Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
karta europe

Ovo je 10 najčešćih hrvatskih prezimena, a prvo je broj 1 i u još tri države

karta prezimena
Foto: Jakub Marin
17.03.2016.
u 15:19

Kada je pronašao sva točna prezimena, morao je naći i prikladan prijevod, odnosno njihovo značenje uz pomoć etimoloških i genealoških rječnika

Češki lingvist, matematičar i umjetnik Jakub Marian napravio je zanimljive karte kao rezultat istraživanja najčešćih europskih prezimena, a predstavio je i njihova značenja. Došao je do zanimljivih podataka – najčešće hrvatsko prezime Horvat ima značenje Hrvat, a još je zanimljivije to što je to najčešće slovačko prezime (Horváth). Prezime Novak (novi doseljenik) drugo je po učestalosti u Hrvatskoj, a brojno je i u još tri europske države – Sloveniji, Poljskoj i Češkoj.

Island je zemlja koja funkcionira drukčije od ostalih, odnosno njezini stanovnici prezimena dobivaju po ocu na način da se svako dijete preziva kao sin ili kćer po imenu oca – ako je otac Johan, sin će se prezivati Johannson, dok će se kći prezivati Johansdottir. Kod njih je to moguće jer ih ima tek 300.000. To je donedavno bio sistem koji je funkcionirao u svim nordijskim zemljama.

Foto: Jakub Marin

Prezime Ivanov najučestalije je u Estoniji, Bjelorusiji i Bugarskoj, piše na Jakub Marin.

Kada je pronašao sva točna prezimena, morao je naći i prikladan prijevod, odnosno njihovo značenje uz pomoć etimoloških i genealoških rječnika.

– Velik broj podataka na internetu je ili netočno ili nepotpuno zbog čega moje karte imaju pogreške – rekao je Marian te naglasio kako su mu pomogli ljudi iz raznih krajeva svijeta koji su mu ukazali na netočne informacije i uputili ga na vjerodostojne izvore.

Ovo je 10 najčešćih prezimena u Hrvatskoj prema Forbearsu:

1. Horvat (25.312)

2. Novak (13.132)

3. Marić (12.705)

4. Kovačević (11.617)

5. Babić (10.879)

6. Kovačić (10.063)

7. Jurić (9849)

8. Matić (9810)

9. Petrović (9305)

10. Marković (9091)

Komentara 74

SE
sestrićna
15:47 17.03.2016.

jovanović je najčešće prezime u srbiji a u hrvatskoj je jedan dere za sve njih...

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
19:08 17.03.2016.

Bilo bi dobro istražiti kako komentiraju ovo u Češkoj i Poljskoj s obzirom da je kod njih prezime broj 1 Nowak (Novak). Da li Poljaci tvrde da su Česi zapravo Poljaci ili Česi tvrde kako su Poljaci zapravo Česi? Jer u susjednoj Srbiji puno toga se temelji na ovoj jednosmjernoj formuli koja glasi: Svi su Srbi jer drugačije ne može biti. Za mene postoje samo slavenska imena i prezimena. Da, postoje određene razlike ali korijen je slavenski uz naravno kršćanski štih. Da, u Hrvatskoj postoje prezimena koja možemo naći i u Srbiji ali u Hrvatskoj imamo prezimena koja ne postoje u Srbiji tj.nikada nisu postojala kao što je npr. prezime Tesla. Dakle, Tesla može biti samo Hrvatsko prezime.

TR
trevorica
16:00 17.03.2016.

Horvat je prezime izvedeno iz mađarskog naziva za Hrvate - Horvát. Prvi put se spominje 1533. i uglavom to prezime dobivaju kmetovi iz hrvatskih krajeva koji rade za ugarske velikaše jer je ugarima bilo najjednostavnije te kmetove popisati kao Horváte. Horvata ima i preko 5000 u Srbiji odnosno Vojvodini, ali većina njih je pravoslavne vjere. Prezime Novak je izvedeno iz riječi novak - novi doseljenik, novonaseljen. Novak, Novotný najčešća su prezimena u Češkoj i česta u Slovačkoj i oni su masovno dovođeni da služe velikašima u Hrvatskoj i vrlo brzo su se asimilirali u Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije