Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Ova žena zadužila je svijet: Prava je lekcija muškom svijetu politike

Apsolutno zaslužuje titulu osobe koja je zadužila svijet u ovoj godini, i to ne samo zbog svog globalnog utjecaja
11. siječnja 2021. u 06:48 9 komentara 4360 prikaza
FILE PHOTO: FILE PHOTO: New Zealand Prime Minister Ardern greets supporters in Auckland
Foto: Fiona GOODALL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Znate li tko je Bill English? A John Key? Nikad čuli, pretpostavljam. Ali zato sigurno znate tko je Jacinda Ardern. Radi se, naravno, o premijerki Novog Zelanda, globalnoj političkoj superzvijezdi i najpopularnijoj novozelandskoj političarki svih vremena. Bill i John su njezini prethodnici, bivši premijeri Novog Zelanda i slabo su poznati izvan granica te zemlje. Kako je onda Jacinda Ardern postala takva međunarodna politička diva i čime je osvojila simpatije svjetske javnosti?

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima Seizmički rizik Kako je američki Temblor analizirao potres u Petrinji

Heroina preko noći

Jacinda Ardern 2017. postala je najmlađa premijerka na svijetu, a svjetski mediji posebno su se zainteresirali za nju kad je godinu dana nakon što je izabrana rodila djevojčicu. Ardern je uz pokojnu Benazir Bhutto jedina državnica koja je rodila za vrijeme mandata, a u izazivanju rodnih stereotipa otišla je još dalje kad je svoju nekoliko mjeseci staru bebu dovela na sjednicu UN-a. Međutim, Ardern je postala pravi svjetski celebrity nakon terorističkog napada na džamiju u Christchurchu 2019. godine u kojem je ubijen 51 musliman. Svijet je tada odao priznanje Ardern na njezinoj empatiji, suosjećanju i načinu na koji je upravljala tom krizom. Fotografije Ardern u hidžabu kako grli članove obitelji žrtava obišle su cijeli svijet, no još je snažnije odjeknula njezina odluka da nakon tog stravičnog događaja pooštri zakon o nošenju oružja, što je naišlo na posebno oduševljenje jednog dijela američke javnosti koja je oko tog pitanja izuzetno podijeljena.

Ardern je preko noći postala heroina progresivne Amerike i liberalnog Hollywooda, a oduševljenje novozelandskom premijerkom na društvenim mrežama iskazali su brojni američki glumci i pjevači te time doprinijeli njezinoj međunarodnoj vidljivosti. Svoju sposobnost dobrog upravljanja krizama novozelandska premijerka potvrdila je i tijekom pandemije COVID-19 kada se Novi Zeland nametnuo kao zemlja koja je iznimno učinkovito zauzdala pandemiju. Osim svojim liderskim kapacitetima, Jacinda Ardern osvojila je javnost svojim brzim, spontanim i supersimpatičnim reakcijama u najrazličitijim situacijama.

Primjerice, internetom se munjevitom brzinom proširio video u kojem ona odgovara britanskom pjevaču Edu Sheeranu koji je rekao da bi volio živjeti na Novom Zelandu. S prepoznatljivim osmijehom na licu, sjedeći u svom uredu, Ardern Sheeranu odgovara na njegov „neformalni zahtjev za državljanstvo“ i ispituje ga razumije li on jezik i pop-kulturu Kiwija, kako Novozelanđani nazivaju sami sebe. Tu je zatim i snimka njezina intervjua koji je prekinuo potres pri čemu je Ardern ostala potpuno mirna i opušteno nastavila intervju. Zarazni šarm, liderska karizma i učestalo pojavljivanje u svjetskim medijima, kao i divljenje liberalnog zvjezdanog establišmenta, osigurali su Jacindi Ardern status ikone političke ljevice.

FILE PHOTO: New Zealand Prime Minister Ardern greets supporters in Auckland | Autor : Fiona GOODALL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: Fiona GOODALL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL FILE PHOTO: New Zealand Prime Minister Ardern greets supporters in Auckland FILE PHOTO: New Zealand's Prime Minister Jacinda Ardern takes pictures with supporters during a campaign outing at Mangere Town Centre and market in Auckland, New Zealand, October 10, 2020. REUTERS/Fiona Goodall/File Photo FIONA GOODALL

Treba, međutim, reći da je određenu vidljivost dobila i zbog toga što je žena, a samim time i „čudnovati kljunaš“ u politici. Usprkos tome što sve više žena danas obnaša neku visoku političku funkciju, politika je prostor u kojem su žene i dalje izrazito diskriminirane, bilo da se radi o njihovoj slaboj zastupljenosti ili tretmanu kojem su izložene ako se odluče politički angažirati. Rodni stereotipi, etiketiranje, šovinizam i seksualizacija samo su neki od problema s kojima se susreću političarke.

Ni Jacinda Ardern, koja izvrsno i vrlo elegantno prkosi rodnim stereotipima, nije pošteđena takve jadne diskriminacije. Primjerice, veliku pozornost je dobila kampanja #TurnArdern koja je pozivala Novozelanđane da okrenu časopise i knjige na čijim se naslovnicama nalazi Ardern kako se njezino lice ne bi vidjelo jer se navodno ne bavi pravim temama, nego samo vlastitim imidžem. „Ljudima treba premijer, a ne manekenka“, rekao je inicijator kampanje.

Suprotno ovakvim uvredljivim inicijativama, medijska vidljivost Jacinde Ardern bitno i pozitivno doprinosi imidžu Novog Zelanda koji je otprije poznat kao država koja je uspješno primijenila ideju brendiranja država. Njihovo kapitaliziranje lokacija snimanja popularne trilogije “Gospodar prstenova” kampanjom “Domovina Međuzemlja“ (Home of Middle-Earth) kao i kampanja “100% ČISTI Novi Zeland“ (100% PURE New Zealand) ušlo je u marketinšku antologiju. Ardern je dodatno pozicionirala Novi Zeland ne samo kao privlačnu destinaciju nego i kao progresivnu, otvorenu i šarmantnu državu, kakva je i ona sama.

Ivan Đikić Riječ znanstvenika Đikić: Virus se vjerojatno i dalje širi, treba pričekati do 20. siječnja

Jednostavno, rasturila je

Na posljednjim parlamentarnim izborima održanim u listopadu 2020., dakle usred distopijske pošasti kakvu svijet ne pamti, Laburistička stranka Jacinde Ardern ostvarila je fantastičan rezultat što joj je omogućilo da samostalno sastavi vladu, što se u Novom Zelandu nije dogodilo još od 1990-ih. Drugim riječima, Jacinda je rasturila. Uz politike, njezinu uspjehu sasvim sigurno doprinosi njezin liderski stil koji obilježavaju odlučnost, autentičnost i empatija, što se pokazalo izuzetno važnim u opskurnoj situaciji pandemije u kojoj je Ardern cijelo vrijeme imala stav da virus treba udariti „žestoko i na vrijeme“. Usto je cijelo vrijeme bila na raspolaganju javnosti, vrlo često i kroz druženja uživo putem Facebooka, u kojima je građanima potanko obrazlagala teške mjere, odgovarala na pitanja i suosjećala s novozelandskim „timom od pet milijuna“, kako ona zove svoje sunarodnjake.

Ukratko, Jacinda Ardern apsolutno zaslužuje titulu osobe koja je zadužila svijet u ovoj godini ne samo zbog svog globalnog utjecaja nego i zbog toga što je dominantno muškom svijetu politike podijelila nekoliko važnih lekcija. Kao prvo, pokazala je kako izgleda hrabar, odlučan i suosjećajan lider. Kao drugo, nametnula je otvorenost, jednostavnost i opuštenost kao standarde u političkoj komunikaciji. I na kraju, njezina britkost, simpatičnost i lakoća u komunikaciji apsolutno su nadmoćne napuhanim i iskompleksiranim macho ispadima kakvima svakodnevno svjedočim u muško-centričnoj svjetskoj politici.

 

SLOVAKINJA DANIELA A.?
Amerikanka na Instagramu o misterioznoj ženi s Krka: 'Radile smo zajedno, dobro je poznajem'
Poslovna odjeća koju je dizajnirao pobjednik natječaja "Ti kreiraš" Robert Sever
Poslovna odjeća s dizajnerskim potpisom
Prava stvar na pravom mjestu: Evo kako izgleda dizajn Roberta Severa