Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Otpuštanja radnika neće biti

29. siječnja 2009. u 15:36 15 prikaza

U Međimurjeplet Grupi iz Čakovca, koja ima tri kćerinske tvrtke koje se bave proizvodnjom drva, pripremili su se za gospodarsku krizu. Narudžbe za prozore i vrata osiguravaju im posao za prvu polovicu godine, a dok drugi razmišljaju hoće li morati otpustiti radnike, predsjednik uprave Alojzije Sobočanec najavljuje nova zapošljavanja!

Kako je najavio u razgovoru za Večernjakov prilog manager.hr, planiraju proizvodnju električne i toplinske energije iz šumske biomase. Izvoze u Italiju, Švicarsku, Njemačku i skandinavske zemlje, a šire se polako i u Kanadu, Rusiju i Grčku, kamo plasiraju stolariju i parkete. Tvrtka s 280 zaposlenih i tisuću kooperanata, prošle godine ostvarila je 110 milijuna kuna prihoda.

S proizvedenih 250.000 četvornih metara parketa godišnje, ubrajaju se među deset najvećih proizvođača parketa u Hrvatskoj. Direktorica tvrtki Pana i Pana stolarija Nikolina Babić kaže da je nastup početkom godine na velikom sajmu u Hannoveru bio dobra prilika za kontakte sa starim kupcima, ali i za dogovore s novima kojima su predstavili parkete. Sajam u Hannoveru prostire se na pola milijuna četvornih metara prostora, pa nije lako biti zapažen. Neizostavna tema bila je i gospodarska kriza u svijetu.

- Teško je još procijeniti posljedice recesije jer je u prosincu i siječnju općenito slabiji plasman proizvoda. No, posljedica će sigurno biti. Znamo samo da kod nas u Pani i Pani stolariji otpuštanja radnika zbog smanjenja obima posla neće biti - kaže N. Babić. Međimurjeplet se natječe za zemljište u Moslavini, gdje je općina raspisala natječaj. Na tom su zemljištu porizvodili 500 tona šibe, a ne prođu li na natječaju, moglo bi doći do problema u nabavci tog materijala od kojeg izrađuju pleteni namještaj. Vrbove šibe nekad je u izobilju bilo u Međimurju, no površina pod tom kulturom sve je manje, kao i kooperanata.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?