Naslovnica Vijesti Svijet

Ovo je početak priče o jednoj novoj Europi. Siromaštvo je u Grčkoj bilo neprihvatljivo

Za slovenskog zastupnika u parlamentu grčko "ne" je velika pobjeda grčkog naroda nad ucjenjivačkim uvjetima EU
06. srpnja 2015. u 15:47 64 komentara 7027 prikaza
Grčka slavi
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Zastupnika Združene levice (Udružena ljevica) u slovenskom parlamentu Mateja T. Vatoveca prvi, neslužbeni, rezultati grčkog referenduma jako su obradovali. Za njega je konačno "ne" velika pobjeda grčkog naroda i vjerojatno će već danas čestitati i Syrizi i njezinu šefu Tsiprasu s kojima je Združena levica u stalnom kontaktu.

Kako komentirate rezultate?

Ovo je početak priče o drukčijoj Europi. Sada su institucije u stvarnom raskoraku – grčko "ne" postalo je istina, nema više povratka. Što će Trojka napraviti? Teško je to predvidjeti, ali to u pravilu više ne može biti "austerity". Priča o drukčijem rješavanju krize mora biti u popuštanju financijskih institucija, a ne na strani Grčke. Otpis duga je na prvom mjestu.

Za vas je referendum bio dobro rješenje?

Grčki referendum povratak je temeljima demokracije: dati glas i mogućnost odlučivanja narodu. Ne radi se o prebacivanju odgovornosti, bijegu. Na ucjenjivačke uvjete koje postavlja vrh EU nije bilo moguće drukčije odgovoriti. Zatvaranje banaka i ograničavanje dizanja gotovine na bankomatima psihološko je nasilje čime pokušavaju zastrašiti grčki narod.

Kakva je za vas Tsiprasova politika?

Politika grčke vlade u trenutnoj situaciji je točna. Radi se o politici koju su zagovarali i prije nego su izabrani na izborima i to je politika kraja mjerama štednje. Državu je u propast vodila politika koja je prihvaćala sve uvjete financijskih institucija, a vidimo kamo je Grčku dovela. Mjere štednje dovele su do takvog pada razine života i rada države u cjelini da je stanje siromaštva u Grčkoj neprihvatljivo.

Slovenija je izdašno financnirala Grčku. Dali ste im oko 1,8 milijardi eura. Što sad?

Slovenija je Grčkoj dala pomoć u visini 260 milijuna, koji su i plaćeni. Preostali dio su jamstva, kojima su građani EU spašavali rizične investicije njemačkih i francuskih banaka od kojih smo otkupili loše dugove Grčke. Takva je i globalna slika spašavanja Grčke: Od 2010. dobila je 240 milijardi eura za spašavanje krize od kojih je vlada za spašavanje primila tek 8%, a preostali dio otišao je većim EU bankama i financijskim institucijama.

Vjerujte li da će Grčka na kraju izaći iz eurozone?

Ako MMF, jedini pravi akter u ovoj priči, ne otpiše dug, to je vjerojatno jedino rješenje, koje bi Grčkoj, dugoročno, omogućilo, da se stavi na noge. Slično se je zbilo s Islandom. Pogledajte njihovu priču.

Što najviše zamjerate Europi i njezinu ponašanju prema Grčkoj?

To što igra tu dvostruku igru. Vidimo EU kao solidarnu, jednakopravnu i pravednu Europu, a u stvari kad dođe do toga da je potrebno ta načela provesti, pokazati ih, stvari pođu krivo. Europu ne vode ta načela, već samo ekonomski interesi i geopolitika. Europi treba ozbiljno promišljanje i promjena koja se mora jasno kretati od neoliberalne doktrine prema više socijalističkom pristupu.

Ne mislite li da je Grčka ipak bila neodgovorna i da treba pristati na rezove?

Socijalni rezovi, kao što su intervencije u mirovinu, ili ekonomski, kao što je povećanje PDV-a, negativno utječu na ukupnu ekonomsku situaciju u zemlji. Svaka štednja znači oslabljenje gospodarstva. 

>> Grčki ministar financija Yanis Varoufakis dao ostavku: Prezir kreditora nosit ću s ponosom 

>> Spartanci su nas ponovno izdali! Ostavili su nas na cjedilu kad su nas napali Perzijanci, a to su sad opet učinili 

>> Tsipras: Grčka je dokazala da se demokracija ne može ucjenjivati!

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • samuel:

    Jedino su zaboravili majusnu cinjenicu da je Grcka posudila i potrosila tudji novac.

  • Antiflašist:

    Nema druge, ovo mora biti neki virus, kad je to vec uredu i kad je to festival demokracije kako kaze slovenc, mogli su referendumom odluciti da su europljani duzni grckoj bar 6 stotina bilijuna milijradi evra i da je sutra ... prikaži još!ra nebo plavo, more modro, sve tete zgodne, frajeri s plocicama, mislim pa tko je tu lud, pa ta neradnicka banda je samo u 2 pol godine zaposlila 265.000 novih drzavnih sluzbenika, haloooo? isli su u mirovinu u prosjeku 17 godina prije njemaca , a imali i jos uvijek imaju vecu mirovinu od njemaca!??? Covjece grci su zasluzili pravi a ne tehnicki bankrot.

  • zgblabla:

    malo mi je bez-veze spominjati Island u Grčkom kontekstu. Na poćetku krize otkantali su banake ,nisu u monetarnoj uniji niti u EU, ,i apsolutno svi zanemaruju činjenicu svijesno ili ne da je island gotovo energetski neovisan sa svojim geotermalnim izvorima ... prikaži još!a proizvode najjeftiniju električnu energiju na svijetu i shodno tome najvveči su proizvođać aluminija. i molim vas ne uspoređujte Island i Grčkuili nas i Island.