao rashod. Komunalci su i ove godine mogli koristiti otpis za režijska potraživanja do 2000 kuna, kao i banke za stanove, no nema podataka da su u značajnijoj mjeri primjenjivali otpis. U odnosu na broj stanovnika, najviše je blokiranih u Križevcima i Čakovcu, a njihove gradske vlasti kažu da nisu ulazili u razloge masovnih blokada jer je riječ o privatnim računima građana.

>>Križevci, Čakovec i Sisak imaju najviše blokiranih građana po broju stanovnika

>>U savjetovališta će morati svi oni koji su pred bankrotom

Komentara 22

Avatar guten_tag
guten_tag
16:17 12.08.2014.

kako može ovršitelj naplatiti cca 1000 kn troškova za recimo jednu neplaćenu rtv pretplatu ili kaznu za parkiranje, to nije nikome jasno. na siromašnim građanima se ti bezobzirni utjerivači dugova bogate i otimaju ljudima zadnju lipu, dok istovremeno u tzv predstečajnim nagodbama se otpisuju milijarde kn. ovim ne želim reći da dugove ne treba utjerati i naplatiti jer se dugovi moraju vratiti ali ne na ovako brutalan način.

BR
Bravo
16:26 12.08.2014.

Ovrhu nad Agrokorom. ..... nikako. Prvo pisana obavijest a onda će Todoric dostaviti podatke da je socijalno ugrožen a firme mu nemaju novaca na računima i dug će se otpisati. Njihov mentalni sklop ne može razumjeti da je nekome 60000kn koje on potroši za gorivo na jahti u par dana ogroman novac. Da ga je netko zaradio i treba mu odmah da podmiri svoje troškove.

Avatar Getrib
Getrib
17:23 12.08.2014.

Kada će početi ovrha Sanaderima, Ježićima i stotinama takvih koji su prošli pravosudno rešeto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije