Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJETSKA ATRAKCIJA

Otvoren stalni postav Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru

muzej
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/18
30.06.2015.
u 17:28

Radi se o impresivnom objektu koji je i svjetska atrakcija, rekao je ministar kulture u Vladi RH Berislav Šipuš

Šest godina od početka radova i dvije godine nakon što je izgrađen danas je svečano otvoren stalni postav Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru. Radi se o muzeju koji prikazuje život i postignuća vučedolske kulture koja slovi za najstariju europsku civilizaciju. Stalni postav čine predmeti pronađeni na arheološkim nalazištima, a koji datiraju iz 3000 do 3300 godine prije Krista.

-  Ovo je muzej koji će prikazati dosege jedne civilizacije od prije nekoliko tisuća godina. Vučedolska kultura bila je izuzetno napredna za svoje vrijeme te se proširila na područje 13 europskih država gdje je pronađeno 160 lokaliteta, rekla je ravnateljica muzeja Mirela Hutinec. Početak rada muzeja i otvaranje stalnoga postava označio je ministar kulture u Vladi RH Berislav Šipuš koji je rekao kako je ovo velika prilika za Vukovar i regiju koja se ne smije propustiti.

– Radi se o impresivnom objektu koji je i svjetska atrakcija. Ovaj muzej je jedan dijamant u kruni koja još nije dovršena. Muzej je prilika za kulturu, i za gospodarstvo, i za turizam, i za obrazovanje, koju ne smijemo propustiti, rekao je Šipuš. Otvaranje Muzeja vučedolske kulture ispunjenje je i sna Aleksandra Durmana koji je niz godina unazad voditelj arheoloških istraživanja na Vučedolu i pod kojim je mnogo toga istraženo na Vučedolu.

– Do sada smo istražili svega 15 posto ovdašnjeg lokaliteta. Vučedolska kultura je najviši standard svoga vremena. To je vrijeme kada počinje država i pismo u Egiptu, Mezopotamiji i Kini. Izgleda da je Europa u to vrijeme na drvetu, ali imala je sreću da je imala vučedolsku kulturu koja je u nekim tehnološkim stvarima bila i naprednija, rekao je Durman u svome emotivnom govoru. Podsjetio je i na činjenicu da su Vučedolci pronašli prvi kalendar i prvu pilu u Europi, da su imali izuzetno bogatu kuhinju, keramičarstvo, a što se sve pokazuje kroz pronađene predmete tijekom istraživanja. Stalni postav podijeljen je u 19 cjelina na oko 1200 kvadrata. Durman je najavio i kako će se uskoro početi raditi arheološki park gdje će biti vjerno prikazano kako su živjeli Vučedolci, kako su se hranili, lovili, pravili oruđe, posuđe…

- Želio bih se u ime svih Vukovaraca, svih prošlih i budućih generacija, zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovoga projekta. Ovaj projekt je od enormnog značenja za prošlost, a možda i još više i za budućnost. Pozivamo sve državne institucije da zajedno nastavimo raditi na dovršetku ovoga projekta na zadovoljstvo svih u Hrvatskoj, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Svečanosti otvaranja nazočio je i ministar turizma Darko Lorencin koji je najavio kako će uskoro biti učinjeno puno na marketingu muzeja. Naime, muzej će posjetiti novinari iz više svjetskih tv kuća kako bi izvijestili svoje gledatelje o ovoj svjetskoj atrakciji iz Vukovara. Muzej vučedolske kulture dio je projekta „Ilok – Vukovar – Vučedol“, vrijednoga oko 170 milijuna kuna. U izgradnju i opremanje Muzeja uloženo je 60 milijuna kuna od čega ne stalni postav izdvojeno 15 milijuna kuna.

>> Predstavljen Akcijski plan razvoja kulturnoga turizma: Vrsta turizma koja bilježi stalni rast

Komentara 2

Avatar mirica19
mirica19
21:31 30.06.2015.

Bravo za Vukovar :)

Avatar mirica19
mirica19
21:31 30.06.2015.

Bravo za Vukovar :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije