Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otkriće

Otrov crne mambe novi lijek za ublažavanje bolova

Crna mamba
AFP/Pixsell
04.10.2012.
u 13:45

Otrov zmije djeluje kao morfij i uspješno uklanja bol, no nema nuspojava poput glavobolja kao što je to slučaj pri uzimanju morfija

Otrov crne mambe, jedne od najsmrtonosnijih zmija na svijetu, mogao bi postati lijek protiv bolova. Znanstvenici su, naime, testirali otrov na miševima i pokazalo se da uspješno uklanja bol i to bez ikakvih posljedica, piše Sky News.

Otrov zmije djeluje kao morfij, no nema nuspojava poput glavobolja. Naime, u otrovu se nalaze proteini, ili peptidi, koji djeluju pozitivno na ionske kanale koji pak kontroliraju prolazak elektriciteta kroz stanične membrane. Ionski kanali imaju ključnu ulogu u živčanom sustavu i kroz njih najčešće prolazi otrov zmija, pauka ili riba.

Znanstvenici koje predvodi Anne Baron s francuskog instituta smatraju da je bitno bolje razumjeti bol nego proizvoditi nove analgetike.

– Peptidi crne mambe rješenje su za sve naše probleme. Pokazali su se moćnim lijekom za različite kanale iona u središnjim i perifernim putevima bola te djeluju na način da uklanjaju bol jer su sami po sebi snažni i prirodni – objasnila je.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar germanicus I
germanicus I
13:56 04.10.2012.

Znači ako te nešto boli samo te ugrize zmija i nemaš više bolova!?A dali se taj ugriz i preživi bilo bi interesantno saznati!

Avatar drug tito
drug tito
13:57 04.10.2012.

Nedavno sam pročitao članak u kojem je pisalo da su znanstvenici iz nekog instituta otkrili da je pušenje zdravo!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije