Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindikati ujedinjeni

Ovo su ljudi koji ruše outsourcing

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
05.06.2014.
u 07:47

Sindikati planiraju skupiti 375 tisuća potpisa, a samo u Zagrebu oni će se prikupljati na 42 štanda

Od 9 sati jutros diljem Hrvatske počinje dvotjedna akcija prikupljanja potpisa za donošenje zakona o zabrani outsourcinga u javnim i državnim službama. Sedamnaest sindikata planira skupiti 375 tisuća potpisa, za što će na štandovima u svim županijama i gradovima volontirati više od 12 tisuća ljudi, članova, ali i građana koji su se javili sindikatima. Samo u Zagrebu potpisi će se skupljati na 42 štanda.

Još siromašniji

Sindikati su sa svojih 125 tisuća članova pokrenuli akciju kojom žele spriječiti da se iz državnih i javnih službi izdvoje poslovi čišćenja, pranja, peglanja, pripreme hrane i pića, prijevoza i zaštite, na kojima radi 26.500 ljudi, i prepuste se privatnicima, što Vlada planira do kraja godine.  

– Prava je istina o outsourcingu da se nešto što je dobro i relativno jeftino želi prometnuti u nešto loše i skupo. Bogate se želi učiniti još bogatijima, a one koji rade za 2700 kuna još siromašnijima. To je bezumni čin Vlade i elementarna nepogoda gramzivih tajkunčića koji se žele okoristiti novcem svih nas – ustvrdio je Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Zdravko Lončar iz Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a poručuje da su oni tu i zbog rastakanja socijalne države, što sindikati ne smiju dopustiti jer “ako odumre socijalna država, nastupa zakon jačega, a mi smo protiv takvog zakona”.

Pozivajući se na obećanja privatnika, koji očekuju preuzeti poslove za koje država sada izdvaja oko 3,4 milijarde kuna godišnje, da će zaposleni zadržati svoja prava, Spomenka Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi uvjerena je da će ih pola za kratko vrijeme završiti na burzi te da će uštede ići samo preko leđa radnika. Iako se izdvajanje neosnovnih djelatnosti zasad u zdravstvu ne planira, Avberšek upozorava da privatni interesi nisu dobri u javnim službama te podsjeća na iskustvo KBC-a “Sestre milosrdnice” koji je otkazao poslove pranja rublja privatniku jer su im stizale loše oprane bolničke plahte. Poziva stoga medicinske sestre i liječnike da podrže sindikalnu inicijativu.

Prof.dr.sc.Igor Radeka, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja, iznio je primjer fakulteta koji je odustao od izdvajanja čišćenja jer se pokazalo skupljim.

Čavao u lijes

– Ovo je posljednji čavao u lijes socijalne države i pokušaj privatizacije javnog sektora. Ako se realizira, građani će lošiju uslugu plaćati više, zato ovo nije samo problem radnika kojima je to životno pitanje – ustvrdio je Radeka. Pitanje izdvajanja neosnovnih poslova aktualno je u Bruxellesu, a europski sindikati, koji su dali podršku hrvatskima, kao rješenje zagovaraju backsourcing (vraćanje prethodno izdvojenih poslova).

>> Sindikati: U školi se čisti za 60, a ne 150 kn po satu

Komentara 22

NL
NLF
08:37 05.06.2014.

Po čemu će biti jeftinije? Pa i tim firmama treba plaćati za njihovu uslugu. Novaca neće biti a time ni usluge. A kaj onda? Možemo zatvoriti bolnice. I to je moguć scenarij tog Outs... da ih j..... njihov nazovimo hrvatskii jezik. Zar ne postoji hrvatska riječ za to što žele uvesti?

PA
pankogulo
08:50 05.06.2014.

outsourcing smrdi

RA
rakikaki
08:54 05.06.2014.

Stranacki uhljebi po agencijama za ispijanje kave zasticeni s placama po 10000kn neto, a oni koji stvarno rade i to za max 3000kn njih treba razapet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije