Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdenko jakiša

Hrvat, bivši član HVO-a i ratni zločinac, na prevaru živio u Americi

Zdenko Jakiša
Foto: Washington County Sheriff’s Office
08.05.2014.
u 11:42

Zaboravio pri prijavi za useljenje u SAD 1998. u američkom veleposlanstvu u Zagrebu spomenuti da je tijekom rata u BiH bio član Hrvatskog vijeća obrane i da je zbog ubojstva Srpkinje i napada na Muslimana odslužio i zatvor. Prevaru su imigracijske vlasti u Americi otkrile tek sad. Jakiša je uhićen i optužen

Na okružnom sudu u Minneapolisu u američkoj državi Minnesota pojavio se Zdenko Jakiša (45) zbog ilegalnog posjedovanja dokumenata. Sud mu je odredio pritvor, a dobit će i svog branitelja.

Ovaj je čovjek, Hrvat, naime, optužen da je prevario imigracijske službe, budući da pri prijavi za useljenje u SAD 1998. nije naveo da je tijekom 90-ih godina bio pripadnik HVO-a i sudjelovao u ratu u Bosni i Hercegovini.

Jakiša je, piše lokalni CBS Minnesota, pozivajući se na agenciju Associated Press, isto tako "zaboravio" pripomenuti i kako je bio u zatvoru zbog ratnog zločina ubijanja starije Srpkinje te otmice, pljačke i napada na muslimanskog muškarca 1993. u BiH. Ova je njegova nedjela otkrio američki Odjel za useljavanje, a spominje se i kako su se u istragu oko Jakišinih ratnih aktivnosti uključili i tužitelji u BiH.

Kako se navodi, Jakiša i njegova žena aplicirali su u američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj za zelenu kartu i boravak u SAD-u, što im je kroz tzv. lutrijski sustav i odobreno, a zahvaljujući i katoličkim humanitarnim organizacijama i Crkvi.

Prenose se i Jakišine izjave dane medijima 2012., kad je tvrdio da je u ratu "izgubio mnogo prijatelja".

– Brat mi je u invalidskim kolicima zbog pogotka u kralježnicu. Gotovo da nema osobe u Hrvatskoj koja nije nekog izgubila u ratu. To je bio loš rat, za ništa, dobar samo za vlasti, kako bi i dalje mogle narodu govoriti laži – jadao se tada Jakiša.

Dolaskom u Ameriku nije se, čini se, promijenio.  – Više je puta uhićivan zbog vožnje u nedozvoljenom stanju, kršenja javnog reda i mira, narušavanja pravnog postupka...

>>Četvorica pripadnika HVO-a uhićena zbog silovanja više žena 1992. godine

Komentara 75

GR
grabice
12:27 08.05.2014.

Koji naslov.Hrvat.bivsi pripadnik HVOa i ratni zlocinac Ma bravo novinaru samo si izostavio ustasa ili tako nesto slicno Tako mlad novinar a veczavrsio propagandnu i udbasku skolu.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
13:14 08.05.2014.

Da li je ovaj članak napisala pismena osoba?

CR
crnaguja1950
12:19 08.05.2014.

hehe čuj Sergeja...čim je HVO odmah je zločinac,jeli SERGEJ? a da je Jovo iz belih orlova onda bi bio jadni jovica kojeg šikaniraju belosvecki hohštapleri,jeli burazeru Sergej?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije