Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANILO
Povratak na članak

Otvorena najveća vjetroelektrana u Hrvatskoj

RP Global navodi kako će Danilo povećati proizvodnju energije dobivene iz vjetra u Hrvatskoj za 20 posto

Komentari 17

SV
svitilnik
18:42 05.06.2014.

Cijela Dalmacija samo s vjetroelektranama može biti neovisna o drugima s potrebama energije. Da smo bili pametniji i da se nije kralo mogli smo to sami zgraditi i imati malu cijenu energije. Zato svi lupeži i kradljivci Hrvatske i hrvatskoga čovjeka moraju doživotno u zatvor da više nikomu ne padne na pamet krasti od hrvatskoga poštenoga puka

VL
ZB
zbuniceva
20:04 05.06.2014.

Ima neka nova visoka logika po kojoj se bogatim Austrijancima isplati u HR graditi vjetroelektrane proizvedene van nezaposlene Hrvatske. I dugoročno prodavati Hrvatima skupo subvencioniranu struju koju subvencioniraju siromašni gradjani Hrvatske. Sve u cilju spašavanja Planeta kojeg se ne trudee spasiti zemlje kao Kina, Indija i slični jer za to nemaju deviza. Koje nemamo ni mi ali Linići Lalovci i Šukeri uvijek na vrijeme posude po finoj kamati obično u zemljama od kojih kupujemo te tehnologije.

VL
NE
Nepokolebljiv
18:39 05.06.2014.

Znaci siromasna drzava Hrvatska potrosi 70 miliona Eura na igracke za super bogate da bi imala 1/10 potencijalnih energetskih kapaciteta - kada puse vjetar pogodne brzine koliko kosta jedna rjecna hidroelektrana. Znaci cjena energije iz vjetra je 20 puta visaa nego sto je cjena energije iz uvoza! Jako pametno!

VL
Avatar Vrag Vražji
Vrag Vražji
07:05 06.06.2014.

Hrvatska nema nikakve koristi od tih elektrana. Potrošači moraju plačati tu struju preskupo, a nema je kad je treba. Ne može se skladištiti. Dijelovi i tehnologija nisu iz hrvatske i nema nikakve zarade od toga, samo enormni trošak.

VL
Avatar Neron
Neron
08:56 06.06.2014.

Činjenica je da je električna energija iz obnovljivih izvora skuplja od energije dobivene iz npr. termoeletrane na ugljen. Isto je tako činjenica da električnu energiju trebamo. Postavlja se pitanje: koliko daleko smo spremni ići u zadovoljavanju potrebe za električnom energijom na uštrb okoliša? Ne govorim da je izbor između "čiste" zelene i "prljave" struje iz termoelektrana na ugljen, niti da je električna energija iz termoelektrana izrazito loša za okoliš, ali jest činjenica da bih rađe u svom vrtu imao malu vjetroturbinu ili malo hidroturbinu u potoku, nego živio uz budući Plomin 3 (ma koliko tvrdili da će ispusi iz te buduće termoelektrane biti neškodljivi za zdravlje). Žalosti me samo činjenica da u ovakvim projektima financijski smisao vide stranci, a ne naši ljudi.

VL
JA
james49
19:32 05.06.2014.

Kaj su otvorili vrata da bi vetrek mogel puhati?....... 'Otvorena največa vjetroelektrana u Hrvatskoj'

VL
TH
thekurcula
21:04 05.06.2014.

Meni se čini da je ta priča sa vetranjačama za struju prilično velika podvala. U zemljama gde vetar duva tokom cele godine, i to onako kako u Hrvatskoj (ili bilo kojoj tački na Balkanu) ne duva nikad osim retko, za oluja, takve elekrane su donekle rentabilne, ali čak ni tamo jako ubedljivo! Radi se o tome da su oni razvili tu tehnologiju i sad bi malo da je prodaju! Pa ćete tako vi, umesto sunačanih kolektora koji svakako imaju smisla u primorju, kupovati vetrenjače koje se ne bi isplatile ni da im je vek trajanja tri puta duži!

VL
K2
kritičar_2
22:56 05.06.2014.

Koja je cijena kilowat/sat iz vjetroelektrane?Ja mislim da je skuplja nego iz nikad izgrađenih hidroelektrana na Savi.

VL
NE
Nepokolebljiv
19:05 05.06.2014.

@svitilnik Bas tako! Hrvati govore "obrazovanje", "poimanje", "mnijenje" ... Ja u Hrvatskoj ne zivim gotovo 40 godina pa mi ne bi trebalo zamjeriti sto sam zaboravio nesto hrvatskog jezika ali vi koji tamo zivite sluzite se takovim rijecnikom da bii se Krleza okretao u grobu.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.