Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Crne dionice'

Ovdje pripazite: Najopasnije ceste u Hrvatskoj

Foto: EuroRAP/HAK
07.05.2014.
u 19:09

Na cjelovitoj mreži promatranih autocesta ukupne dužine 1240,7 kilometara u razdoblju od 2010. do 2012. godine dogodila se ukupno 1021 teška prometna nesreća

Najnovija karta rizika projekta EuroRAP, čiji je nositelj licencije za Hrvatsku HAK, pokazuje određena poboljšanja, ali je još zabrinjavajući dio naše cestovne mreže potencijalno vrlo opasan za vozače.

EuroRAP projekt jedan je od važnijih alata da se unaprijedi cestovna infrastruktura, odnosno da se smanji broj stradalih na hrvatskim cestama, poručuju iz HAK-a. EuroRAP (European Road Assessment Programme) je međunarodna neprofitna udruga registrirana u Bruxellesu koju su formirale automobilističke organizacije i cestovne vlasti kako bi zajednički unapređivali sigurnost prometa na europskim cestama. EuroRAP trenutačno okuplja pedesetak članova iz 30 zemalja.

Ukupno se smanjio postotak najopasnijih crnih dionica, a to je pokazatelj da se u prethodnom razdoblju nešto napravilo na poboljšanju cestovne infrastrukture. Isto tako, zbog postroženog sustava ocjenjivanja pao je i postotak cesta s niskim rizikom. Na temelju statističkih podataka o intenzitetu prometa i prometnim nesrećama na pojedinim dionicama gotovo je tragična situacija na Jadranskoj magistrali (D8) koja je velikim dijelom u “crnom”. Posebno su opasne dionice od Rijeke do Senja, od Karlobaga do Starigrada, od Šibenika do Trogira, a dio od Splita do Ploča je također u “crnom” ili je tek nijansu bolji. Opasnom se pokazala dionica od Dubrovnika do granice s Crnom Gorom. Crne se i cesta D23 od Duge Rese do Josipdola, D6 do slovenske granice, dio D5 od Daruvara do Pakraca te od Virovitice do mađarske granice. Crne se i dijelovi D1 u Zagorju, kao i cesta D7 od Belog Manastira do mađarske granice, dio ceste do Metkovića... Premda na autocestama nema crnih dionica (kao i na ostalim cestama), sugerira se oprez.

Situacija na državnim cestama nešto je drugačija, ondje se može vidjeti pozitivan trend povećanja stupnja sigurnosti koji proizlazi iz više čimbenika. Na dijelu prometne mreže državnih cesta uloženi su značajniji napori u smislu infrastrukturnih poboljšanja. Jedan od važnijih čimbenika jest i činjenica da je uz kontinuirani rast prometa na mreži državnih cesta došlo do smanjenja ukupnog broja teških i najtežih nesreća. Tu još treba dodati i obnovu voznog parka (viša razina pasivne sigurnosti) te ostale preventivno-represivne mjere koje su se provodile.

Na cjelovitoj mreži promatranih autocesta ukupne dužine 1240,7 kilometara u razdoblju od 2010. do 2012. godine dogodila se ukupno 1021 teška prometna nesreća. Nažalost, općeprihvaćeni pokazatelji stanja sigurnosti prometa na autocestama iskazani kao koeficijent poginulih osoba izražen brojem smrtno stradalih osoba na milijardu vozilo kilometara za cijelu mrežu autocesta iznosi 7,1, a to i dalje znatno premašuje koeficijent smrtnosti na europskim autocestama.

>> HAK: Ovo su najbolje ljetne gume

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
19:39 07.05.2014.

Hrvatska ima momentalno najbolje auto-ceste u Evropi,ona nema nikakvih "crni dionica"(neka se drže propisa u prometu,ispravnost auta i šofer da je osposobljen za vožnju).

I9
ivan.994
19:54 07.05.2014.

Nisu problem ceste nego vozači.

Avatar future Gohan
future Gohan
21:43 07.05.2014.

Napisati da su naše autoceste najljepše u Evropi, meni je Europi, no dobro, može samo onaj koji nema vozačku, neki plačenik HAKa ili onaj koji nema lovicu da bi uopće otišao igdje izvan RH.. neki novi dijelovi jesu lijepi, no primjerice Bregana - Lipovac je rugoba, toliko o tom. Problem jest kvaliteta u izradi autoceste, od asfalta do zaštitinih ograda, jedina država unutar EU gdje na autocestama s naplatom imamo sudare automobila i medvjeda.. toliko i o tom, a šahtovi i druge stvari, kao zaštitna ograda koja je više za kokošinjac a ne autocestu, pokazuju da kod nas sigurno kvaliteta je iznimno loša, jer na razlici netko puni đepove. Što se tiće lijepih autocesta, Frnacuka ih je puna, posebno Italija, Valle d'Aosta A5, autobani bez ograničenja u njemačkoj, španjolska uz zapadnu obalu, lijepota je subjektivna, ali da ima puno lijepših autocesta u Eu, ima, svatko tko je poslom išao vani ili imao lovice za svoj odmor. No isto tako svaki vozač zna da prave ceste su one otvorene, izvan dosadnih autoputeva kao legendarna Col de la Bonnette ili pak Passo dello Stelvio... hvalimo se kao i hrv političari, najbolji stručnjaci na svijetu, a imamo 10to najgore gospodarstvo svijeta... lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije