Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lasta ih oždrebila

Ovo su Čipka i Čipo, zdravi ždrepci blizanci, rijetkost u svijetu

ždrijebad blizanci
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/4
01.05.2014.
u 17:04

U Ivanovcu kod Čakovca čudo u staji Drage Vurušića. Veterinar Ivan Labaš kaže da zna samo za još jedan takav slučaj da je kobila na svijet donijela živu i zdravu ždrijebad, i to ni manje ni više nego u ergeli engleske kraljice!

Lasta, petogodišnja kobila, oždrijebila je u međimurskom selu Ivanovcu pokraj Čakovca žive i zdrave blizance, što je vrlo rijedak slučaj i u svjetskim razmjerima. Veterinar Ivan Labaš kaže da zna samo za još jedan takav slučaj, i to ni manje ni više nego u ergeli engleske kraljice. Lastin vlasnik Drago Vurušić teško može sakriti uzbuđenje. Uz pomoć sina Igora i prijatelja Roberta Črepa, od 10 do dva sata iza ponoći probdjeli su u staji.

- Prvo je izašlo muško ždrijebe, i to bez problema. Kolega Črep je gledao kobilu i rekao da mu je nešto čudno. Drago, rekao je, još jedno bude izašlo. Mislio sam da se zafrkava, a onda je za sat i pol vremena izašlo i žensko ždrijebe - prepričava Drago. Sve se to odigravalo u noći s nedjelje na ponedjeljak, kad je Lasta oždrijebila dva potpuno zdrava ždrebeta. U pomoć su, kad je sve bilo već gotovo, pozvali veterinara Labaša iz Veterinarske stanice Prelog, jer nije izlazila posteljica.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

U obitelji Vurušić izabrali su već i imena - Čipka i Čipo. Lasti je to bilo prvo ždrijebljenje.

- Prvo, pa muško i žensko! - smije se Drago, koji ju je na oplodnju odveo Čongoru, pastuhu dopremljenom iz Mađarske. Čongorov je vlasnik uzgajivač Belović iz Totovca. Dr. vet. med. Labaš napominje da se vrlo rijetko događa da se oždrijebe zdravi blizanci. Kad se i dogodi da kobila nosi blizance, uglavnom dolazi do komplikacija poput pobačaja, pa na svijet dolaze već uginule životinje. Vurušići kažu da nisu ni slutili da Lasta nosi blizance.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

- Samo da sad sve prođe u redu. Čipku ćemo sigurno zadržati, a što ćemo s Čipom, vidjet ćemo. Sve je ovo još novo - dodaje Vurušić. Pasmina međimurski hladokrvnjak je ugrožena, a na životu je drži Udruga uzgajivača međimurskog konja Međimurec, osnovana 2001. godine. U udruzi vole isticati da je riječ o prvoj hrvatskoj pasmini konja u europskoj i svjetskoj literaturi o konjima.

Početkom 20. stoljeća bilo je više od 200.000 jedinki, a u vrijeme osnivanje udruge tek tridesetak. Zahvaljujući entuzijastima, broj jedinki najstarije hrvatske autohtone pasmine, snažne i izdržljive, iz godine u godinu je rastao. Čipka i Čipo ulaze u povjesnicu udruge.

>>'Ako se uskoro nešto ne promijeni, RH bi mogla ostati na par grla'

Komentara 2

DU
Deleted user
18:00 01.05.2014.

dajte im jastrebu na cuvanje, ahahaaaaa. jadni konji ne znaju u kojoj su se drzavi rodili, ostatak zivota im je patnja I muka

Avatar kamenjar
kamenjar
17:33 01.05.2014.

Svakako zanimljiva vijest i nama koji ne marimo za konje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije