Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Zvonimir Freivog

'Otpočetka je VP prikazivao vojne teme tijekom cijele povijesti'

vojna povijest (1)
VL
26.06.2013.
u 22:40

Proučavanje zbivanja i pogrešaka iz prošlosti trebalo bi nas sve naučiti kako ih izbjeći u budućnosti, što se «skrivanjem pod tepih» sigurno ne može postići, kaže Freivog.

Nakon što je Večernji list zaprimio odluku ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića o povlačenju preporuke korištenja VP-a, magazina za vojnu povijest, u nastavi povijesti u svim osnovnim i srednjim školama, stižu reakcije sa svih strana. Jedna od njih stiže i iz Coburga u Njemačkoj od dr. Zvonimira Freivogela, jednog od autora VP-a. Pročitajte što ima za reći u nastavku...

Vojni povijesni časopis VP predstavljao je dugo očekivanu i dobrodošlu prinovu na novinskom tržištu. Od samog početka svog izlaženja pružao je mogućnost objektivnog prikaza vojnih tema tijekom cijele povijesti, od antike do danas. Na hrvatskom jezičnom području su postojali (i postoje) i drugi časopisi nalik VP-u, koji ipak zbog male tiraže ili nedovoljne nazočnosti u prodaji nisu mogli pokrivati sve zanimljive teme, niti su bili dostupni širem krugu čitatelja. Stoga je odluka «Večernjeg lista» i glavnog urednika VP-a g. Zvonimira Despota postaviti takav časopis «na noge» više nego pohvalna. U svim do sad objavljenim brojevima VP-a prikazivana su ratna zbivanja i vojske svih država koje su postojale i djelovale na hrvatskom području, a i šire, a opisom nekih «zabranjenih» i «tabuiziranih» tema bilo je moguće dobiti objektivnu sliku zbivanja, koja očito zanimaju čitatelje, što potvrđuje i velika tiraža časopisa.

Poput ostalih autora VP-a uvijek sam se držao načela prije pisanja članka pozorno proučiti svu raspoloživu literaturu i dostupne zapise ili sjećanja sudionika pojedinih zbivanja, kako bih u svojim tekstovima mogao biti objektivan i ne braniti «jednu» stranu na račun «druge», bez obzira bila riječ o hrvatskim, jugoslavenskim, njemačkim, austrougarskim, britanskim, talijanskim ili drugim postrojbama i osobama. Stoga sam uvjeren kako VP treba opstati u postojećem obliku, kako bi i dalje objektivno prikazivao teme koje nas sve zanimaju. Proučavanje zbivanja i pogrešaka iz prošlosti trebalo bi nas sve naučiti kako ih izbjeći u budućnosti, što se «skrivanjem pod tepih» sigurno ne može postići.

>>\'Kako objektivno pisati o zločinima 2. svj. rata ako se ne istraže\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije