Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZNAKA KVALITETE

Ovo je oznaka pomoću koje se turistima u Hrvatskoj garantira visoka razina higijene i sigurnosti

Safe stay in Croatia
Foto: Plava Laguna
1/3
23.07.2021.
u 11:56

IT rješenja, online prijava gostiju, beskontaktno plaćanje...Na mnogo se načina ove godine uložilo u sigurnu ljetnu sezonu. Projekt Safe stay in Croatia jedan je od njih na razini Hrvatske, a evo o čemu se radi.

Nova turistička sezona je u jeku, smještaji se popunjavaju, a gosti prije svega traže sigurnost. I to ne bili kakvu sigurnost, već sigurnost boravka s visokim higijenskim standardima za koje će se njihov domaćin pobrinuti.

Plava Laguna koja u svom smještajnom portfelju ima 4 resorta, 25 hotela, 13 apartmanskih naselja i 9 kampova toga je itekako svjesna. Kao tvrtka koja djeluje već 60 godina u turizmu ima jednostavnu viziju – Svaki gost je VIP gost, a za vrijeme pandemije i posebnih mjera to su posebice naglasili.

- Učinili smo još prošle godine sve kako bi se gost koji u destinaciju dođe osjećao što sigurnije i zaštićenije. Napravili smo značajne investicije kako bismo osigurali sigurnost naših gostiju i djelatnika. Instalirali smo pleksiglas barijere na mjesta u kojima je to bilo potrebno, npr. u restoranima ili recepcijama. Postavili smo dezinficijense u sve potrebne prostorije, uz obavezno korištenje maski, zaposlili smo i dodatno osoblje na buffet stolovima te pružili treninge našim zaposlenicima kako se ophoditi s gostima – govori Eva de Zan Prusina, voditeljica ureda za odnose s javnošću Plave lagune.

Međutim, Plava laguna napravila je korak dalje te je uložila i u IT rješenja kako bi olakšala boravak gostima te rad svojim djelatnicima za vrijeme epidemioloških mjera.
- Razvili smo aplikaciju mGUEST app koju koristimo u domaćinstvu. Putem nje gost može rezervirati svoje mjesto za doručkom ili večerom, naručiti dodatne ručnike ili rezervirati neku od aktivnosti na sportskim terenima, izlet, bez da mora otići na recepciju – nadodaje voditeljica ureda za odnose s javnošću.

Omogućena je i online prijava dolaska, stoga se na recepciji uzima samo ključ od sobe, a gosti-paušalci u kampovima mogu se čak prijaviti i odjaviti na samoposlužnom aparatu koji je uvijek dostupan. Račun im se šalje na mail, utvrđuje Eva de Zan Prusina.

Oznaka sigurnosti

Naime, Plava laguna ima objekte u Rijeci, Poreču i Umagu te u vrhuncu turističke sezone zapošljava oko 3.000 ljudi. Proces prilagodbe „novom normalnom“ započeli su još 2020. godine, a do dan danas nastavlja se nadograđivati. Djelatnici Plave lagune uložili su vrijeme i resurse kako bi osigurali objekte sa sigurnosnim i higijenskim protokolima, a shodno tomu Plava laguna nositelj je oznake Safe stay in Croatia koju je dobila putem online prijave. No, ništa bez dodatne provjere i posjete djelatnika Ministarstva turizma i sporta na terenu da vide na koji način djelatnici provode sigurnosne i higijenske protokole.

Hotel Mediterran unutar tvrtke Plava laguna na recepciji ima zaštitu od pleksiglasa, djelatnici nose obavezne maske, a gosti mogu koristiti online usluge unutar hotela
Foto: Plava Laguna

Kako bi turistima omogućili siguran boravak  i potaknuli turistički sektor na primjenu najviših  epidemioloških standarda, početkom godine Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je projekt Safe stay in Croatia te propisalo protokole u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i dionicima u sektoru. Nacionalna oznaka sigurnosti se dodjeljuje besplatno svim dionicima koji se pridržavaju protokola, a danas je nosi gotovo 17 tisuća turističkih i s turizmom povezanih dionika – od hotela, privatnih iznajmljivača i kampova, do čarter plovila, marina, zračnih luka i muzeja.

Konkretno, Safe stay in Croatia na jednom mjestu obuhvaća dionike u hrvatskom turizmu i s turizmom povezanih djelatnostima koje jamče poštivanje sigurnosnih i higijenskih mjera te preporuka propisanih od strane Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC), Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva turizma i sporta. Tako gost dobiva ažurirane informacije na jednom mjestu, a član Safe stay in Croatia zajednice ističe da posluje u skladu s važećim epidemiološkim mjerama. Oznaka služi kao svojevrsna garancija visokih standarda i higijene, što dodatno potiče turiste da baš Hrvatsku izaberu kao svoju turističku destinaciju za odmor, kažu iz Ministarstva turizma i sporta.

- Trenutno u Hrvatskoj boravi više od 850.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta, a o dolasku u Hrvatsku mnogi od njih informirali su se upravo putem mrežne stranice www.safestayincroatia.hr na kojoj su mogli provjeriti posluje li objekt od njihovog interesa prema propisanim protokolima i mjerama te ima li oznaku Safe stay in Croatia, ali i saznati vrijedne informacije oko ulaska u našu zemlju – navode iz Ministarstva turizma i sporta. Tvrde da je Hrvatska poduzela sve aktivnosti kako bi turistima uz visokokvalitetnu i bogatu turističku ponudu pružila i siguran odmor.

- Uspostavljeno je više od 350 dodatnih punktova za testiranje turista, osigurali smo distribuciju milijun i 81 tisuću antigenskih testova u regionalne zavode za javno zdravstvo diljem Hrvatske, a koji su dostupni za domaće i strane turiste, dok Hrvatska među prvim članicama EU-a, još od 1. lipnja, primjenjuje i EU digitalnu COVID potvrdu – pojašnjavaju iz Ministarstva.

Sve intenzivnije provjere

Osim toga što turisti na mrežnoj stranici mogu vidjeti koji sve turistički dionici imaju oznaku Safe stay in Croatia, mogu saznati i informacije oko ulaska u zemlju, kako do EU digitalne COVID potvrde ili ostale dokumentacije, gdje ići i koga kontaktirati u slučaju sumnje na zarazu i sl. Međutim, bitno je naglasiti kako osim promotivne vrijednosti oznake Safe stay in Croatia koju pruža svakom prijavljenom objektu, ona prije svega ima edukativni karakter za turističke dionike i turiste.

Naime, poticanje na pridržavanje epidemioloških mjera u ovim pandemijskim okolnostima od presudnog je značaja za uspješan nastavak turističke sezone, navode iz Ministarstva turizma i sporta. Zato se intenzivnije provode kontrole pridržavanja epidemioloških mjera u objektima koji nose Safe stay in Croatia oznaku.

- Provjeravaju se svi segmenti propisanih protokola, od ispravnog nošenja maski do mjerenja temperature, ograničenja broja osoba u zatvorenim prostorima te redovite dezinfekcije zajedničkih prostorija i soba za smještaj u komercijalnim objektima. Uspostavljene su tri razine nadzora pridržavanja protokola kroz kontrole Ministarstva turizma i sporta, strukovnih udruženja te mogućnost svakog gosta da svoje dojmove pošalje putem web stranice www.safestayincroatia.hr. Međutim, u slučaju da objekti ne poštuju propisane epidemiološke mjere, objekt može izgubiti oznaku Safe stay in Croatia bez financijskih sankcija – kažu iz ministarstva.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić predstavili su projekt "Safe stay in Croatia" u veljači 2021. godine.
Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Oznaka Safe stay in Croatia dodjeljuje se besplatno dionicima iz hrvatskog turističkog sektora i ostalima koji su dio lanca putovanja, a prijaviti se mogu u sedam kategorija – nautika, sport, rekreacija i zdravlje, atrakcije, turistički vodiči, agencije i informativni prijevoz, ugostiteljstvo te smještaj.

Plava Laguna spada u jedne od takvih dionika koji se izdvajaju u mnoštvu kao sigurne destinacije ili kao sigurni pružatelji usluga s ili u kojima posjetitelji znaju da mogu očekivati postupanje prema propisanim mjerama i osjećati se sigurnije da se neće zaraziti ili ugroziti svoj boravak u Hrvatskoj.

Istraživanja pokazuju da većina turista pri odabiru destinacije na prvo mjesto stavlja sigurnost i čistoću prostora u kojem će boraviti. A upravo kroz projekt Safe stay in Croatia pozornost je stavljena na sigurnost i higijenu.- Očekuje se da će putnici ove godine u većem broju rezervirati putovanja putem turističkih agencija koje nude mogućnost otkazivanja rezervacija, tj. vraćanja novca uslijed otkazivanja. Također, fleksibilnost rezervacija bit će jedan od osnovnih kriterija pri odabiru godišnjeg odmora, a očekuje se i porast last minute rezervacija smještaja, pri čemu će se rezervacije raditi manje od tjedan dana unaprijed – govori Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

- U Hrvatskoj je tijekom prvih šest mjeseci 2021. godine ostvareno 2,6 milijuna dolazaka i 11,9 milijuna noćenja, odnosno 55 posto više dolazaka i 53 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. Epidemiološka situacija u Hrvatskoj je najvažniji preduvjet za ostvarenje turističkog prometa, a to je imperativ koji svi trebamo slijediti – ističe Fain.

- Projektom „Safe stay in Croatia“ Hrvatska pokazuje kako je poduzela sve kako bi na siguran način dočekala turiste i omogućila im kvalitetno provedeno vrijeme na odmoru uz istodobno poštivanje svih zdravstvenih i sigurnosnih mjera – zaključuje Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e.

Ukoliko epidemiološka slika uspije ostati dobra, turistički promet bi mogao biti na 60 posto prometa u usporedbi s 2019. godine, potvrđuju iz UHPA-e.

Kako funkcionira Safe stay in Croatia:

1. Prijava: Zainteresirani dionici mogu se prijaviti za oznaku Safe stay in Croatia putem www.safestayincroatia.hr mrežne stranice ispunjanjem obrasca s podatcima, iščitavanjem protokola poslovanja za kategoriju usluge za koju se prijavljuje i prihvaćanjem poštivanja popisanih mjera

2. Odobravanje: poslovnim subjektima prijavljenima u projekt Safe stay in Croatia koji jamče poštivanje mjera Ministarstvo turizma i sporta besplatno dodjeljuje oznaka Safe stay in Croatia koju korisnik može preuzeti u nadležnoj turističkoj zajednici te ju može istaknuti na gostu vidljivom mjestu.

3. Kontrola: Kako bi se osiguralo poštivanje mjera, Ministarstvo turizma i sporta provodi kontrole. No nije riječ o inspekcijskom nadzoru, već o pregledu je li se u objektu poštuju sve epidemiološke mjere, koje su trenutno na snazi. U slučaju utvrđivanja da objekt ne poštuje propisane epidemiološke mjere, objekt može izgubiti oznaku Safe stay in Croatia bez ikakvih financijskih sankcija.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije