Naslovnica Vijesti Svijet

Otvoren muzej KGB-a usred New Yorka

Litavski povjesničar 30 godina je skupljao originalne predmete koje su koristili Sovjeti.
30. siječnja 2019. u 14:11 0 komentara 160 prikaza
New York Manhattan
Foto: Reuters/Pixsell

Lenjinovi portreti na zidovima, sovjetska vojna glazba u pozadini, pažljivo obnovljeni uredi oficira KGB-a.. Dobrodošli u njujorški muzej posvećen sovjetskoj obavještajnoj službi koji je oživotvorio duh hladnog rata u srcu Manhattana. 

Alojzije Stepinac Falsificiranje povijesti Stepinčevo pismo papi kojim SPC osporava njegovu kanonizaciju obična je krivotvorina

Tehnologija koju su koristili sovjetski špijuni, u ono doba vrlo napredna, glavna je tema novootvorenog muzeja. Autor postave je litavski povjesničar Julius Urbaitis

Muzej je smješten u 14. ulici i na golemom prostoru ima 3500 originalnih predmeta koje je Urbaitis (55) skupljao 30 godina diljem svijeta. Među njima su deseci kamera dizajniranih tako da stanu u dugmad, pojaseve i druge dijelove odjeće, minijaturni mikrofoni, dokumenti skriveni u potpeticama. 

Ondje je i replika bugarskog kišobrana, čijim je otrovanim vrhom ubijen bugarski disident Georgi Markov u Londonu 1978. u jednoj od najpoznatijih epizoda hladnog rata. 

Ili veliki američki pečat što su ga sovjetski školarci poklonili 1945. američkom veleposlaniku u Moskvi Averellu Harrimanu s ugrađenim malenim mikrofonom. Sovjetima je to omogućilo da godinama slušaju razgovore u veleposlanstvu. 

Zahvaljujući bogatim dekoracijama muzej nudi putovanje u sovjetski svijet koji je davno nestao. Namještaj iz onog vremena, uniforme, knjige koje su koristili KGB-ovi agenti, kutije cigareta, izvorne šalice čaja, telefoni i pisaće mašine. 

U kina je stigao fenomenalni “Hladni rat” Ovaj film sniman u Splitu konkurira za nagradu Oscar

One koji su mogu priuštiti vodiča (obična ulaznica je 25 dolara, a s vodičem 43,9 dolara) dočekat će izvorni govornici ruskog poput Sergeja Kolosova, bivšeg dektektiva lenjingradske policije koji se i koristio nekima od izloženih predmeta. 

Muzej je u privatnom vlasništvu američke tvrtke kojoj Urbaitis nije htio reći naziv jer želi ostati anonimna. Njemu su investitori pristupili nakon što je s kćeri Agne Urbaityte uredio muzej KGB-a u Kaunasu. 

"Amerikanci su dolazili u Litvu nekoliko puta i propitkivali me mogu li napraviti muzej u Sjedinjenim Državama. Nisu htjeli nekoga tko ne poznaje sovjetski režim", rekao je. 

Litva je ponovo postala samostalna nakon raspada SSSR-a 1991. kada je Urbaitisu bilo 27 godina. 

Vlada - sjednica Sjednica Vlada prihvatila odluku o financiranju prve faze LNG terminala na Krku

Kao i svi "koji su htjeli nešto napraviti u SSSR-u", i on je bio član komunističke mladeži. Ali danas je "apolitičan" i jedina mu je ambicija njujorški muzej "pretvoriti u najbolji u svijetu tog tipa". 

U razgovoru za AFP kaže da je današnjim agentima mnogo lakše. "Naša računala i smartfoni najbolje su oruđe. Mi im sami dajemo informacije".

Muzej je nedavno otvoren i zasad mu odlično ide. "Jako smo zaposleni", kažu Urbaitis i njegova kćer. Kontekst im ide u prilog, otvorenje je bilo ured optužbi za rusko uplitanje u američke predsjedničke izbore i Trumpovu pobjedu te afere s trovanjem bivšega dvostrukog sovjetskog agenta Sergeja Skripal u Britaniji, koje se pripisuje Moskvi.  

Polarna hladnoća u SAD-u

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.