Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
imovinska kartica

Otkud mu bogatstvo: Sanader dao 900.000 eura za poslovni prostor

sanader, sabor, flaster (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
Autori: Ivanka Toma, A. Malenica, Marko Špoljar
25.11.2010.
u 07:40

Novost je u kartici suvlasništvo
 u tri tvrtke i grobno mjesto, a bivši premijer ni u jednoj stavci ne navodi ikakvo zaduženje. Nije objasnio kako je sve to uspio postići u godinu i pol dana najveće gospodarske krize u zemlji i svijetu.

Samo u poslovni prostor svoje nove tvrtke bivši premijer Ivo Sanader uložio je čak 900.000 eura! U srpnju prošle godine Sanader je objavio da zauvijek napušta Vladu, stranku i politiku, a već je u rujnu registrirao tvrtku Alia savjetovanje d.o.o. i istoga časa za firmu kupio 336 metara četvornih poslovnog prostora u novogradnji na elitnoj lokaciji u širem središtu grada, u Šarengradskoj 1.

U imovinskoj kartici koja je u srijedu stigla u Sabor (na samom isteku zakonskog roka od 30 dana) Sanader je naveo suvlasništvo u tvrtkama Alia savjetovanje (udio od 47,5 posto), Perbujac (udio od 47,5 posto) te vlasništvo od 95 posto u tvrtki Prima Cons., registriranoj u Innsbrucku. Novost je i grobno mjesto u Zagrebu za koje se obitelj bivšeg premijera pobrinula u protekloj godini.

Iz usporedbe s imovinskom karticom zaključenom prije godinu dana, kada je napustio Banske dvore, proizlazi da je bivši premijer znatno “podebljao” svoju imovinu. Ušteđevinu, nekretnine i pokretnine koje je do sada imao nije ni okrznuo. Upravo suprotno - vrijednost im je samo narasla, a uz to je još ulagao u nove tri firme!

Direktor u Alia savjetovanju kao i u Perbujcu je Steven Vatroslav Brkich. Riječ je o bivšem Sanaderovu savjetniku kojega je angažirao 2005. godine. Do tada je Brkich bio stručni suradnik u Ministarstvu vanjskih poslova, i to u vrijeme kada je vanjske poslove vodio Miomir Žužul.

Klasični penthouse
Sjedište tih dviju Sanaderovih tvrtki je zapravo klasični “penthouse” na šestom katu, odnosno na vrhu zgrade u Šarengradskoj 1. Susjeda nam je rekla da nitko ne dolazi na šesti kat, a da je Sanadera vidjela samo jednom, koncem svibnja ove godine. Zgradu je gradila tvrtka Kaić d.o.o. sa sjedištem u Ilici 109.

S vlasnikom tvrtke Lukom Kaićem nakratko smo porazgovarali u njegovu uredu. Čim je čuo da se raspitujemo za šesti kat zgrade u Šarengradskoj 1, ljubazno nam je rekao da ga poštedimo novih pitanja. Pa ipak, na pitanje je li šesti kat prodao Ivi Sanaderu, rekao je “da sve ionako znamo i da se sve može lako provjeriti u gruntovnici”. Bivši premijer Ivo Sanader u razgovoru za portal javno.hr rekao da je poslovni prostor kupljen kreditom tvrtke u Zagrebačkoj banci.

U imovinskoj kartici Sanader, međutim, ni u jednoj stavci ne navodi ikakvo zaduženje. Jedina logika bila bi da su kredit podigle tvrtke Alia savjetovanje ili Perbujac. No, i to je malo vjerojatno budući da je luksuzni poslovni prostor kupljen u isto vrijeme kada su firme osnovane, odnosno lani u rujnu. Ispada da bi banka dala kredite firmama koje su još bile u osnivanju.

Zanimljivo je da se biznis bivšeg premijera svodi na intelektualne usluge. Tako je Alia savjetovanje registrirana za savjetovanje u poslovanju i upravljanju, istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja, promidžbu (reklamu i propagandu), potom prikupljanje, izradu, analizu i davanje informacija o kreditnoj sposobnosti pravnih i fizičkih osoba koje samostalno obavljaju djelatnost. Sanader je registrirao i poslove posredovanja pri sklapanju poslova na novčanom tržištu, savjetovanje pravnih osoba u pogledu strukture kapitala, poslovne strategije i sličnih pitanja te pružanje usluga koje se odnose na stjecanje dionica i poslovnih udjela.

Tvrtka Perbujac je registrirana za slične djelatnosti, s tim da se još može baviti izdavaštvom, zastupanjem i djelatnostima radija i televizije.

Drugi prihodi
Mjesečna primanja bivšeg premijera bitno su se smanjila, pa sada prima plaću od 15.500 (a navodno čak ni to ne uzima), što je za 7500 kuna manje nego što je zarađivao kao premijer. No, zato su mu se povećale druge vrste prihoda. Prijavio je kako je od sveučilišta Columbia iz New Yorka dobio 25.000 američkih dolara, a 205.000 kuna stekao je nagradom od dobiti tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 182

IC
icko
15:43 25.11.2010.

O

OB
-obrisani-
16:04 25.11.2010.

900.000€ ,,,,,,,,,,,, koja sirotinja

21
21Century
11:25 25.11.2010.

Vinko : Za kaznu, tri očenaša!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije