Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo je najčešći otpad koji smo pronašli na našim akcijama čišćenja, nismo to očekivali

Može li jedna jednostavna i mala stvar, kao što je plastični čep, napraviti toliko lošeg? Može, ali zato su tu rješenja pomoću kojih možemo maknuti čepove iz prirode
29. lipnja 2022. u 14:03 16355 prikaza
Plastični čep
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Dva su mjeseca prošla od velike akcije čišćenja u organizaciji Večernjeg lista i mnogobrojnih partnera. Ta eko akcija nazvana Rezolucija Zemlja, angažirala je preko 5.300 volontera na 39 različitih lokacija i rezultirala micanjem preko 112 tona otpada iz prirode. To znači da je svaki volonter u prosjeku skupio preko 20 kg raznoraznog otpada, smeća koje je zagađivalo naš okoliš i dovodilo u opasnost ljude, prirodu i životinje.

Gledajući unazad, akcija nam je pokazala par dobrih trendova i zanimljivosti, a najbolji trend je da se mladi sve više zanimaju za ekologiju, što je samo po sebi razlog više za vjeru u bolju budućnost. No, zanimljivosti koje su volonteri prijavili i pokazali sakupljenim otpadom su one koje nam mogu puno toga reći i o nama i o tome kako da budemo bolji prema okolišu.

Plastični čep | Autor : Nel Pavletić/Pixsell Foto: Nel Pavletić/Pixsell Volonteri su vidjeli nevjerojatne stvari odbačene u prirodu, ali jedna stvar je ipak bila najbrojnija…

Primjerice, ako gledamo na razini države, postoji jedan trend koji se poklapa s onim u svijetu, a to je najčešći otpad na koji smo nailazili. U idućim redovima ćemo vam otkriti o čemu se radi, ali probajte zastati na kratko i razmisliti koji je to najčešći otpad koji smo sakupili diljem Hrvatske i kojeg Hrvati bacaju bez razmišljanja?

Ne nije, plastična vrećica, iako, jedan je od top 5 najčešćih otpada na koji smo svugdje nailazili. Opušci? Definitivno česti, pogotovo na plažama uz Jadran i na obalama popularnih kontinentalnih kupališta, ali ipak nije broj jedan. Građevinski materijal? Blizu, ali ipak ne.

Sve su dobri pokušaji koji su definitivno bili česti bez obzira na lokaciju, čak i na mjestima na kojima ne bi nikada pomislili da se mogu pronaći, ali otpad broj jedan je… plastični čep. Da, “običan” plastični čep najčešće se našao u vrećama koje su naši volonteri koristili za prikupljanje otpada. Pola litre, litra, dvije litre, jednobojni, šareni, plastični čepovi su problem koji muči cijeli svijet. U Hrvatskoj se godišnje proda barem 480 milijuna plastičnih PET boca s plastičnim čepovima, dok se u prošloj godini u cijelom svijetu prodalo više od 500 milijardi plastičnih boca.

Plastični čep | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Broj skupljenih čepova sve je iznenadio, bez obzira na lokaciju

Osim što se ne razgrađuju u potpunosti, plastični čepovi predstavljaju veliku opasnost za životinje, pogotovo ptice i morske životinje, jer su dovoljno mali da ih životinje mogu zamijeniti za hranu i progutati, a opet dovoljno veliki da se ne mogu probaviti i potencijalno mogu zaustaviti probavu kod životinja. Nažalost, priča tu ne staje jer se plastika iz tijela raspadnute životinje vraća u prirodu i tako postaje dio začaranog kruga. Uz mreže i ribolovnu opremu,  plastične vrećice, boce i opuške, plastični čepovi su jedan od top 5 najopasnijih otpada u našim morima.

Kako maknuti čepove iz prirode?

Počnite s recikliranjem, vraćajte pet ambalažu i odlažite ju u za to predviđenim kontejnerima, a pri vraćanju ostavite čep na ambalaži. Iako nemaju istu točku tališta, čepovi se u pogonima za reciklažu razdvajaju i recikliraju malo drugačijim procesom recikliranja. Bitno je da završe u reciklažnim dvorištima i pogonima, a ne u prirodi. Kao što bi pokupili papirić iz prirode, pokupite i plastični čep i bacite ga u smeće.

Ako imate umjetničkih sklonosti ili imate u obitelji nekog tko je spretan s rukama, na internetu se može pronaći pregršt savjeta i inspiracija kako stare čepove pretvoriti u pravo malo umjetničko djelo. Od murala do nakita, umjetnička duša u vama će sigurno naći način kako iskoristiti čepove i udahnuti im novi život koji ćete s ponosom negdje istaknuti. Čepove možete skupljati doma od vlastitog otpada, možete ga skupiti u prirodi, a možete i angažirati prijatelje, susjede i rodbinu da vam pomognu i zajedno maknete plastiku iz prirode.

Plastični čep | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock Mural od čepova? Da, molim!

Kupujte ambalažu koja koristi neodvojive čepove

Trend u svijetu su pet ambalaže s neodvojivim čepovima, nova vrsta čepova koja ostaje pričvršćena za ambalažu i koja se brine o tome da čep ostane tamo gdje i treba biti, na boci. Tim jednostavnim, a učinkovitim, malim trikom više nećete slučajno gubiti čepove ili držati u jednoj ruci čep, a u drugoj mobitel, kartice i bocu ako želite uzeti gutljaj vode negdje vani. Takve boce posebno će cijeniti svi oni u pokretu ili oni koji vole sate provoditi na plažama.

Plastični čep | Autor : Native tim VL Foto: Native tim VL Čep na boci Kale ostaje tamo gdje i treba biti, na boci

Na domaćem tržištu svjetske trendove prati Kala, prirodna mineralna voda, koja je uvođenjem neodvojivog čepa učinila prikupljanje, odvajanje i recikliranje svojih plastičnih boca jednostavnije i ekološki učinkovitije. A da ne ostane sve na korporativnim porukama i marketinškim sloganima, poučeni iskustvom s akcije čišćenja, nismo mogli odoljeti, a da ne isprobamo novi čep. Jer teoretski, da je više ljudi kupovalo Kalu, mi bi imali manje posla na akcijama čišćenja, a plastični čepovi ne bi bili otpad broj jedan koji smo sakupili.

Čep na prvu izgleda kao svaki drugi, izgledom i dimenzijama ne odskače od “uobičajenih” i nema nikakvih oštrih rubova na koje bi se mogli ozlijediti. Otvaranjem do pola počinje se nazirati kako izgleda mehanizam, a potpunim otvaranjem boce čep se i dalje drži za plastični prsten. Čep, tj. plastika nije popustila niti nakon 20ak otvaranja i zatvaranja, savijanja i korištenja, pa možemo zaključiti da će sigurno nadživjeti uporabu same boce i ostati na njoj do reciklaže. Probali smo i malo “energičnije” otvarati čep i povlačiti ga, čak i držati cijelu Kala bocu od 1.5l s cca litrom vode unutra samo za čep, plastika nije popustila.

Plastični čep | Autor : Native tim VL Foto: Native tim VL Priroda je sigurna uz Kalin novi čep

Mali koraci poput ovog mogu imati tzv. Efekt leptira, ali u pozitivnom smislu. Neodvojivi čep s Kale neće samo značiti čišće plaže i parkovi, nego više reciklirane plastike, manje otpada općenito, više spašenih života i tko zna koliko još pozitivnih pomaka. A mi se veselimo proljeću 2023. kada ćemo se moći više koncentrirati na ostali otpad, jer (nadamo se) neće više biti toliko čepova u prirodi.

Sadržaj nastao u suradnji s Atlantic grupom.

Havaianas Brasil Logo
PROMO
Koja je to ljetna obuća koja iz godine u godinu oduševljava sve Hrvatice?
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji