Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
P-8 Poseidon

Ovo je avion koji je odigrao ključnu ulogu u potapljanju ruske krstarice Moskva?

Foto: Proruski separatistički kanali
1/5
20.04.2022.
u 08:17

Američka mornarica odbila je potvrditi je li pomogla Ukrajini u napadu pružanjem obavještajnih podataka

Američka mornarica koristila je svoj novi pomorski zrakoplov za nadzor kako bi pružila točne podatke ukrajinskim snagama da bi potopile ruski crnomorski brod Moskva, 13. travnja.

Ukrajina je tvrdila da je ispalila dvije rakete Neptun na ruski ratni brod koji je patrolirao južno od Odese. Rusija je prvotno tvrdila da je brod, na kojem je bilo više od 500 članova posade, eksplodirao nakon požara na brodu. Kasnije je Kremlj bio prisiljen priznati da je brod – nazvan u čast ruske prijestolnice – uništen neprijateljskim djelovanjem, piše Daily Mail.

Foto: Boeing

Prema The Timesu, američki pomorski zrakoplov P-8 Poseidon pratio je Moskvu nekoliko sati prije nego što je krstarica napadnuta, a prije nego što je ukrajinskoj vojsci dostavio lokaciju. Zrakoplov proizveden u Boeingu temelji se na mlaznom zrakoplovu Boeing 737-800, koji naširoko koriste zračni prijevoznici kao što je Ryanair. Međutim, umjesto putnika, Poseidon je prepun najsuvremenije opreme za nadzor koja može pratiti površinska plovila i podmornice na udaljenostima većim od 100 milja.

P-8 poletio je iz Italije prema stanici na rumunjskoj obali Crnog mora, gdje je pokušao locirati položaj ruske crnomorske flote. Od invazije na Ukrajinu niz NATO-ovih nadzornih platformi i bespilotnih letjelica nadzire ruske pokrete od poljske obale, duž ukrajinske granice do Crnog mora.

Moskva je bila glavna radarska platforma ruske Crnomorske flote, opremljena raketama zemlja-zrak S-300 za zaštitu od zračnih napada. Plovilo je potonulo dok su tegljači pokušavali odvući oštećeni ratni brod na Krim na popravak.

Foto: Proruski separatistički kanali

Neptun je protubrodska raketa koju je nedavno razvila Ukrajina i koja se temelji na ranijem sovjetskom dizajnu. Uređaji za lansiranje postavljeni su na kamione stacionirane u blizini obale, a prema washingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije, projektili mogu pogoditi ciljeve udaljene do 275 milja. To bi Moskvu stavilo u domet, ovisno o tome gdje je vatra počela.

Prema The Timesu, P-8 napustio je američku mornaričku zračnu postaju Sigonella na Siciliji 13. travnja, nekoliko sati prije napada. Prije nego što je stigao do obale Crnog mora, Posejdon je isključio uređaje koji omogućuju da ga se prati, tako da više nije bio vidljiv na internetu. Zrakoplov je bio skriven gotovo tri sata prije nego što se vratio.

Analitičarka zrakoplovnih podataka Amelia Smith rekla je za The Times da je na dan napada bilo nešto više američkih zrakoplova koji su pokrivali obalu Crnog mora. Međutim, američka mornarica odbila je potvrditi je li pomogla Ukrajini u napadu pružanjem obavještajnih podataka.

VIDEO Stanovnici na istoku Ukrajine u strahu od novih napada: 'Nemamo benzina, nema vode, nema struje... ničega!'

Komentara 35

Avatar El Indio
El Indio
08:54 20.04.2022.

Lazu, car i kompanija kazu da se pijani mornar zapalio u skladistu i da su svi evakuirani zivi i zdravi. No neki se pogubili kod evakuacije pa falu

OK
objektivan.komentator
09:37 20.04.2022.

ameri vojno djeluju jako suzdržano samo s 1-2% kapaciteta pomažu ukrajinu da ne zapale dodatnu situaciju...da rusija nema nuklearno oružje, NATO bi ih razvalio u 15 dana i doveo do kapitulacije

DU
Deleted user
08:53 20.04.2022.

Piše po medijima da je glavna greška što oko "Moskve" nije bilo zaštitnog "grozda" manjih brodova nego su onako drčno, vjerujući u svoje obrambene sposobnosti i da ih Ukrajina nema čime napasti - plovili sami, što je bilo pozorno praćeno danima i danima. Kako u situacijama kad brod napadaju iz zraka, manje flotne jedinice mogu biti od pomoći jer imaju PZO onda s više pozicija - ovdje je bila "gola". Iako, opisan slučaj iz epizode falklandskog rata da je jedan brod smetao drugom u PZO obrani i da je onda "zaglavio" jer nije na vrijeme radar prepoznao nadolazeću opasnost. Tamo su u pitanju bile franc. Exocet protubrodske rakete, koje je ispustio argentinski lovac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije