Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Troškovi života

Ovo je 10 najskupljih gradova u svijetu! Kako stoji Zagreb?

Zurich
Foto: Reuters/PIXSELL
24.10.2014.
u 09:12

Među gradovima iz regije, najskuplja je Ljubljana, na 129. mjestu, a potom hrvatski glavni grad Zagreb, na 173. mjestu

Švicarski Zurich je najskuplji grad u svijetu po troškovima života, prema Indeksu troškova života koji objavljuje portal Expatistan.

Iza Zuricha su se smjestili Oslo i London, a u 10 najskupljih još su i Ženeva, Singapore, Hong Kong, New York, San Francisco, Perth i Lausanne.

Među gradovima iz regije, najskuplja je Ljubljana, na 129. mjestu, slijedi je hrvatski glavni grad Zagreb, na 173. mjestu, a od naše prijestolnice jeftiniji za život su, između ostalih, Bratislava, Budimpešta, Prag, Bukurešt, Beograd, Sarajevo i Skoplje.

Ovim indeksom obuhvaćeno je 224 gradova svijeta. Portal od svojih čitatelja prikuplja podatke o cijenama hrane, stanovanja, odjeće, troškove prometa, proizvoda za osobnu higijenu i cijenama zabavnih sadržaja.

>>Sigurnost, obrazovanje, infrastruktura... Ovo je najbolji grad za život

>>Novi Zagreb za život humaniji od preizgrađenih rubnih naselja

Komentara 32

Avatar abakus
abakus
10:12 24.10.2014.

Zagreb je grad u kojem je lijepo živjeti. Pun je zelenila, parkova, nije prevelik, a čak i činjenica da nema metro ima svojih prednosti, jer je, unatoč gužvama i duljini vožnje, zapravio lijepo voziti se kroz grad i gledati što se zbiva, puno ugodnije nego spuštati se pod zemlju pokretnim stepenicama, čekati u polumraku i onda se voziti mračnim tunelima podzemne, nakon kojih zapravi nisi vidio ništa od svoga grada. Zagreb je grad uglavnom ljubaznih ljudi, terase kafića daju mu ugodan mediteranski štih, ima dobra kazališta, siguran je. Vlakom se dolazi u samo srce grada, što je inače rijetkost i njegova velika prednost. Dućani su pak na svakom koraku i čovjek može u svakom trenutku u njemu nešto dobro i povoljno pojesti. I nije skup, iako bi cijena prijevoza ipak morala bit nešto jeftinija. Jedan je od sve manjeg broja gradova na svijetu u kojem se mirno može piti voda iz slavine, što je velika stvar. I sve to kažem ja, koji sam proputovao praktički pola svijeta i prošao kroz mnoge gradove svijeta, pa i živio neko vrijeme u nekima od njih. Svaki grad ima svojih ljepota i prednosti, ali kad se vratim kući, u svoj Zagreb... ovo je dom. I to lijep dom. Grad po mjeri čovjeka.

ZA
zaboravi
14:13 24.10.2014.

Zivim u Buffalo-NYS kilo piletine bijelo meso 4.29 dollara galon mlijeka 4.28 ima ga isto od 2.85 eazlicito od farmi.Moze li ko da mi kaze koliko kosta u Zagrebu,znam da sam 1994 godine u Zadru placao kilo kokosije kara-batake 20 maraka.Stan jednosoban placam 5.60 dollara.

SU
Superhero
14:49 24.10.2014.

I ja se slazem da je totalno glupo ovo uporedjivanje Zagreba sa Cirihom.. Ja iskreno mislim da sto se tice servisa, Zagreb je jedan od boljih i ljepsih gradova u juzno-istocnoj Europi.. meni je mnogo sredjeniji od Budimpeste i na razini Praga.. ali glupo je uporediti glavni grad drzave koja se je rodila prije 20 godina sa Cirihom, Minhenom, Milanom itd (govorim o gradovima iste velicine).. pa npr samo Milano kao grad ima BDP veci od citave Hrvatske puta 2.. a uopce se bolje ne zivi nego u Zagrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije