Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Slatini

Otvoren 19.međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena

kelemen
Foto: Maja Šantoši
1/3
04.10.2013.
u 11:22

„Soba Milko Kelemen“ će se u sklopu Zavičajnog muzeja Slatina otvoriti za građane tijekom 2014. , a u njoj će biti izložene brojne osobne stvari maestra Kelemena

Sinoć je zaživio slatinski društveni život na otvorenju izložbe pod geslom „Novo putovanje starom prugom“ u slatinskom Zavičajnom muzeju, koja Slatinčane podsjeća na željeznicu koja je nekad spajala tri grada, mađarski Szentlörinc, Slatinu i Našice. Izložba punog naziva „Od carske željeznice do održivog razvoja turizma područja Slatina- Szentlörinc-Našice“ prikazuje način razvoja i uzajamne povezanosti tri grada koja povezuje željeznička pruga , a koja je i danas željeznica koja spaja istok Slavonije s ostatkom RH. Gradovi su danas uključeni u program IPA prekogranične suradnje kojim će se unaprijediti razvoj i turizam tri prijateljska grada.Gradonačelnik Slatine Ivan Roštaš je najavio u sklopu ovog programa da će sredstva biti utrošena na uređenje muzejske čitaonice, uređenje Kelemenove sobe te ostatka zavičajnog muzeja Slatina.

Darovnice maestra Kelemena Slatini

„Soba Milko Kelemen“ će se u sklopu Zavičajnog muzeja Slatina otvoriti za građane tijekom 2014. , a u njoj će biti izložene brojne osobne stvari maestra Kelemena, a prema riječima ravnateljice muzeja Dragice Šuvak, ovo će biti iznova njegov dom i da će ovdje Kelemen dolaziti među svoje svari i svoje ljude. Donacija je velika i svi predmeti koji su popisani su u znatno većem broju no što se očekivalo, potvrdila je ravnateljica muzeja.

Maestro Kelemen darovao električne orgulje novoj slatinskoj Crkvi župe bl.Ivana Merza

Darovnicu električnih orgulja je u ime slatinske župe bl. Ivana Merza preuzeo vlč. Nikola Jušić koji je maestru Kelemenu zahvalio te ga podsjetio da će Slatinčani biti s njim u molitvi, jer kako duhovnici podsjećaju,“tko pjeva dvostruko moli“ , a velečasni Jušić je izrekao dirljive riječi maestru podsjetivši ga da će naša molitva biti i u anđeoskim zborovima kada se njima Kelemen pridruži .

U Slatinskom domu kulture je nakon otvorenja izložbe započeo festival koji je u ime Ministarstva kulture otvorila dr.sc.Iva Hraste-Sočo te je naglasila da joj je čast što dolazi u ime ministrice kulture, te je istaknula da je ovo festival specifične fizionomije, u kojemu se maestro Kelemen vratio rodnom gradu i time pokazao zahvalnost te brojne nove druge sadržaje koji prepoznaje regionalne politike. Sočo je dodala da je ovaj festival dokaz da su temeljne kulturne vrijednosti posebne te da ih treba štovati, te je nadodala da maestro Kelemen povezuje umjetničko stvaralaštvo s domaćim i brojnim svjetskim imenima.

Narodi svijeta su moja inspiracija

Maestro Kelemen je svojim Slatinčanima poručio da čak i kada je i New Yorku, Berlinu ili u Buenos Airesu se uvijek sjeti svoje Slatine.

- Ja sam ipak doma u svojoj Slatini, to je ona biološka pozadina i tamo gdje je čovjek rođen ima i poseban osjećaj za tu okolinu, za prvo drvo ili prvu kuću iz svog djetinjstva a ja se danas još sjećam uspomena iz Pučke škole-rekao je Kelemen. Kelemen je još dodao –Danas je nivo materijalizma vrlo velik a ljudi su danas egoistični i ne rade dovoljno na moralnim pozadinama svog života, no ljubav prema ljudima i prema svijetu me inspirira u mom radu i to je bilo nešto što me uvijek inspiriralo u mojim kompozicijama. Na ovogodišnjem festivalu koji se službeno održava od 3.-6. listopada 2013, a uvodni koncerti su već održani u Virovitici, Voćinu i Osijeku, no većina se koncerata održava upravo u Slatini gdje će tijekom tri dana nastupiti brojni poznati izvođači cijelog svijeta a posebnu pažnju je privukla violinistica Kimiko Nakazawa iz Japana, koja će večeras na Stradivarijevoj violini Romanov nastupiti u Domu kulture Slatina.

>> Wagneru u čast u Bayreuthu Nijemci praizveli Milka Kelemena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije