Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

'Ovo je nakaradan način rušenja gradonačelnika zbog proračuna'

Ante Sanader
Tino Jurić / Pixsell
12.11.2012.
u 16:02

– Ovo je nakaradan način da se ruše gradonačelnici, načelnici ili župani zbog neusvajanja proračuna – rekao je Ante Sanader.

Vrlo će teško biti sastaviti zakone o lokalnim izborima te lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji će većini odgovarati jer, kako se pokazalo danas u Hrvatskom saboru na okruglom stolu GONG-a i Ministarstva uprave o izmjenama ovih zakona, postoji niz različitih i oprečnih mišljenja koja će se teško usuglasiti.

I političari i teoretičari kritizirali su određene odredbe ovih i postojećih zakonskih rješenja, no najviše kritika dobio je članak kojim se ukida mogućnost birača i predstavničkog tijela da referendumom traže smjenu (grado)načelnika i župana, kojima mandat prestaje samo u uobičajenim slučajevima po sili zakona – ostavka, smrt, pravomoćna presuda... te u slučaju istovremenog raspuštanja predstavničkog i izvršnog tijela kada nije donesen proračun ili odluka o privremenom financiranju.

"Ni jedan takav referendum nije uspio"

Ovu odluku kritizirali su i članovi vladajuće koalicije pa je ministar uprave Arsen Bauk na kraju okruglog stola naglasio da bi se ovaj članak mogao i ukinuti. Ipak, tvrdi, tada bi se trebalo ići u izmjene Zakona o referendumu kojima bi se  točno propisalo za koje se stvari ne mogu raspisivati referendumi, pa se od njih ne bi trebalo štititi visokim cenzusima koje su također mnogi sudionici okruglog stola kritizirali kao razloge zašto dosad nije bilo više referenduma za smjene gradonačelnika, načelnika i župana.

– Ukinuli smo institut opoziva gradonačelnika referendumom jer u posljednje četiri godine ni jedan takav referendum nije uspio, a sazvana su četiri. No oko toga i uvjeta za referendum bit će još rasprave i, ako što treba mijenjati, mijenjat ćemo – najavio je ministar Bauk.

"Nakaradan način da se ruše gradonačelnici"

Kritizirala se i odluka o istovremenom raspuštanju predstavničkog tijela i razrješenju općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana i njegova zamjenika ako u zakonom određenom roku ne donesu proračun, odnosno odluku o privremenom financiranju. Tako se u GONG-u pitaju zašto bi trebao biti razriješen dužnosti čelnik koji je u skladu sa zakonom predložio proračun, a predstavničko tijelo ne želi ga prihvatiti, odnosno zašto bi predstavničko tijelo bilo raspušteno ako čelnik nije ni podnio prijedlog proračuna.

– Ovo je nakaradan način da se ruše gradonačelnici, načelnici ili župani zbog neusvajanja proračuna. To je najlošija varijanta i najgori način da se skine direktno izabranog čelnika – rekao je splitsko-dalmatinski župan, HDZ-ov Ante Sanader, a SDP-ov saborski zastupnik i bivši zamjenik gradonačelnika Zagreba Ivo Jelušić  dodao je kako sama činjenica da je netko nesmjenjiv daje mu dovoljno povoda da se, ako to želi, ponaša šerifski.

"Nemojmo praviti karikaturu od sustava"

– Ispada da čelnici mogu ne raditi, ne dolaziti na posao kao i splitski gradonačelnik Kerum, postaviti tetke i stričeve u razne nadzorne odbore, a ne mogu odgovarati za to, već ih se smijeniti može samo ako ne donesu proračun. Nemojmo praviti karikaturu od sustava jer će se događati da će nekoga rušiti samo zbog proračuna koji je možda i dobar samo zato da bi ga se smijenilo, s obzirom na to da nema drugog mehanizma – objašnjava Jelušić.

Ministar Bauk smatra kako bi promjene odnosa vijeća i gradonačelnika u velikoj mjeri trebale promijeniti ponašanje dva neposredno izabrana tijela pa će ih to prisiliti na suradnju.

– Do sada su na izbore išla samo vijeća pa su mogla biti ucijenjena. Zbog nedonošenja proračuna ove je godine na zahtjev načelnika raspušteno osam vijeća, a sada ostavljamo mogućnost da se tijekom tri mjeseca politički prijepori riješe, ako to ne uspije, ide se raspuštanje oba tijela – objasnio je Bauk.

Referirajući se na prijedlog prema kojem bi gradonačelnici dobili ovlast imenovanja uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava za što stručnjaci smatraju da će se time još više jačati "lokalni šerifi", SDP-ov Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova, rekao je:

– Šerifa je bilo i kada su se birali u gradskim vijećima. To je pitanje karaktera, a ne zakonskog rješenja – smatra on.

>>Političke igre: Mirela Holy otvorila sezonu ucjena i trgovine

Komentara 3

AR
arjavas
17:12 12.11.2012.

Ako se na nivou države ne donese proračun, pada vlada i raspisuju se izbori , A zakaj to nebi bilo tako i na lokalnom nivou? Mislim da bi trebalo vratiti stari model da gradonačelnike i načelnike biraju vijeća .

VA
vadis
18:59 12.11.2012.

Sto je A. Sanader napravio do sada za svoju Zupaniju? Nazalost napravio je jedno veliko nista. Nesposobnost i lijenost bez vizije su njegove "vrline".

BU
bubi400
20:56 12.11.2012.

Sjedi Ante jedan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije