Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GUSTO NASELJEN

Otok u Africi veličine je nogometnog igrališta, a ondje živi 1000 ljudi: Imaju čak 4 kafića, javnu kuću i ljekarnu

Otok Migingo
Screenshot/YouTube/AFP
30.12.2023.
u 09:27

Iako iznimno malen, Migingo je čak bio izvor sukoba između Ugande i Kenije, jer obje zemlje nisu uspjele postići suglasnost o vlasništvu nad otokom.

Migingo, otočić smješten usred jezera Victoria u Keniji u Africi, prostire se na svega 2000 četvornih metara i dom je za otprilike tisuću stanovnika, što ga čini jednim od najgušće naseljenih otoka na planetu.

Iako iznimno malen, Migingo je čak bio izvor sukoba između Ugande i Kenije, jer obje zemlje nisu uspjele postići suglasnost o vlasništvu nad otokom. Naime, iako se Migingo tehnički na teritoriju Kenije, Uganda je tvrdila da ribari pecaju u njihovim vodama, samo 500 metara od otoka. Spor dviju zemalja dosegao je razinu gdje su neki čak predviđali da bi mogao izbiti najmanji rat u Africi zbog tog malenog otoka, piše The Guardian.

Naime, početkom 2000-ih, kada je otok bio slabo naseljen, privukao je pozornost ugandskih vlasti. Poslali su službenike na Migingo kako bi oporezivali ribare i pružali zaštitu od pirata. Kenijski ribari počeli su se žaliti da ih ugandski dužnosnici iznuđuju u vlastitim vodama i protjeruju s otoka. Zatražili su intervenciju kenijske vlade, koja je 2009. godine poslala sigurnosne snage na Migingo, što je gotovo izazvalo oružani sukob između dviju država.

Nakon napetosti 2009. godine, Kenija i Uganda odlučile su osnovati zajedničku komisiju kako bi odredile točno gdje se granica nalazi, koristeći se kartama iz 1920-ih godina. No, unatoč osnivanju komisije, nisu postignuti nikakvi konkretni rezultati. Budući da nema jasnih odluka o granicama, otokom sada zajednički upravljaju dvije zemlje.

VEZANI ČLANCI:

- Ne znam kojoj zemlji ovo (otok) pripada, ja jednostavno ovdje ostajem - kazao je mladi ribar Isaac Buhinza iz Ugande, koji je rekao da ga je privukao Migingo jer su mu "prijatelji koji su ribarili ovdje prije donosili puno dobara".

Prema posljednjem službenom popisu iz 2009., populacija otoka bila je 131, no prema informacijama iz dokumentarca RT-a koji su otok posjetili, 2015. tamo je živjelo oko 1000 ljudi. Kuće se doslovno nalaze jedna na drugoj, a osim jednostavnih nastambi, na otoku se može naći četiri kafića, javna kuća i ljekarna.

Zanimljivo, odmah do Miginga nalazi se veći otok Usingo, koji je praktički nenaseljen. Stanovnici Miginga ne žele tamo živjeti jer ga navodno posjećuje demon, ali često ga napadaju i pirati koji haraju ovim najvećim tropskim jezerom na svijetu.

VIDEO Osvanuo ogromni kip Shakire u njenom rodnom gradu

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
11:14 30.12.2023.

K'o na Viru.

Avatar lasta mala
lasta mala
10:18 30.12.2023.

Dakle strašno.

Avatar neugodan
neugodan
18:12 30.12.2023.

kakva je ponuda u javnoj kuci? mozda bi navratil

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije