Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otvoren put za priznanje Međugorja

Papa Franjo svetišta iz kongregacije za kler prebacio u Papinsko vijeće za novu evangelizaciju koje će biti odgovorno za uspostavljanje međunarodnih svetišta
10. travnja 2017. u 19:17 8 komentara 1455 prikaza
Međugorje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

Međugorje je, kako stoje stvari, na najboljem putu da stekne sve uvjete da postane priznatim i službenim marijanskim svetištem Katoličke crkve. I to, najvjerojatnije, pod nazivom Kraljice mira, kako je rekao za svojega prvog posjeta posebni papin izaslanik mons. Henryk Hoser rekavši da se u Međugorju Blažena Djevica Marija časti upravo pod tim imenom iz litanijskih zaziva.

Važan dokument

Naime, uvjeti za tako nešto stekli su se i u samom Vatikanu i to upravo u tijeku prvog Hoserova dolaska u Međugorje, u kojem je prije tjedan dana, 1. travnja, papa Franjo objavio motuproprij „Sanctuarium in Ecclesia“, koji naša javnost, praktički, uopće nije registrirala, a riječ je o važnom dokumentu kojim se, kako javlja Radio Vatikan, „opća nadležnost za katolička svetišta diljem svijeta prebacuje sa Zbora za kler na Papinsko vijeće za promicanje nove evangelizacije“.

međugorje, hoser IZVJEŠTAJ IZ MEĐUGORJA Dolaskom papina čovjeka započela nova era Međugorja Medjugorje DAVOR LJUBIĆ Međugorje očekuje novi val hodočasnika

– Vijeće će tako biti izravno odgovorno za uspostavljanje međunarodnih svetišta i odobrenje njihovih statuta, za proučavanje i primjenu mjera u svrhu promicanja evangelizacijske uloge svetišta te za njegovanje pučke pobožnosti u tim istim svetištima – kaže Radio Vatikan objašnjavajući kako će ono „biti nadležno za unapređivanje organskog dušobrižništva u svetištima kao ‘pokretačke snage nove evangelizacije’, a k tomu i za promicanje kako nacionalnih tako i međunarodnih susreta usmjerenih prema pastoralnoj obnovi pučke pobožnosti kao i hodočašćenja u sveta mjesta“. Upravo o tome govorio je i mons. Hoser na konferenciji za medije rekavši da za papu Franju Međugorje ima težinu upravo u kontekstu nove evangelizacije i da će to ponajviše utjecati na njegov sud o Međugorju.

Organiziranje hodočašća

– Osim toga to će Papinsko vijeće promicati posebnu formaciju djelatnika svetišta, a jedna od uloga bit će i „budnost“ kako bi se hodočasnicima mogla ponuditi dosljedna te stalna duhovna i crkvena pomoć – navodi Radio Vatikan, a u Međugorju bi to konkretno moglo značiti dopuštenje svećenicima da organiziraju i predvode hodočašća u Međugorje ili pak drugim mjesnim Crkvama (poput one u Poljskoj, Italiji, Irskoj, tj. odakle dolazi najveći broj hodočasnika) da u Međugorje trajno smjeste svoje svećenike, koji će biti na usluzi hodočasnicima iz tih zemalja.

>> Papin izaslanik Henryk Hoser: U Međugorju ljudi taže žeđ za Bogom

>> Mons. Henryk Hoser u Međugorju: Želim ovdje osobno ispovijedati

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • pinkec:

  Kraljice Mira, moli za nas!

 • Avatar banovina
  banovina:

  Svatko tko je vjernik, a ima nas hvala Bogu znamo što su svetišta Međugorje i Marija Bistrica! Mir i Blagoslov svima u Hrvatskoj!

 • skakavac:

  Ipak se kreće, hvala Bogu.