Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE SKUPLJA HRANA

Ovakav porast proizvođačkih cijena u Njemačkoj nije zabilježen od 1962.

Pixabay
13.12.2021.
u 18:13

Visoki rast cijena poljoprivrednih proizvoda najvećim je dijelom posljedica naglog rasta cijena biljnih proizvoda, za 24,4 posto u odnosu na listopad lani.

Njemački statistički ured objavio je da su proizvođačke cijene u Njemačkoj u studenome su porasle najsnažnije od 1962. godine, uz daleko najveći rast cijena naftnih proizvoda. 

U usporedbi sa studenim prošle godine porasle su tako za 16,6 posto, nakon što su u listopadu bile uvećane za 15,2 posto, izvijestio je statistički ured.

Do porasta cijena došlo je zbog naglog rasta cijena sirovina i intermedijarnih proizvoda. Izvješće navodi da su proizvođačke cijene u najvećem su europskom gospodarstvu porasle na godišnjoj razini najsnažnije od 1962. godine, kada su u statističkom uredu počeli s tim izračunima. 

Na mjesečnoj razini rast proizvođačkih cijena blago je usporio, na 1,3 posto, s 1,6 posto u listopadu. Na godišnjoj su razini daleko najviše porasle proizvođačke cijene naftnih derivata, za 62,4 posto, pokazalo je izvješće, piše Fenix-magazin. 

Izvješće Ureda za listopad pokazalo je pak gotovo isti postotni rast cijena poljoprivrednih proizvoda na godišnjoj razini, za 16,3 posto, dok su na mjesečnoj razini cijene su porasle za 2,8 posto.

Visoki rast cijena poljoprivrednih proizvoda najvećim je dijelom posljedica naglog rasta cijena biljnih proizvoda, za 24,4 posto u odnosu na listopad lani. Do toga je došlo zbog poskupljenje žitarica, kojima cijena već neko vrijeme raste ponajprije zbog snažne potražnje i njemačkih i inozemnih proizvođača brašna. U listopadu su tako bile 36,9 posto skuplje u usporedbi s godinom ranije.

Slab urod krumpira doveo je do povećanja cijena za 43,5 posto.. Još je više poskupila uljana repica, za čak 62 posto, odražavajući slabu globalnu ponudu i snažnu potražnju za potrebe proizvodnje energije.

Poskupili su i proizvodi životinjskog podrijetla, premda umjerenije, za 10,8 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, pokazuju najnoviji podaci statističkog ureda.

VIDEO: Policija zaplijenila znatne količine duhana u Zagrebu


 

Komentara 3

DU
Deleted user
20:05 13.12.2021.

Brodovi sa robom u lukama stoje več neko vrijeme a hrvatska ima naj lošije ministarstvo poljoprivrede u povjesti i ministra

Avatar Virus_1984
Virus_1984
22:24 13.12.2021.

Biranje ljevičara i socijalista ima posljedice. Kao i ukradeni izbori u SAD-u. Uživajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije