Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASLINE SU (NE)OBRANE Nude dvije litre ulja ili 200 kuna

Otočani ni za privlačnu nadnicu ne mogu naći radnu snagu

19.11.2008.
u 18:38

Na Cresu je opsadno stanje! Sve ruke, i mlade i stare, ovih su dana uzdignute prema krošnjama maslina, a da bi se dobar urod pretvorio u nadaleko poznato cresko maslinovo ulje, koristi se svaki lijepi dan. Nema nedjelje ni praznika, jer nema dovoljno radnika.

Pomažu djeca iz Rijeke
Obitelj Sučić ne zna hoće li prije u Martinšćicu, gdje imaju vlastiti maslinik, ili u Cres, gdje su maslinik uzeli u zakup od Grada, uredili ga i sada ubiru plodove. Najstariji, nono Vitorio, šuti i radi, snaha Snježana, Hreljanka, nakon udaje brzo je savladala branje, a za vikend u pomoć dolaze sin i unuk Frane, student hotelijerstva, te buduća snaha Ines Tomić, bankarska službenica. Sa stotinjak stabala dobit će približno 250 litara ulja. Ne prodaju ga, jer svoj dio čekaju članovi obitelji u Rijeci i Zagrebu.

- Sve masline ćemo pobrati ručno, uz pomoć članova obitelji, ali onima koji imaju više stabala, nije lako. Nema radne snage, pa će se berba na Cresu protegnuti do Božića, kažu Sučići.

Doznali smo da se nudi nadnica od 200 kuna ili dvije litre ulja, te hrana. Za tu cijenu berači rade u Istri, ali dolazak na otok, zbog trajekta, je puno skuplji, što je jedan od glavnih razloga za nestašicu radnika. Isto je i na Lošinju, ali ondje je manje maslina, pa su, kazali su nam Željko Gadža i Ivan Budinić Jani, “upregli” prijatelje, ali ako prošire maslinike zakupom od države, i njima će faliti radnika.

U berbi i gradonačelnik
Berba traje do prvoga mraka, a onda se s punim vrećama kreće put uljare Poljoprivredne zadruge Cres, koja radi od šest ujutro do pola noći. Među umornim Cresanima koje je još čekao istovar, čišćenje plodova od lišća u posebnom stroju i prekrcaj u kontejere kojima se prevoze do strojeva, bio je i creski gradonačelnik, Gaetano Negovetić.

- Ove godine ubrat ćemo 600-injak tona, pa će se masline mljeti i cijeli prosinac, kazao nam je upravitelj Zadruge, Mateo Ferarić.

Pohvalio nam se da će se snimati promotivni film o maslinarstvu, od cvjetanja i branja maslina, do prerade, i prikazivati turistima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije