Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jamaat Ansar-al-Sunna, osnovana 2003., poznata je po okrutnosti kao i ISIL

U samoubilačkim napadima na željezničku postaju i trolejbus u Volgogradu ubili su 34 osobe, u Mosulu 14 američkih vojnika
15. kolovoza 2015. u 22:00 16 komentara 5529 prikaza
Tomislav Salopek

Teroristička organizacija Jamaat Ansar Al-Sunna (Vojska zaštitnice Sunita), koja je odgovorna za otmicu i pogubljenje hrvatskog državljanina Tomislava Salopeka, provodi, kako tvrde, kolektivna učenja proroka Muhameda. Ta teroristička islamistička sunitska skupina povezana je s Al-Qa’idom i Islamskom državom, ali i ostalim terorističkim islamističkim organizacijama koje pronose vehabijske i salafijske ideje.

Smaknuli turskog vozača

Nitko točno ne zna gdje su granice tih skupina. Oni djeluju po cijelom islamskom svijetu.

Teroristička islamistička skupina osnovana je 2003. godine, kao krovna organizacija za gerilce s bivšim članovima Ansar Al-Islama, koji su iz Irana pobjegli radi suprotstavljanja američkim snagama koje su tada okupirale Irak. Od 2004. godine ulaze u koalicijski sunitski trokut s Al-Qa’idom i organizacijom al-Tawhid Wal Jihada, na čijem je čelu bio Jordanac Abu Musab Al-Zarqawi, čija je ideja bila osnivanje Islamske države. Tada su kontrolirali sunitske gradove u Iraku: Falluju, Ramadi, Samarru i Baqubu.

Kao što je ISIL danas, oni su tada u Iraku bili poznati po svojoj okrutnosti. U listopadu 2004. godine zgrozili su svijet kada su na svojoj web-stranici objavili smaknuće turskog vozača kamiona. Osim toga, teroristička skupina Jamaat Ansar Al-Sunna preuzela je odgovornost za nekoliko samoubilačkih napada u Iraku, uključujući razorne napade na urede dviju glavnih kurdskih političkih stranaka, KDP i PUK, u gradu Erbilu 2004. godine, u kojima je poginulo najmanje 109 ljudi, dok je nekoliko stotina bilo ranjeno. Način rada identičan je danas ISIL-ovu: oni su odgovorni za otmice stranaca u Iraku 2004. godine, nakon čega su putem interneta puštali snimke odrubljivanja glava.

Godine 2004. Jamaat Ansar Al-Sunna bio je jako prisutan u Mosulu, gdje su krajem godine pokrenuli ofenzivu zajedno s drugim stranim borcima i militantnim skupinama. Poznato je da su bili među glavnim napadačima na američku bazu u Mosulu 21. prosinca 2004., prilikom kojeg je samoubojica te skupine uspio probiti osiguranje te aktivirati eksplozivni pojas i ubiti 22 ljudi, uključujući 14 američkih vojnika. Isto tako, teroristička skupina Jamaat Ansar Al-Sunna odgovorna je za dva samoubilačka napada na ruski grad Volgograd, što su putem videa najavili kao prijetnju uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

U videosnimci postavljenoj na YouTubeu dvojica muškaraca, identificirana samo kao Sulejman i Abdurahman, rekli su na ruskom jeziku da su članovi militantne skupine Jamaat Ansar al-Sunna sa sjedištem u Iraku.

Šire se na Bliski istok i Europu

ISIL nino raspudić Tomislav Salopek: 
žrtva rata u kojem smo zaboravili da sudjelujemo Tomislav Salopek Trbuhom za kruhom Tomislav Salopek lani se jedva spasio iz kritične situacije u Siriji

U dva samoubilačka napada izvedena na željezničku postaju i trolejbus u Volgogradu ubijene su 34 osobe, a velik je broj ljudi ozlijeđen. Nakon povlačenja američke vojske iz Iraka i početka Arapskog proljeća, ta se teroristička skupina proširila diljem Bliskog istoka, ali i europskih zemalja. Osim Iraka, jako uporište imaju i u Siriji i Libiji. Iako dijele istu ideologiju kao i Al-Qa’ida i ISIL, razlikuju se u načinu i metodi terorističkog djelovanja. Pripadnici te skupine žele biti prošireni poput vukova samotnjaka po cijelom svijetu, a ne žele biti ograničeni na jedan teritorij, kao što je ISIL na Siriju i Irak, a Al-Qa’ida na Pakistan i Afganistan. S tim organizacijama surađuju u Siriji, Iraku, Libiji i Egiptu.

IGOR TABAK

Prema navodima državnog vrha izgleda da je poduzeto sve za spas Tomislava Salopeka. Pritom treba napomenuti vrlo uzak raspon mogućih koraka, budući da Hrvatska s Egiptom ima dosta slabe odnose, ali i kratkog vremenskog roka koji je dat. Treba uzeti u obzir i ograničene egipatske unutarnje prilike i njihovu oštrinu odnosa prema terorizmu.

MIRKO BILANDŽIĆ

Republika Hrvatska je u suradnji sa svojim saveznicima napravila sve u uvjetima mogućeg. Ali kada su u pitanju otmice, pogotovo one u režiji islamističkih terorističkih organizacija, to su gotovo nemoguće misije u pogledu spašavanja. Teroristi su u tom kontekstu uvijek u velikoj prednosti i države, ma kako sposobne bile, vrlo su ograničene.

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
 • Avatar ivo587
  ivo587:

  ako im je raqa glavni grad šta nisu ameri bacili već atomsku bombu i izbrisali sve. Ili su im sve atomske nefunkcionalne, Pa i ovi naši paradiraju s 12 migova 21, a koga vraga im služe? Nikakve odmazde za mladog ... prikaži još!g Salopeka, jadno. Tolko država mari za svoje građane 0%

 • Kameni:

  Pozvati upomoc Ratka Mladica i njegovu ekipu, oni ih sve redom koknu pa neka se ubijeni izmedju sebe rasprave tko kojoj grupi pripada.

 • U načelu:

  Mislim da svi skupa debelo LAŽU!! -Povežite, Tomislav je otet 22.07. ; 5-6 dana se ništa ne objavljuje iako je obitelj bila obaviještena. To je zapravo ono vrijeme kada su ga držali obični drumski razbojnici koji su tražili novac za ... prikaži još! njega..očito se vlada RH i Francuzi nisu mogli dogovoriti tko će platiti...poslije ga ovi pre(o)daju ISIL-u i od tog momenta je za sve kasno...strani mediji su čak i objavili koliko točno je traženo, a i sama V.Pusić je rekla u svojoj izjavi da je tražena otkupnina. To je ujedno i razlog zašto je ISIL izjavio da je Tomislav bio od svih napušten.. Francuzi su svoje otkupili, našeg nisu htjeli, a za nas je 30 000 000 bilo previše novaca...eto istine.