Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Procedura za školsku godinu 2024./25.

Nova odluka ministarstva: Evo kako izgledaju kriteriji i bodovanje za učeničke domove

Zagreb: Ucenici ponovno u skolskim klupama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
22.04.2024.
u 12:03

Učenički domovi će primati prijave tijekom ljetnog i jesenskog roka, a postupak prijave i bodovanja provest će se online. Dodatni bodovi dodjeljuju se učenicima koji zadovoljavaju određene uvjete, a konačne informacije o upisima mogu se pronaći na stranici javnog savjetovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja otvorilo je javno savjetovanje o proceduri upisa učenika u domove za školsku godinu 2024./25. Prema najnovijoj odluci, učenički domovi trebaju objaviti natječaje za upis do 24. lipnja, a rok za online prijave na domove.e-upisi.hr. Učenički domovi će prihvaćati prijave učenika tijekom ljetnog i jesenskog roka, pri čemu svaki učenik može prijaviti do četiri učenika za smještaj.

Bodovanje će se temeljiti na prosjeku zaključnih ocjena iz svih predmeta tijekom posljednja četiri razreda osnovne škole, pomnoženo s koeficijentom 15. Nakon objave rezultata, učenici će imati mogućnost prigovora putem aplikacije, a u slučaju odobrenja smještaja, učenik će trebati dostaviti upisnicu i potvrdu obiteljskog liječnika o zdravstvenom stanju. Konačni korak je potpisivanje ugovora s učeničkim domom, a sve formalnosti mogu se obaviti i putem online platforme.

Naime, na slobodna mjesta, kako je navedeno u odluci koja je u javnom savjetovanju, moguće je primiti i studente koje odabere studentski centar, pod uvjetom da to ne narušava normalni tijek odgojno-obrazovnog procesa i života u učeničkom domu. Pravo na direktan upis imaju učenici čiji su oba roditelja preminula, djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali, djeca nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, pod uvjetom da mjesečni prihodi po članu njihovog kućanstva u protekla tri mjeseca ne prelaze 60 posto proračunske osnovice u Hrvatskoj.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, postoje razni kriteriji za dodjelu dodatnih bodova. Na primjer, učenik koji pohađa obrazovni program u školi koja ima vlastiti učenički dom dodatno stječe 15 bodova, kao i oni koji su upisali deficitarna zanimanja u županiji gdje se nalazi učenički dom. Djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čije su obitelji prošle kroz teškoće, kao i djeca koja su sudjelovala u obrani suvereniteta Republike Hrvatske s dodatkom od najmanje 100 dana u borbenom sektoru, također mogu ostvariti dodatnih deset bodova ako ne zadovoljavaju uvjete za izravan smještaj u učeničke domove.

 

FOTOGALERIJA Učenici konstruirali elevator za vinariju, stižu nove narudžbe

Zagreb: Ucenici ponovno u skolskim klupama
1/8

Nadalje, dodatnih deset bodova dodjeljuje se učenicima koji se suočavaju s teškim uvjetima obrazovanja, kao i onima čiji su roditelji preminuli ili koji imaju teškoće u razvoju. Također, isti broj bodova dodjeljuje se učenicima koji žive s nezaposlenim roditeljima ili uz samohranog roditelja. Dodatnih šest bodova može ostvariti učenik koji je postigao izvanredan uspjeh na državnim ili međunarodnim natjecanjima iz znanja ili sportskim natjecanjima u školi. Učenik s besprijekornim ponašanjem u posljednja četiri razreda osnovne škole također ostvaruje dodatnih pet bodova. Dodatnih pet bodova po broju braće i sestara dodjeljuje se učenicima čiji se brat ili sestra redovito školuju i žive izvan mjesta stalnog prebivališta. Sve informacije o upisima i dodatnim bodovima možete pronaći na stranici javnog savjetovanja

VIDEO Anamaria Todorić održala predavanje u sklopu 29. Međunarodne konferencije 'Društvo i tehnologija': Kreativne industrije i AI

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije