Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tematska sjednica Sabora
Povratak na članak

Otvara se vruća politička jesen s kreditima u CHF

Od banaka se očekuje da zaduženima u francima obračunaju preplaćene kamate

Komentari 8

DU
Deleted user
02:53 28.07.2015.

Ne mogu se načuditi Lalovcu (OK, osobno ima kreditčinu 135 tisuća CHF iz 2008.) - banke nemaju poveznice s cijenama nekretnina jer one su korisnicima kredita davale novac s kojim su kupljene nekretnine. Dakle, nije banka stambeni fond RH pa da posluje s nekretninskim portfeljom ili što već... Ta njegova vizija bi dovela do raspada bankarstva jer zamislite da netko plasira novac, a sudbina tog plasiranog novca ovisi o ponudi/potražnji na tržištu nekretnina!? Nisu ni bankari mogli utjecati na odluku koja će nekretnina biti kupljena i na kojoj lokaciji nego je to bila privatna stvar pojedinca. Posve "iščašen" pristup Lalovca... Banke zanima da dobiju natrag novac kojeg su posudile klijentima - to je to, njihov core-business. U SAD smo bili informirani kako je ugrožena bila stabilnost bankarskog sustava kad je gomila nekretnina via hipoteke došla u posjed banaka jer one posluju s novcem, njima malo toga znači imati nekretninu i probaju se odmah "riješiti" te nekretnine prodajom. Druga je stvar što su neke banke kod nas kupovane uzimajući u obzir činjenicu da imaju u hipotekama gomilu obalnih nekretnina, što je bila motivacija Societe General da kupi Splitsku banku. To je poslovno vizionarstvo... Inače, tih kredita u CHF ima 20-25 mlrd kn, razlikuju se podaci ovisno o izvoru. Ugrubo, protuvrijednost Karlovac-Split AC ili 2 nuklearne podmornice odnosno cca 24 lovca Eurofighter. Približno 8 mostova Pelješac-Komarna! Hrvatska pak nema za besplatan topli obrok za djecu u OŠ - što se tu ima pačati hrv. proračun kad je Mađarska preko intervencije u CHF kredite svojih građana spiskala devizne rezerve i uzrokovala pad forinte!? A upravo to traže iz udruge Franak, ne zanimaju njih toliko kamate nego da porezni obveznici podmetnu grbače i jedan do drugoga isfinanciraju konverziju CHF kredita u kn - a kamata da ostane najpovoljnija na CHF. I da oni opet pametuju uokolo. Tko meni ne vjeruje, nek pročita članak: Švicarci su sve do 2010. bili u plusu, 'rugali se' eurima. Ubacite taj naslov u tražilicu i uvjerite se da su godinama bili u povoljnijoj otplatnoj poziciji od eurskih i kn dužnika, slijedom tih istih ugovora kod tih istih banaka, danas prozvanih da su grozni lihvari.

VL
Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
11:13 28.07.2015.

Aktualna situacija se ne može ni nazvati nekom utakmicom... SDP jednostavno nije dorastao protivnik....

VL
TH
than
18:09 28.07.2015.

Sada ce sve napraviti za glasove pa, ako treba zrtvovati ce i tuzbu, a onda neka to slijedeca vlada raspetljava. Vec i sami znaju da nece dobiti izbore, pa da jos pokoji kostur ostave u ormaru. Jedno je malo populizma, ali s ovoliko vrijedjaju inteligenciju kod ljudi.

VL
AU
aurora1zn
22:39 27.07.2015.

kakva vruca jesen jesu ti ljudi izgubili domove u poplavama kao u Gunji ili na pozarima sada kao na Peljescu ili su svijesno potpisali kreditiranje u svicarcima onda kada sam ja pristao na kredit u eurima????

VL
MJ
markezic.joso
09:43 28.07.2015.

Ovo je već igra vruće hladno neka ministar Lalovac već riješi stanje u tzv švicarcima nemora nikoga zavaravati on to može ali se to rasteže. Da li ministar zna koliko je života skratio ljudima u kreditu sa svojim vruće hladno. Toliko dugo se igra da je moguće tako igrati samo do izbora.

VL
AU
aurora1zn
22:43 27.07.2015.

po toj logici nismo svi jednaki ja koji sam potpisao kredit u eurima koji je bio realan i onda i sada ili lopovski i onda i sada-a onaj u svicarcima je bio puno pametniji od mene-pa kako mene drzava ne stiti-mene koji otplacujem kredit u eurima???

VL
AU
aurora1zn
22:47 27.07.2015.

rebaju s skupit svi korisnici kredita u eurima i prijaviti drzavu za nejednak tretman zar ne???

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.