Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE RATA

Ovako Austrija namjerava izbjeći 'uska grla' i osigurati samoopskrbu građana

Foto: Snježana Herek
1/4
03.05.2022.
u 17:07

Ono što je prema ministričnim riječima problem, je enormno visok porast cijena gnojiva i  stočne hrane za životinje od 200 do 300 posto

Austrijska ministrica poljoprivrede Elisabeth Köstinger je danas, potpomognuta predsjednikom Poljoprivredne komore Josefom Moosbruggerom i čelnikom Instituta za gospodarska istraživanja (WIFO) Gabrielom Felbermayrom, nakon zajedničkog kriznog sastanka kojeg su predvodili savezni kancelar Karl Nehammer, potkancelar Werner Kogler i ministar financija Magnus Brunner, izvijestila javnost o mjerma austrijske vlade kojima će dodatno i dugoročno ojačati samoopskrbu zemlje vitalnim namirnicama i  spriječiti nestašicu namirnica u trgovinama.

Naime, rat u Ukrajini doveo je djelomično i u Austriji do “uskih grla” u opskrbi supermarketa namirnicama, što je vidljivo i na polupraznim policama austrijskih trgovina.

“Trenutačno nema razloga za zabrinutost. Opskrba namirnicama u Austriji je aktualno osigurana”, poručila je Köstinger. Napomenula je kako je Austrija u stanju sama se opskrbljivati i da je stupanj samoopskrbe domaćim proizvodima vrlo visok.

“Na primjer kod pšenice je to 94 posto, kod krumpira 90 posto,  kod jaja 90 posto, maslaca 73 posto i  uljarica 47 posto”, dodala je.

Ono što je prema ministričnim riječima problem, je enormno visok porast cijena gnojiva i  stočne hrane za životinje od 200 do 300 posto.

Köstinger je rekla kako Austrija ima u planu koristiti i dodatne poljoprivredne površine u zemlji za obradu,  kako ne bi bila ovisna o drugima. Ono što je prema njenim riječima posebno važno je osiguranje “zelenih koridora” kako bi se omogućio transport sirovina, prije svega pšenice i kukuruza iz Ukrajine  u Europu,  u čemu Austrija želi biti predvodnik.

“Trenutačno se iz Ukrajine u smjeru zapadne Europe izvozi tek 10 posto uobičajenih količina pšenice”, istaknula je Köstinger.  Ministričina ključna poruka je bila kako je “stanje dobro i da je Austrija dobro pripremljena za moguće probleme” no, da nitko trenutačno ne može prognozirati što će dalje biti s ratom u Ukrajini. Stoga, kako je ustvrdila, posebno je važno pripremati se za predstojeću jesen i  zimu. 

Predstavnici  austrijske vlade i stručnjaci su, između ostalog, razgovarali i o mogućnostima ublažavanja rasta cijena i inflatorskog šoka u kojem se nalaze građani i gospodarstvenici, nakon najveće inflacije u ovoj alpskoj zemlji u proteklih 40 godina.
Predsjednik Komore poljoprivrednika Moosbrugger je rekao da je rat u Ukrajini zorno pokazao koliko je važno imati osiguranu opskrbu namirnicama i energentima.

Istaknuo je veliki značaj  zaštite i potpore seljaka kako bi mogli nesmetano i dalje proizvoditi svoje proizvode. Poručio je kako je za Austriju vitalno važno, što prije se osloboditi ovisnosti o drugima. Točnije rečeno o 80 postotnoj ovisnosti o ruskom plinu. 

Što se tiče rasterećenja austrijskih građana od enormnih i sve manje podnošljivih poskupljenja, ministrica Köstinger i šef WIFO-a Felbermayr su rekli kako su protiv smanjenja ili ukidanja PDV-a na proizvode. Oni tvrde kako je mišljenje stručnjaka da ta mjera “ne bi stigla do potrošača” i rasteretila ih. Oboje su, kako se istaknuli, za potporu i direktnu pomoć građana s niskim primanjima.

Iz svega iznesenog, evidentno je da su visoke cijene i u Austriji gorka i teška svakodnevica, te da Austrijanci sve više i glasnije “stenju” pod inflatorskim pritiskom.

>> VIDEO Rusija planira službeno objaviti rat Ukrajini?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije