Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola kvalitete rada

Ovo su najbolje bolnice u Hrvatskoj

KBC Rijeka
Nel Pavletic/PIXSELL
08.11.2018.
u 21:27

Ovo priznanje bit će nam dodatni poticaj, komentirao je Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka

Riječka bolnica najuspješnija je hrvatska bolnica, akutni infarkt miokarda najbolje liječe na Rebru, a moždani udar u šibenskoj bolnici – najkraći je zaključak nakon kontrole i vrednovanja kvalitete te uspješnosti rada koje je u 26 hrvatskih bolnica provela Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Do ovakvog rezultata došlo se kontrolom prema pojedinim definiranim kriterijima za tri konkretne dijagnoze, dok je četvrta rang-ljestvica formirana prema općenitoj uspješnosti bolnica. Tri dijagnoze koje je Agencija analizirala spomenuti su akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa u kolorektalnoj kirurgiji, odnosno pridržavanje smjernica za davanje antibiotika pacijentima kod operacija na debelom crijevu. Četvrta kategorija, koja je Klinički bolnički centar Rijeka svrstala na prvo mjesto, ocijenivši ga tako najuspješnijom bolnicom, kontrolirala je šest parametara. Ti su parametri – koliko se operacija sive mrene, krajnika, vaginalne kiretaže i artroskopije koljena obavlja u dnevnoj kirurgiji te duljina boravka u bolnici nakon carskog reza i ponovni prijam nakon poroda carskim rezom.

Poticaj menadžerima

Kada je kontrola Agencije “zbrojila” te nabrojene kriterije najuspješnijom se pokazala riječka bolnica.

– Zadovoljni smo što je Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu u suradnji s Ministarstvom zdravstva počela provoditi program poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga koji je financiran sredstvima zajma Svjetske banke. Ovakvi programi praćenja kvalitete rada stimuliraju menadžment bolnica da se u svakodnevnom radu priklanja svjetskim standardima i smjernicama. U ovom izvješću rangirani su samo neki elementi kvalitete koji se mogu pratiti u bolnicama i drago nam je da smo tako dobro ocijenjeni. Ovo priznanje bit će dodatni poticaj našim djelatnicima da se u svakodnevnom radu pridržavamo smjernica u ovim, ali svim drugim pokazateljima koji mogu procjenjivati kvalitetu našeg rada – komentirao je prof. dr. sc. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Nadalje, metodologija korištena u ovoj kontroli napravljena je u suradnji sa zagrebačkim Fakultetom organizacije i informatike, a njezin je rezultat konkretan pokazatelj kako za sustav tako i za same pacijente koji dobivaju informaciju gdje se navedene dijagnoze najuspješnije liječe. Za liječenje infarkta najuspješnija bolnica je Rebro, potom splitski KBC, dok je na trećem mjestu bolnica u Čakovcu koja je iza sebe ostavila puno veće bolničke centre. Kad je u pitanju moždani udar, najboljom se pokazala šibenska bolnica koja tako, kao lokalna bolnica, ima bolje rezultate nego mnogo veće ustanove u zemlji. Do tog su mjesta i Šibenik i Čakovec došli temeljem kriterija liječenja, odnosno smjernica, među kojima su, primjerice, prosječna duljina boravka pacijenta u bolnici i smrtnost od infarkta, odnosno moždanog udara. Da su odabrana druga područja i pokazatelji, možda bi bile uspješne neke druge bolnice, napomenula je Agencija u svojem izvještaju, no kako objašnjava dr. sc. Sandra Oslaković, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu čakovečke bolnice, odabrane dijagnoze su osnovne dijagnoze.

Najvažniji su ljudi

– Radi se o osnovnim dijagnozama koje bi trebale biti adekvatno zbrinute bez obzira na to gdje živite u Hrvatskoj. To mora biti jednako u čitavoj državi i potpuno je svejedno gdje živite, to je minimum. Slažem se da bi poredak možda bio drugačiji da su se neke druge stvari uzele u obzir. Ključ našeg uspjeha mislim da je u tome što je Županijska bolnica Čakovec jako dugo bila na niskim financijskim granama i mi smo puno prije morali ustrojiti sustav za kvalitetu. Ekipu za kvalitetu ustrojenu 2013. godine čine entuzijasti, a za ovo su najvažniji upravo ljudi – komentira dr. Oslaković dodajući kako svi u bolnici “guraju” u istom smjeru te je svima istinski stalo do toga da rade dobro i kvalitetno.

Prema kontroli Agencije, čakovečka bolnica, ali i niz drugih takozvanih malih bolnica rade kvalitetno i bolje od nekih većih i poznatijih bolnica.

No, kako stoji i u zaključku izvještaja, rangiranje predstavlja “poticaj k stalnom poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite i sigurnosti pacijenta”.

Poslije generalno najbolje bolnice, KBC-a Rijeka, slijedi zagrebački KBC Sestre milosrdnice, a na treće mjesto svrstala se vukovarska bolnica. Iza nje, na četvrtom mjestu, ponovno je jedna “mala”, čakovečka bolnica. U provođenju antimikrobne profilakse u kolorektalnoj kirurgiji, odnosno pridržavanju smjernica za davanje antibiotika pacijentima kod operacija na debelom crijevu najuspješnija je dubrovačka bolnica.

Pogledajte video svjedočanstva zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić

Ključne riječi

Komentara 3

MO
morska
06:21 09.11.2018.

Sumnjivo.

NO
nogogaz
22:02 08.11.2018.

Najbolje bolnice na tom dilu balkana! A bas iz rijecke odlaze doktori radit u sloveniju (maribor)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije