Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUNCHOV KRIK

Otkriveno tko je na poznatoj slici napisao 'Samo je luđak ovo mogao naslikati'

Krik
Wikimedia Commons
22.02.2021.
u 13:30

Godinama se polemiziralo tko je to napisao na umjetničkom djelu, a sada je napokon dokazano kako je to učinio sam autor slike

Na poznatoj slici Krik norveškog umjetnika Edvarda Muncha rečenica ispisana sitnim slovima godinama je bila predmet nagađanja.

Slika je prvi puta prikazana u Oslu 1893. godine, a na njoj je u lijevom gornjem kutu otkrivena rečenica ispisana olovkom 'Samo je luđak ovo mogao naslikati'.

Godinama se polemiziralo tko je to napisao na umjetničkom djelu, a sada je napokon dokazano kako je to učinio sam autor slike, piše BBC.

Mnogi su se pitali je li to čin vandalizma, međutim  istraživanje provedeno u Nacionalnom muzeju Norveške otkrilo je kako je to napisao Edvard Munch, a do tog su zaključka došli uspoređivanjem i analizom njegovog rukopisa.

Rukopis sa slike usporedili su to rukopisom u njegovim dnevnicima i pismima.

– Rečenica je bez sumnje Munchovo djelo – rekla je kustosica muzeja Mai Britt Guleng.

Inače, Munch se i sam borio s mentalnom bolešću, a njegov je rad u ono vrijeme izazvao snažne kritike kada ga je prvi puta pokazao norveškoj javnosti. Nakon toga je sam napisao spornu rečenicu na sliku.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
14:15 22.02.2021.

Nema komentara jer se nema što komentirati.

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
20:55 22.02.2021.

hahahaha...dobar je...barem je bio svjesan da je lud

DU
Deleted user
13:49 22.02.2021.

Slika vjerno i plastično prikazuje stanje osobe koja doživljava nešto što ga naginje na krik. Ne shvaćam kako je netko mogao kritizirati tako očigledno vjeran rad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije