Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otmičari saudijskog supertankera traže otkupninu

19.11.2008.
u 08:15

Somalski pirati koji su oteli saudijski supertanker Sirius Star traže otkupninu kako bi oslobodili posadu i brod, izjavio je u srijedu na Al Jazeeri muškarac kojega je katarska TV postaja predstavila kao jednog od pirata.

- Pregovarači se nalaze na palubi broda i na kopnu. Kad se slože s otkupninom, ona će im biti upućena u gotovini - izjavio je pirat identificiran na ekranu Al Jazire kao Farah Abd Jameh. Nije naveo visinu otkupnine.

- Pobrinut ćemo se za sigurnost broda. Mehanički ćemo izbrojiti novac - dodao je pirat, čiji je glas bio sinhroniziran na arapskom, upozoravajući:
- Imamo ekipu za otkrivanje lažnih novčanica.

Među 25-članom posadom supertankera Sirus Star, dosad najvećeg broda koji su pirati oteli u vodama Somalije, jedan je pomorac iz Hrvatske, potvrdilo je u utorak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) nakon obavljenih provjera.

Sirius Star, supertanker natovaren s dva milijuna barela nafte, što je više od četvrtine dnevnog izvoza Saudijske Arabije i vrijedi oko 100 milijuna dolara, otet je u istočnoj Africi u nedjelju, javili su mediji uz podatak da 25-članu posadu čine Britanci, Hrvati, Poljaci, Filipinci, te Saudijci.

U međuvremenu pirati su oteli grčki brod koji je prevozio žito, sa 25 članova posade, te tajlandski ribarski brod sa 16 članova posade. Norveška tvrtka Odfjell SE priopćila je da njeni tankeri više neće prolaziti kroz Suez već će naftu isporučivati ploveći oko Afrike.

Tko su pirati 21. stoljeća?

(Hina)


Indijski brod potopio piratski

Indijska je mornarica potopila jedan brod koji pripada somalskim piratima. Kako je priopćeno, brod INS Tabar potopio je somalski brod nakon što je napadnut u Adenskom zaljevu. (mp)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije