Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNIJE SUTRA

Ovo osiguranje može vam spasiti život ali evo na što sve trebate obratiti pažnju prilikom ugovaranja

HUO
Foto: Envato Elements
1/3
18.10.2022.
u 09:12

Ako želite izbjeći dodatne troškove i pravovremeno se zaštititi u slučaju bolesti – police dodatnog i dopunskog osiguranja najbolje su rješenje

Vremena u kojima živimo izazovna su zbog brojnih razloga – trenutne gospodarske situacije, nedavne pandemije, rata u jednom dijelu Europe koji za sobom ostavlja ekonomske i druge posljedice, pa opterećeni svime time vrlo često zaboravljamo na ono najvažnije, a to je naše zdravlje. Sve drugo postaje nevažno ako izgubimo zdravlje, govorili su uvijek naši stari. I doista je tako jer ako možemo imati sve što poželimo, a zanemarimo zdravlje, ostajemo bez svega. Tko god se nađe pred takvom životnom borbom, ima samo jednu želju – ozdraviti.

Briga o sebi i vlastitom zdravlju trebala bi nam stoga uvijek biti prioritet neovisno o krizama koje se dešavaju oko nas ili životnim okolnostima kojima smo izloženi. Mnogi od nas rijetko kada zaborave obaviti redoviti godišnji servis i tehnički pregled automobila i to nam je jako važno dok s druge strane odlazak na preventivni pregled liječniku ostavljamo za sutra, za idući mjesec, godinu i tako u nedogled. Kad se konačno otkinemo od vlastite neodlučnosti i odvažimo se na pregled te se, primjerice, suočimo s određenom dijagnozom, postajemo svjesni i znamo – slijede brojni dodatni pregledi, specijalistički i razni drugi, stalni odlasci na pretrage, terapije, a često su i neophodni kirurški zahvati... Život se mijenja iz korijena, a upravo jedna takva situacija sa sobom donosi različite dodatne troškove koje je moguće izbjeći ako osoba odluči djelovati pravovremeno i preventivno.

DOPUNSKO I DODATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

Da. Rješenje postoji i može ga iskoristiti svatko. A to je uz bazično, osnovno zdravstveno osiguranje – polica dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja. Zbog navale pacijenata, koji tijekom pandemije nisu mogli obaviti pretrage u bolnicama, liste čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama u 2022. godini u Hrvatskoj probile su sve granice. Na neke preglede čeka se i po dvije godine stoga dopunsko i dodatno osiguranje brojnim građanima više nisu opcija o kojoj se samo razmišlja – već nužnost i prijeka potreba. Pritom svakako treba istaknuti kako ove dvije police osiguranja nikako ne treba poistovjećivati jer razlika je znatna. Iako obje vrste osiguranja spadaju u dobrovoljno zdravstveno osiguranje, one nude potpuno različite vrste medicinskih usluga i ugovaraju se prema individualnim potrebama osobe. Postoje razlike koje uključuju razliku u cijeni police, načinu plaćanja, ali i opsegu usluga koje pokrivaju. Najpovoljnija polica dopunskog osiguranja obično košta oko 65 kuna mjesečno, ali njena cijena raste proporcionalno s povećanjem broja pokrića. Dopunsko osiguranje zapravo je nadopuna obveznog zdravstvenog osiguranja. "Dopunjuje” troškove participacije, ali i ovisno o osiguravajućoj kući i polici – dopunsku B listu lijekova. Također, pokriva troškove pri raznim vrstama usluga – bolničkog i ambulantnog liječenja, dijagnostičkih obrada, ortopedskih pomagala, stomatoloških usluga kao i fizikalne rehabilitacije u zemlji i inozemstvu. Nemate li ga – platit ćete participaciju za pregled kao i lijek, te sudjelovati u plaćanju bolničkog liječenja ako do njega dođe. Ta stavka može koštati i do dvije tisuće kuna, a takvih računa može biti i više ako to iziskuje vaše liječenje.

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI

Prevencija je najvažnija. Sistematski pregledi trebali bi biti redoviti je prate zdravstveno stanje i na vrijeme uočavaju moguće nepravilnosti prije nego što se pojave klinički simptomi bolesti. Dodatno zdravstveno osiguranje usmjereno je upravo na prevenciju bolesti i smrtnih ishoda kroz redovite preglede kod vrhunskih specijalista – kardiologa, neurologa, ortopeda, gastroenterologa... ali uz minimalno čekanje na termin pregleda, mogućnost odabir liječnika i usluge, a kao sredstvo plaćanja moguće je koristiti i iskaznicu, što naravno ovisi o društvu za osiguranje s kojim ste sklopili policu. Dodatno zdravstveno osiguranje omogućuje i viši standard zdravstvene zaštite, a može uključivati čak i manje operativne zahvate kao i ambulantnu fizikalnu terapiju. Koliko to znači najbolje znaju oni koji se nalaze među 865 tisuća ljudi koji trenutno čekaju na dijagnostički postupak ili pregled u Hrvatskoj zbog čega se moraju oboružati strpljenjem budući da je prosjek čekanja oko pet mjeseci od datuma upisivanja. S druge pak strane uz policu dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja medicinsku uslugu možete zatražiti odmah kad vam je potrebna u više do 200 klinika i bolnica diljem zemlje.

POLICE MOGU IMATI SVI GRAĐANI

Svi koji to žele, a imaju obvezno zdravstveno osiguranje – mogu se zaštititi i osigurati dopunskim i dodatnim osiguranjem. Redovni studenti imaju pravo na policu dopunskog osiguranja na teret državnog proračuna, a punoljetne osobe koje su svoje školovanje završile, policu mogu ugovoriti samostalno. Obje police predstavljaju korak više u brizi za vlastito zdravlje, štede dragocjeno vrijeme i omogućuju ciljani izbor liječnika ali i zdravstvene ustanove.

Iako su naši građani svjesni važnosti redovitih preventivnih pregleda, kratka video anketa realizirana u sklopu informativno-edukativnog projekta SIGURNIJE SUTRA još jednom je potvrdila kako naši građani nisu u dovoljnoj mjeri upoznati s prednostima dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Naime, mnogi ne razumiju u potpunosti razliku između dodatnog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, a što o tome kažu pogledati možete u kratkom videu:

SIGURNIJE SUTRA

Imajući na umu da smo kroz cijeli naš privatni i poslovni život izloženi najrazličitijim rizicima, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje, uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore, pokrenuli su projekt financijske pismenosti pod nazivom SIGURNIJE SUTRA. Glavni cilj projekta potaknuti je građane da aktivnije promišljaju o korištenju proizvoda osiguranja te tako iskoriste brojne prednosti koje dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje nude. Projekt SIGURNIJE SUTRA provodi se u sklopu Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Foto: Envato Elements

Vrijeme pokazuje kako građani sve više uviđaju i shvaćaju nužnost ugovaranja osiguranja ali uz oprez – jer je, prije ugovaranja police, potrebno dobro proučiti uvjete i što koja polica nudi, opseg usluga koje pokriva kao i razlike u cijenama polica.

Više informacija potražite na web stranici projekta “Sigurnije sutra“.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije