Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvrstan projekt!

Ovi učenici vrijeme će provoditi sadeći cvijeće u novom plasteniku

poljoprivredna skola,plastenik,pozega,portal (1)
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/6
27.09.2013.
u 13:17

Plastenik veličine 400 kvadratnih metara za proizvodnju presadnica cvijeća, ukrasnog grmlja i drveća financiran je iz EU fonda

U Poljoprivredno-prehrambenoj školi u Požegi nakon godinu dana završili su s projektom \'\'Hortikulturalna inkluzija – povezani s cvijećem“ u sklopu kojeg su dobili plastenik veličine 400 kvadratnih metara za proizvodnju presadnica cvijeća, ukrasnog grmlja i drveća.

- Projekt je financiran u sklopu IPA komponente Razvoj ljudskih potencijala - Program EU za Hrvatsku. Cilj projekta je popularizacija hortikulture kroz poboljšanje sposobnosti učenika koji se školuju za poljoprivredna zanimanja, kao i promicanje kulture prihvaćanja različitosti i jednakih mogućnosti za sve građane s obzirom da školu polaze i učenici s poteškoćama u razvoju koji se školuju za pomoćne cvjećare – istaknula je Jelena Ferdebar Hak, voditeljica projekta koji je stajao 121.000 eura.

Iz EU fondova projekt je financiran s iznosom od 81 posto dok je ostatak iznosa osigurala Požeško-slavonska županija. - Naši učenici sa zadovoljstvom rade u plasteniku i već su uzgojili cvijeće. Prije toga smo za njih, kao i njihove roditelje te nastavnike organizirali edukaciju te dva studijska putovanja. Učenici su išli u Ludbreg, a nastavnici u Njemačku i Nizozemsku – pojasnila je voditeljica Ferdebar Hak. 

- U Ludbregu smo vidjeli velike staklenike i plastenike što je kod nas rijetkost te način na koji oni proizvode cvijeće – kazala je Josipa Orišković, učenica četvrtog razreda škole, kojoj je drago što konačno i oni imaju plastenike. Među 40 učenika koji su bili uključeni u ovaj projekt je i Anamarija Orišković. –Javila sam se jer volim cvijeće, a dodatna znanja nikada nisu na odmet. Prošli smo jednogodišnji tečaj za uzgoj presadnica, učili smo kako zaštiti cvijeće od bolesti i štetnika, tehnologiju uzgoja cvijeća te se upoznali sa zakonitostima tržišta i marketinga kako bi znali cvijeće prodati. Tečaj se odvijao mimo nastave, subotom – objasnila je Anamarija Orišković. Prof. Ana Kelam, voditeljica plastenika, koja je također bila uključena u projekt ističe da će im rad u plasteniku služiti za praktične vježbe, ali isto tako da će proizvedeno cvijeće i prodavati.

- Nama jedan ovakav plastenik puno znači za praktičnu nastavu jer prije po zimi i za vrijeme kišnog vremena nismo je imali gdje obavljati. Sada će učenici teoriju moći ovdje primijeniti – objasnila je prof. Kelam. Marija Grgić, ravnateljica škole dodaje da će se i dalje se javljati na natječaje EU fondova te nadležnih ministarstava.

- Pripremao projekt mesarski praktikum vrijedan 200.000 kuna s kojim ćemo se javiti na natječaj Ministarstva obrta, a preko EU fondova pokušat ćemo dobiti sredstva za agrokemijski laboratorij – istaknula je ravnateljica Grgić.

>>Opasna radnja: Još sneni, učenici usmjeravaju promet vozila

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije